78-58

Datum: zaterdag 6 januari 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opent nieuwe jaar met een zege

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ondanks de personele problemen - Na Stan van den Elzen is Maarten Bouwknecht ook enige tijd niet inzetbaar - de eerste wedstrijd van 2024 in winst omgezet. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball werd in het tweede kwart in de goed gevulde Arena 1574 op ruime afstand gezet. Aan de eindstreep stond er een marge van 20 punten op het bord: 78-58.

Zorg en Zekerheid Leiden kende geen goede start tegen de Rotterdamse rivaal. Ondanks een dunk van Tajion Jones (door de supporters uitgeroepen tot speler van de maand december) en een inside score van Alex Gross keek de Leidse ploeg na vier minuten tegen een 4-10 achterstand aan. Met name Kai Edwards was in de openingsfase moeilijk af te stoppen. In twee minuten tijd kwam Zorg en Zekerheid Leiden, vooral dankzij vijf punten van Lucas Kruithof, weer op voorsprong bij 11-10. Feyenoord kwam niet meer aan makkelijke scores. Via een 4-0 run aan het eind van het eerste kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden een 17-14 voorsprong.

In het tweede bedrijf schoot Zorg en Zekerheid Leiden uit de sloffen. Binnen drie minuten werd de marge door onder meer twee driepunters op rij van Luuk van Bree boven de 10 punten getild: 27-16. Roeland Schaftenaar gaf nog even een clinic voetenwerk en schijnbewegingen weg. Zo liep de Leidse formatie door naar een 46-25 ruststand. Verdedigend dwong de Leidse ploeg in de eerste helft 13 turnovers af bij Feyenoord, terwijl er zelf maar vier keer de bal werd gespeeld. Feyenoord kreeg ook geen ruimte om driepunters af te drukken: 0 uit 7 voor rust. In die paar minuten dat Marijn Ververs op de bank zat, ontpopte Tajion Jones zich als de aanvalsleider. Coach Doug Spradley verdeelde minuten prima door voor rust naast Jibbe Sicking ook Duko Bos veel minuten te geven. Na rust kreeg ook Liam van der Schalie zijn kans.

Hoewel de marge met 21 punten aanzienlijk was, was het voor de luid aangemoedigde thuisploeg nog wel opletten geblazen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een ruime voorsprong verspeeld werd. In elk geval vielen er in de eerste paar minuten twee driepunters voor Feyenoord. Aanvankelijk veranderde er weinig, want Alex Gross wist de basket prima te vinden. Na een and-1 van de Amerikaan, Die topscorer zou worden met 18 punten, werd bij 54-31 de grootste marge bereikt. Toch ging Feyenoord nog een woordje meespelen. Trenton Gibson kwam door met een and-1 en Caleb Vijber dunkte twee keer venijnig hard. Drie minuten voor het einde van het derde kwart gaf het scorebord 56-42 aan. Feyenoord kreeg door slordigheden aan Leidse zijde wel kansen om nog dichterbij te komen, maar vanaf de lijn stak Marijn Ververs daar een stokje voor. Zo werd het derde kwart bij 58-44 afgesloten.

Aan het begin van het vierde kwart kwam Feyenoord nog terug tot 63-52, maar de tweede driepunter van Lucas Kruithof maakte een voortijdig einde aan de Rotterdamse illusies. Vrij snel liep het verschil toch weer op richting de 20 punten. Het laatste woord was aan Lucas Kruithof die met zijn derde driepunter de eindstand bepaalde op 78-58.

Met vijf spelers in de dubbele cijfers en eentje op 9 punten waren de scores goed verdeeld. Luuk van Bree (15 punten en 10 rebounds) en Marijn Ververs (10 punten en 13 assists – een career high) kwamen tot double doubles. Komende woensdag speelt Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw thuis. Voor de FIBA Europe Cup wordt er dan gespeeld tegen het sterke Niners Chemnitz, momenteel de koploper in de Duitse competitie.