65-81

Datum: zaterdag 16 december 2023 · 20:00
Locatie: De Kooi, Bemmel

ZZ Leiden zet grote stap richting halve finale Basketball Cup

Afgelopen zondag ging Zorg en Zekerheid Leiden nog ten onder in Bemmel, maar daar was zaterdagavond in het eerste bekerduel van het tweeluik geen sprake van. Via een 0-26 run, die deels aan het eind van het tweede kwart al werd ingezet, ontdeed Zorg en Zekerheid Leiden zich redelijk eenvoudig van Yoast United. Een maximale voorsprong van 29 punten (35-64) kon niet worden vastgehouden, maar met de 65-81 overwinning zet de Leidse formatie wel een forse stap richting de halve finale van de TOTO Basketball Cup.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het zaterdagavond nog steeds stellen zonder Stan van den Elzen en Roeland Schaftenaar. Dit betekende wederom een startende positie voor Lucas Kruithof, die meteen 5 van de eerste 7 Leidse punten voor zijn rekening nam. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er niet in om Yoast United meteen op achterstand te zetten. Pas na een 0-9 run in de laatste vier minuten van het eerste kwart kwam er enige afstand tussen beide ploegen: 13-18.

Toch was Yoast United van plan om het scenario van afgelopen zondag te kopiëren. Zorg en Zekerheid Leiden liep twee keer weg naar een voorsprong van zes punten, maar zag Yoast United telkens weer naderbij komen. Met nog iets meer dan een minuut te gaan, gaf het scorebord 27-29 aan. Twee rake vrije worpen van topscorer Alex Gross bleken de opmaat voor een lange run te zijn. Luuk van Bree en Maarten Bouwknecht wisten de marge te vergroten naar acht punten. Een technische fout van Jeroen van Vugt, de coach van Yoast United, gaf Maarten Bouwknecht gelegenheid om nog een vrije worp te benutten. Uit het balbezit aan de zijlijn volgde nog een driepunter van Luuk van Bree. Via deze 0-10 run werd de ruststand bepaald op 27-39.

Daarbij bleef het echter niet. Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk uit de kleedkamer, zodanig dat Jeroen van Vugt al na twee minuten bij een stand van 27-46 in een time-out moest vluchten. Niet zonder succes, want Zorg en Zekerheid Leiden bleef scoren en voerde de run uiteindelijk op naar 0-26. Pas na vijf minuten tekende Florian Rijkers voor de eerste score van Yoast United.

Zorg en Zekerheid Leiden trok nog even door naar 35-64 met nog anderhalve minuut te gaan in het derde kwart. Yoast United wist de basket nu wat beter te vinden, waarna een drietje van Maarten Bouwknecht de stand na drie kwarten op 42-67 bracht.

In het vierde kwart tilde Maarten Bouwknecht het verschil nog naar 27 punten, maar daarna deed Yoast United mede door twee driepunters van Wietze Nossek nog het nodige terug. Ook Ike Nweke en Samuta Avea pakten hun scores nog mee, waardoor de marge slonk. Na een serie time-outs van beide coaches werd de wedstrijd uiteindelijk afgesloten met een 65-81 overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden. Komende woensdag vindt in Leiden het tweede duel van dit tweeluik voor de kwartfinale plaats.

Alex Gross werd met 18 punten topscorer aan Leidse zijde. Tajion Jones koppelde 17 punten aan 9 rebounds Ook Luuk van Bree kwam tot 17 punten. Marijn Ververs zette een double double neer met 12 punten en 10 assists.