75-68

Datum: zaterdag 16 maart 2024 · 20:30
Locatie: COREtec Dôme, Oostende (België)

ZZ Leiden redt het net niet in Oostende

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede wedstrijd in de Elite Gold niet in winst kunnen omzetten. Na het vroeg uitvallen van Lucas Kruithof (begin tweede kwart) waren er nog minder spelers beschikbaar. Na rust speelde de Leidse ploeg met zes mensen en dat was niet voldoende tegen Filou Oostende. De Belgische kampioen wist de Leidse formatie niet echt van zich af te schudden, maar pakte wel de 75-68 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam in Oostende niet sterk uit de startblokken. Binnen anderhalve minuut keek de Leidse formatie tegen een 6-0 achterstand aan. Alex Gross zorgde voor een terugkeer door enkele scores onder de borden. Na een driepunter va Lucas Kruithof en een lay-up van Marijn Ververs kwam Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het eerste kwart voor het eerst op voorsprong: 10-11. Beide ploegen bleven aan elkaar gewaagd. Na een dunk van de verder onzichtbare Tajion Jones pakte Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van drie punten, die vervolgens door Roeland Schaftenaar werd geconsolideerd: 17-20 aan het einde van het eerste kwart.

De eerste fase van het tweede kwart was voor Brock Gardner. Op de rand van 24 seconden lanceerde hij een schot van net over de middenlijn, dat vervolgens doel trof. Mede door zijn zes punten op rij liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 19-26. Vervolgens ging Kruithof na een ongelukkige botsing met Damien Jefferson tegen de vlakte, om ook niet meer terug te keren in de wedstrijd. De Leidse ploeg was even van slag door de zoveelste blessure. Sam van Rossum pakte Filou Oostende bij de hand en bezorgde de thuisploeg, ondanks tegenstribbelen van Luuk van Bree, opnieuw de leiding. Een tip-in van Gross een fractie voor het rustsignaal zette 41-39 op het scorebord.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het derde kwart timide, zoals coach Doug Spradley in een time-out zei. Daar had hij wel een punt, want Filou Oostende opende met een 13-0 run naar 54-39. Pas na vijf minuten noteerde Zorg en Zekerheid Leiden via Schaftenaar de eerste score. Vervolgens was het de beurt aan Filou Oostende stil te vallen, wat ook te wijten was een het betere verdedigen van Zorg en Zekerheid Leiden. In vier minuten tijd plaatste de Leidse ploeg een 0-13 run om op gelijke hoogte te komen. Ververs zorgde er zelfs voor dat Zorg en Zekerheid Leiden het derde wart met een 57-58 voorsprong afsloot.

Ververs kreeg in de eerste aanval van het laatste kwart een vrije weg naar de ring voor 57-60. In de daaropvolgende acht minuten kwam de Leidse ploeg echter niet verder dan één punt. De ervaren Van Rossum leidde Filou Oostende naar een 71-61 voorsprong. Ververs scoorde nog vier punten op rij en Gardner knalde nog een drietje binnen, maar uiteindelijk was de winst met 75-68 toch voor Filou Oostende.

Luuk van Bree was goed voor 17 punten (3 driepunters). Brock Gardner noteerde 16 punten (eveneens 3 driepunters). Marijn Ververs kwam tot 12 punten en 8 assists. De andere scores kwamen van Alex Gross (8 punten), Roeland Schaftenaar (8 punten), Tajion Jones (4 punten) en Lucas Kruithof (3 punten).