Tussen de twee wedstrijden voor de FIBA Europe Cup tegen Bahcesehir College door komt Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag al weer in actie voor de Elite Gold van de BNXT League. Tegenstander in het duel dat om 20.00 uur in de Vijf Meihal begint, is Telenet Giants Antwerp.

De ploeg uit Antwerpen neemt momenteel de plaats in van de laagst geklasseerde Belgische formatie. Van de drie wedstrijden tegen de Nederlandse clubs gingen er twee verloren. Heroes Den Bosch won in de Maaspoort met 95-81. In eigen huis werd gewonnen van Landstede Hammers (102-70), maar na twee verlengingen met 93-95 verloren van Donar.

De motor van Telenet Giants Antwerp de ploeg is Elvar Fridriksson. De IJslandse spelmaker is gemiddeld goed voor 12.3 punten en 8.3 assists. Fridriksson was ook de startende guard voor het nationale team van IJsland dat op 26 november met 77-79 op Nederlandse bodem van de Orange Lions wist te winnen. Fridriksson tekende in dat duel voor 16 punten. Zijn beste prestaties leverde hij in februari in de twee interlands tegen Italië. In de winstpartij met verlenging was hij op 24 februari goed voor 25 punten en 7 assists. Enkele dag later kwam Fridriksson in de verliespartij tot 30 punten.

De Belgische formatie van coach Luc Smout telt verder vier Amerikanen, van wie Markel Brown (zie foto) de belangrijkste is. Brown speelde drie seizoenen in de NBA (twee seizoenen Brooklyn Nets en één seizoen Houston Rockets. De 1.91 meter lange Amerikaan is gemiddeld goed voor 20 punten, een handvol driepunters, 3.7 rebounds en 1.7 steals. In de wedstrijd met twee verlengingen kwam Brown tot 30 punten, maar door een opspelende hamstring haalde hij het einde niet.

Andere spelers die in de dubbele cijfers komen, zijn de Amerikaanse guard Jaylen Hands (10.3 punten) en de van de bank komende Dennis Donkor (11 punten gemiddeld). Zes spelers hebben een gemiddelde score-inbreng tussen 6 en 9.9 punten per wedstrijd, te weten de centers Roby Rogiers en Cameron Krutwig, de forwards Matthew Tibby, Niels de Ridder en international Jean-Marc Mwema plus guard Niels van den Eynde.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het niet zo maar een wedstrijd. Doordat Heroes Den Bosch in de Elite Gold van de BNXT League al drie nederlagen heeft geleden (tegen Belfius Mons-Hainaut, Leuven Bears en Kangoeroes Basket Mechelen) is Zorg en Zekerheid Leiden de rivaal uit Noord-Brabant voorbijgestreefd. Dat betekent dat de Leidse ploeg, als er niets verandert, in de play-offs in alle series thuisvoordeel heeft. Heroes Den Bosch komt in deze ronde op vrijdag al uit tegen Filou Oostende. Om de voorsprong te behouden, moet er zaterdag dus gewonnen worden!


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie Preview TelenetGiantsAntwerp Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten