71-76

Datum: zondag 14 januari 2024 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden boekt knappe zege in Zwolle

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de aanval van Landstede Hammers op de tweede plaats afgeslagen. Het was voor de Leidse ploeg prettig dat Roeland Schaftenaar weer inzetbaar was, want door de snelle foutenlast van Alex Gross was wat extra reboundkracht wel gewenst. Onder leiding van de sovereign spelende Marijn Ververs (maar liefst 14 assists) bleef Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score. Op het einde kwam Landstede Hammers nog wel dichtbij, maar na vrije worpen van Tajion Jones was het duel beslist: 71-76.

Na de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Niners Chemnitz zat Zorg en Zekerheid Leiden toch wat met personele problemen. Dat Maarten Bouwknecht en Stan van den Elzen niet zouden spelen, was zo klaar als een klontje. Nieuwkomer Brock Gardner is nog niet speelgerechtigd. In hoeverre Roeland Schaftenaar inzetbaar was nadat hij na 53 seconden de wedstrijd met een blessure moest verlaten, was een groot vraagteken. Om de personele problemen het hoofd te bieden, was Loek van Zeil meegenomen naar Zwolle. De 17-jarige jeugdinternational komt in Leiden uit in de U19.

Zoveel personele problemen bleken er zondagmiddag niet te komen. Buiten de foutenlast van Alex Gross en in de slotfase ook nog Luuk van Bree wist iedereen gewoon het einde te halen. Landstede startte sterk en pakte een 8-5 voorsprong, maar een dunk van Tajion Jones was de aanzet van een 0-11 run. Landstede kwam nog terug tot 15-18, maar bij 15-22 sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 15-22 voorsprong af. Minstens zo belangrijk was dat Duko Bos en Roeland Schaftenaar ook minuten konden maken.

Na vier minuten in het tweede kwart moest Doug Spradley in een time-out vluchten. Via een 7-0 run was Landstede tot op twee punten gekomen: 22-24. Luuk van Bree en Tajion Jones pareerden met scores, terwijl Lucas Kruithof verdedigend Coen Stolk uit de wedstrijd wist te houden . Een slordige laatste minuut zorgde dat de voordelige marge bij rust slechts drie punten bedroeg: 29-32. Reboundend moest er nog wel een schepje bovenop, want daar had Landstede een 24-17 voordeel opgebouwd.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam aanvankelijk beter uit de kleedkamer. Via driepunters van Marijn Ververs en Luuk van Bree werd een 31-40 voorsprong genomen. Landstede reageerde echter alert door vooral inside te gaan. Het kwam Zorg en Zekerheid Leiden dit kwart op acht persoonlijke fouten te staan. Met name Terrence Bieshaar bleek een abonnement op vrije worpen te hebben. Keer op keer kwam hij op de lijn, waardoor Landstede Hammers de voorsprong drie minuten voor het einde van het derde kwart overnam: 45-44. Een driepunter van Jibbe Sicking betekende nog wel 47-49, maar kort na het ingaan van de laatste minuut van het derde kwart stond het 52-49. Toch sloot Zorg en Zekerheid Leiden het kwart na een driepunter van Marijn Ververs en een hoekschotje van Roeland Schaftenaar met een 52-54 voorsprong af.

In het eerste deel van het laatste kwart legde Zorg en Zekerheid Leiden de basis voor de knappe overwinning. Twee scores van Roeland Schaftenaar, twee scores van Luuk van Bree en een driepunter van Lucas Kruithof brachten de stand op 55-65. Landstede antwoordde vervolgens met een driepunter van Tim Hoeve, maar Luuk van Bree deed aan de andere kant hetzelfde. Met nog anderhalve minuut te gaan, was Zorg en Zekerheid Leiden uitgelopen naar 62-74 en leek de winst nagenoeg binnen. Vooral de vele switches in de Leidse verdediging maakten het voor Landstede Hammers erg lastig.

Toch werd het nog spannend. Landstede plaatste een 9-0 run en kwam met nog 21 seconden te gaan terug tot 71-74. Uiteindelijk werd Tajion Jones met nog zes seconden naar de vrije worplijn gestuurd. Jones faalde niet en schoot kalm zijn vrije worpen binnen voor een 71-76 overwinning. In de rebound was Zorg en Zekerheid Leiden na rust oppermachtig, want de verhouding was in de tweede helft 17-10 in Leids voordeel; overall dus 34 om 34.

Luuk van Bree werd aan Leidse zijde topscorer met 21 punten. Tajion Jones was goed voor 15 punten (8 uit 8 vrije worpen). Drie spelers kwamen tot 10 punten: Marijn Ververs, Roeland Schaftenaar en Alex Gross. Schaftenaar pakte ook nog eens 10 rebounds. Ververs was echter dé man van de wedstrijd met zijn 14 assists, wat een nieuw career high is voor de Leidse spelmaker. Daar zit hij de laatste tijd toch al goed in, want tegen Feyenoord had hij er 13 en afgelopen woensdag tegen Niners Chemnitz 12.