Historie

Historie

Grootste clubs van Nederland
BS Leiden behoort tot de grootste verenigingen van ons land. Mede door de samensmelting met Blitz uit Voorschoten is het aantal leden de afgelopen jaren gestegen tot 450. BS Leiden behoort daarmee tot de top 5 grootstte basketballclubs van Nederland. Kijken we naar het aantal competitiespelende teams, dan staat de club zelfs op de derde plek. Meer info: zie de website.


Gymleraar
De omvang van de vereniging, maar vooral ook de daarmee gepaard gaande successen geven aan dat basketball in Leiden in goede grond staat. Het plantje werd gepoot door gymleraar Ton Kallenberg van het Bonaventura Lyceum en de aan die school verbonden pater Gelauff. We schrijven dan 23 september 1958 en een simpel rekensommetje leert dus dat Bona Stars, zoals de club werd gedoopt, kort voor aanvang van het derde eredivisieseizoen na de terugkeer (2008-09) Abraham ziet.

Verjaardag vieren met terugkeer aan de top
Die historische verjaardag willen we vieren aan de top van Nederland. Halverwege het vijfjarenplan, dat in 2006 werd ingezet, moet Zorg en Zekerheid Leiden een vaste waarde zijn in de eredivisie. Met een ploeg waar iedereen rekening mee houdt en waar de stad Leiden trots op kan zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat het kan. Dat de geschiedenis zich kan herhalen. Want welke Leidenaar van 35 jaar en ouder herinnert zich niet de gouden tijden van Parker in een volle Groenoordhal, maar vooral in de altijd bomvolle Vijf Meihal? Dat laatste was al weer regelmatig het geval. Leiden heeft het basketball weer in zijn hart gesloten.

Parker tussen de grootmachten
Van een bescheiden provinciaalse ploeg, die het altijd moest afleggen tegen de ‘grootmachten’ uit Amsterdam en Haarlem, knalde Mercasol Leiden, zoals de club toen door het leven ging, in één keer door naar de top van Nederland. Met Parker werd de grootste basketballsponsor uit die tijd binnengehaald en het succes liet niet lang op zich wachten. In het eerste jaar van Parker Leiden werden de playoffs ingevoerd en direct werd de titel binnengehaald. Weliswaar was Den Bosch toen de nummer 1 van Nederland, maar in de halve finales sneuvelden de Brabanders tegen het Delftse Punch. Die ploeg werd daarna in drie duels geklopt door Parker.

de Zoetemelk-jaren
In de jaren erna braken voor Parker de ‘Zoetemelk-jaren’ aan. Hoe goed er ook werd gespeeld, er was steeds één ploeg, die een te hoge hindernis vormde op weg naar meer succes: Nashua Den Bosch. Parker werd de eeuwige tweede. Dat was vaak zuur, maar niettemin beleefde sportminnend Leiden prachtige tijden met grote wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Basketball groeide ook in Nederland en de Vijf Meihal was meestal te klein. Er werd een aantal keren uitgeweken naar de Groenoordhallen, waar in april 1979 bijna 11.000 toeschouwer kwamen kijken naar een wedstrijd tussen Parker en (uiteraard) Nashua. Het aantal toeschouwers is nog altijd een nationaal record.

Elmex
Maar aan alles komt een einde. Zo ook aan de sponsorperiode van Parker. Na vijf jaar was de inkt opgedroogd. Elmex nam het stokje over en bezorgde het Leidse basketball nog drie mooie jaren. Hoogtepunt was het winnen van de prestigieuze Haarlem Basketball Week in 1983, een unieke prestatie voor een Nederlandse ploeg. Het sterke toernooi kreeg namelijk – tot in 2002 toen Astronauts won – altijd een sterke buitenlandse winnaar. Inmiddels heeft ook EiffelTowers (2006) zich genesteld in het illustere rijtje van Nederlandse winnaars van de HBW.

Einde periode eredivisie
Na Elmex kon geen grote eredivisiesponsor meer worden gevonden en dan ben je gezien in de top van het Nederlandse basketball. Er werd een jaar sponsorloos meegedaan in de hoop een nieuwe grote geldschieter te vinden. Dat lukte niet en na het seizoen 1985-86 moest Leiden de deur naar de eredivisie achter zich dicht trekken. Uitzendbureau Luba bood de ploeg vervolgens vijf waardige jaren in de promotiedivisie. Maar wat vooral bleef waren de herinneringen aan mooie tijden, waarin Leiden als sportstad op de kaart werd gezet. Herinneringen aan barstensvolle zalen, een kolkende Vijf Meihal, waarin de temperatuur die van een sauna moeiteloos evenaarde.

Nieuw elan
De grote tijden mogen dan ruim achter ons liggen, ook de laatste jaren werden er mooie successen geboekt. De junioren werden twee keer tweede van Nederland, het eerste team promoveerde naar de promotiedivisie, waarin het dit seizoen aan de top meedraait en zelfs de Final Four haalde. Organisatorisch werd er succes geboekt met de Final Four van de junioren (3000 toeschouwers in twee dagen), eind 2005 met de eerste editie van The Tournament en op 5 en 6 mei jl. de Final Four van de Promotiedivisie met wederom twee dagen een volle bak.

Niet alleen dromen
Maar het is in de sport hetzelfde als in de financiële wereld: ‘Resultaten uit het verleden…’ Je moet vooruit kijken. En dat is nu precies wat BS Leiden doet. Je mag best dromen van een terugkeer naar de top, maar die dromen moet je handen en voeten geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het uitvoeren van een technisch beleidsplan, dat dit seizoen werd geschreven en dat wordt uitgevoerd door de hele vereniging via de opleiding van eigen trainers.

Zowel jeugd als top
Vergelijk het maar met het technisch plan bij een club als Ajax. In alle leeftijdsgroepen wordt gekozen voor dezelfde aanpak, zodat de overgang van jong naar wat ouder en uiteindelijk naar de top geruisloos kan verlopen. Wil je dat kunnen bereiken, dan moet de jeugd een doel hebben, een voorbeeld. Een team aan de top van Nederland kan dat zijn. Het ultieme doel van iedereen met talent en ambitie.