55-70

Datum: zaterdag 23 december 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden afgetroefd door Heroes Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste thuiswedstrijd van 2023 met een nederlaag afgesloten. Ondanks de hoge opkomst van supporters, die voor een gezellige sfeer en veel knuffelbeesten zorgden, kreeg de Leidse ploeg weinig kans van Heroes Den Bosch. De nummer één van de competitie verliet Arena 1574 met een 55-70 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het duel met de koploper met een driepunter van Tajion Jones. Een eventuele vergelijking met de eerste wedstrijd van dit seizoen kon daarmee gelijk de prullenbak in. Toen duurde het acht minuten voordat de eerste score uit het veld door de ring gleed. Heroes Den Bosch leek meteen korte metten te willen maken, maar drie rake vrije worpen bezorgden de Leidse ploeg in de zesde minuut een voorsprong: 8-7. Na een driepunter van Maarten Bouwknecht kwam Zorg en Zekerheid Leiden zelfs op 11-9, maar daarna bezweek de Leidse ploeg onder de druk van Heroes Den Bosch. Via een 0-8 run binnen twee minuten keek de Leidse ploeg tegen een 11-18 achterstand aan. Na een score van Roeland Schaftenaar, die weer inzetbaar was, en een vrije worp van Lee Moore van Heroes Den Bosch werd het eerste kwart bij 13-18 afgesloten. Meteen vlogen vanuit alle hoeken van de zaal knuffelbeesten het veld op.

Binnen een minuut in het tweede kwart haakte Zorg en Zekerheid Leiden dankzij Schaftenaar (hoekje) en Bouwknecht (twee vrije worpen) weer aan en greep Erik Braal naar een time-out. De scores waren in dit kwart voor beide ploegen erg duur. Heroes Den Bosch ging wel voortdurend aan de leiding, maar moest toch ook op z’n tellen passen. Marijn Ververs (vrije worpen) en een nieuwe driepunter van Jones zorgden voor een 23-25 tussenstand, maar via een vrije worp en een driepunter van D.J. Fenner ging beide ploegen met een 23-29 stand rusten. Dat was voor Zorg en Zekerheid Leiden zeker nodig, getuige een schotpercentage van 22,2% en 11 turnovers.

In het derde kwart liep Heroes Den Bosch langzaam weg van de Leidse formatie. Via een driepunter van Ververs en een rake vrije worp van Alex Gross werd het nog wel 27-32 na twee minuten spelen, maar Fenner en Boy van Vliet haalden de trekker over. De derde driepunter van Jones betekende nog wel 30-37, maar via Austin Price en Jito Kok kwam het verschil voor het eerst boven de 10 punten: 30-41.

Met nog twee minuten te gaan, kwam er even vuur in de Leidse ploeg. Luuk van Bree dunkte zijn eerste punten door de ring en knalde nog geen minuut later een driepunter binnen. Dichterbij dan zeven punten kwam Zorg en Zekerheid Leiden echter niet. Het derde kwart werd afgesloten met een stand van 39-48.

Als de Leidse ploeg nog wat wilde, dan moest dat vroeg in het vierde kwart gebeuren. Dat zat er al meteen niet in, want Heroes Den Bosch bracht de marge naar 14 punten: 41-55. Via vrije worpen van Bouwknecht en een score van Jones werd het verschil wel weer teruggebracht naar 10 punten: 45-55. Toen Roberts Stumbris ook nog begon te scoren, werd het gat uitgebreid naar 17 punten en was al duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden de derde competitienederlaag moest incasseren. Uiteindelijk werd het 55-70.

Tajion Jones was de enige Leidse speler in de dubbele cijfers met 15 punten. Alex Gross pakte 9 rebounds, Marijn Ververs deelde 5 assists uit. De eerstvolgende wedstrijd is pas 6 januari, dus de Leidse spelers kunnen even de broodnodige rust goed gebruiken.