58-88

Datum: woensdag 10 januari 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden niet opgewassen tegen Chemnitz

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede thuiswedstrijd van de FIBA Europe Cup niet in winst kunnen omzetten. Niners Chemnitz was veel te sterk voor de gehavende Leidse equipe, die Roeland Schaftenaar binnen een minuut ook nog kwijt raakte met een blessure. De marge bij rust van 24 punten (20-44) werd vooral in het tweede kwart bereikt. Na de pauze wist Zorg en Zekerheid Leiden makkelijker te scoren, maar dat kon de Duitse formatie niet verontrusten. Eindstand: 58-88.

Niners Chemnitz is in de groep zonder meer de beste ploeg. CSM CSU Oradea (79-95) en Itelyum Varese (109-85) waren al het slachtoffer van de Duitse dadendrang. Een incompleet Zorg en Zekerheid Leiden (Stan van den Elzen en Maarten Bouwknecht) maakte zich dan ook geen illusies. Tot overmaat van ramp viel Roeland Schaftenaar in de achtste minuut van het eerste kwart ook nog eens uit met een enkelblessure en liep Lucas Kruithof snel tegen een aantal persoonlijke fouten op. Doug Spradley vergeleek dit na afloop met een nachtmerrie.

In het eerste kwart bood Zorg en Zekerheid Leiden aardig weerwerk. Van 9-8 werd het wel 9-13, maar via Tajion Jones klampte de Leidse formatie nog aan. Met 13-17 werd het eerste kwart afgesloten. Aan het begin van de tweede periode kwam Zorg en Zekerheid Leiden door twee rake vrije worpen van Alex Gross nog terug tot 15-17, maar daarna volgde een 0-11 run, waarbij de Duitse formatie een hele reeks lay-ups kon lopen. Jibbe Sicking brak voor heel even de ban met een rake vrije worp (16-28), waarna Zorg en Zekerheid Leiden een 0-10 run om de oren kreeg. In het hele tweede kwart kwam de Leidse ploeg tot 7 punten, terwijl Niners Chemnitz tot 27 punten kwam. Dat verklaart dan ook de marge van 24 punten bij rust: 20-44.

Na de pauze waren het vooral Duko Bos en Jibbe Sicking die zich in beeld speelden. Duko Bos pakte vijf steals, drukte een drietje af en dunkte ook nog twee keer raak. In zijn eerste Europese wedstrijd speelde Duko Bos 24 minuten. Na de wedstrijd bleek hij in het dagklassement van de FIBA Europe Cup de meeste steals van de dag te hebben gepakt.
Waar Duko Bos zijn opvallende acties bewaarde tot het vierde kwart, daar liet Jibbe Sicking zich al eerder in het derde kwart zien door een driepunter raak te schieten en zich ook fysieker iets meer te tonen. Samen met een even ontketende Luuk van Bree werd een achterstand van 29 punten (30-59) teruggebracht tot 24 punten: 40-64.

Bij het begin van het vierde kwart (40-68) plaatste Zorg en Zekerheid Leiden via een score van Alex Gross en een driepunter van Duko Bos een 5-0 runnetje. Dichterbij wist de ploeg van coach Spradley niet meer te komen. In de laatste zes minuten speelde Zorg en Zekerheid Leiden met Luuk van Bree, Marijn Ververs (die maar liefst 12 assists uitdeelde), Liam van der Schalie, Jibbe Sicking en Duko Bos. Een zeer jong gezelschap dat er echt voor ging. “Voor de jonge spelers zijn dit soort wedstrijden zeer leerzaam”, gaf Spradley na afloop te kennen. Dat Duko Bos in de laatste vier minuten tot twee keer toe een steal pakte en de bal beide keren hard door de ring dunkte, was een teken dat hij weer wat geleerd heeft en niet bang hoeft te zijn. Voor de uitslag maakte het niet zo veel meer uit. Met 58-88 pakten de Duitsers opnieuw de volle winst. Later bleek Varese van Oradea te hebben gewonnen, zodat ZZ Leiden met die twee ploegen de tweede plaats deelt.

Jibbe Sicking werd topscorer met 13 punten tegen 71%. Luuk van Bree tekende voor 12 punten. Tajion Jones bleef op 10 punten uit de eerste helft steken.