64-74

Datum: woensdag 20 december 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden ondanks nederlaag toch door naar de halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede wedstrijd uit de kwartfinale van de TOTO Basketball Cup niet in winst kunnen omzetten. In de eigen Arena 1574 werd op een vloer met duizenden lijnen met 64-74 verloren van Yoast United. Zorg en Zekerheid Leiden, de regerend bekerhouder, had afgelopen zaterdag de heenwedstrijd in Bemmel echter met 16 punten verschil gewonnen en schaart zich derhalve bij de laatste vier ploegen in het bekertoernooi. In de halve finale stuit Zorg en Zekerheid Leiden op aartsrivaal Heroes Den Bosch, komende zaterdag te gast in Arena 1574 voor de nationale fase van de BNXT League.

Eerder in de week was er slechts nieuws voor Zorg en Zekerheid Leiden. Stan van den Elzen, die de laatste drie wedstrijden al moest missen, is door een zware knieblessure voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Daarnaast was ook Roeland Schaftenaar wederom niet inzetbaar vanwege een knieblessure. Daardoor is de vaste rotatie geslonken naar zeven spelers en dat gaat z’n tol eisen. Er zat weinig vuur in de Leidse formatie en de spelers oogden bij tijden ook vermoeid. Zorg en Zekerheid Leiden is hard toe aan iets langere pauze. Na komende zaterdag (dan wordt er dus tegen Heroes Den Bosch gespeeld) staan er twee weken geen wedstrijden op het programma. Op 6 januari wordt de tweede helft van het seizoen weer opgestart met een thuiswedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Zorg en Zekerheid Leiden had de uitwedstrijd al met 16 punten verschil gewonnen, dus veel zorgen leken er niet voor de Leidse formatie te zijn. Dat bleek toch even anders te liggen. In de eerste helft waren er slechts vier Leidse spelers die tot scoren kwamen. Dat waren op twee vrije worpen na 10 tweepunters. Van achter de driepuntslijn schoot Zorg en Zekerheid Leiden voor rust 0 uit 12.

Na een 0o-8 run van Yoast United stond het kort na de start van het tweede kwart 10-19 en was er nog maar een kussentje van zeven punten over. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde alert door met een 7-0 run terug te komen tot 17-19, maar halverwege het duel stond het toch 22-30.

Na de pauze kende Zorg en Zekerheid Leiden een betere start. Via een 9-0 run, waarin na 14 missers de eerste Leidse driepunter (van Tajion Jones) genoteerd kon worden, werd een 33-32 voorsprong bereikt. Zorg en Zekerheid Leiden bereikte bij 40-37 zelfs de grootste voorsprong in de wedstrijd, waarin de Leidse ploeg welgeteld 2’44 minuten aan de leiding ging. Het derde kwart werd toch nog afgesloten met een 44-45 voorsprong van Yoast United.

In het laatste kwart kwam Yoast United nog een paar keer gevaarlijk opzetten, wat mede te danken was aan de turnovers van Zorg en Zekerheid Leiden (over de hele wedstrijd 18 stuks) en de lage schotpercentages. Vijf punten op rij van Luuk van Bree voorkwamen dat de marge tot boven de 10 punten opliep. Dat gebeurde pas in de laatste minuut (62-74), maar dichterbij kwam de ploeg uit Bemmel niet. Vanaf de lijn bepaalde Maarten Bouwknecht de eindstand op 64-74.

Alex Gross werd met 17 punten topscorer. De Amerikaanse center pakte ook nog eens 8 rebounds. Tajion Jones kwam door met een double double: 16 punten en 10 rebounds. Luuk van Bree was goed voor 15 punten en 9 rebounds. Marijn Ververs koppelde 10 punten aan 6 assists.