Zorg en Zekerheid Leiden speelt deze woensdag de laatste thuiswedstrijd voor de Elite Gold. Om 20.00 uur wordt aangetreden tegen Filou Oostende. De Belgische formatie is de huidige koploper van de Elite Gold.

Zorg en Zekerheid Leiden is de afgelopen twee wedstrijden niet goed voor de dag gekomen. Van Telenet Giants Antwerp werd thuis met 52-103 verloren. Afgelopen vrijdag had de Leidse ploeg bij RSW Liège Basket ook weinig in de melk te brokkelen: 94-65.

Niettemin staat Zorg en Zekerheid Leiden nog vierde in de Elite Gold, waarbij Heroes Den Bosch de enige Nederlandse ploeg die boven de Leidse ploeg staat. Het verschil is één puntje. Om thuisvoordeel af te dwingen tot en met de finale moet Zorg en Zekerheid Leiden de laatste twee wedstrijden (vrijdag wordt er uit gespeeld bij Spirou Basket Charleroi) winnen én moet Heroes Den Bosch beide laatste wedstrijden verliezen. Dat is misschien wat veel gevraagd, maar in een sport als basketbal is alles mogelijk.

Wat wel zeker is, is dat Zorg en Zekerheid Leiden op 8 mei aan de Nederlandse play-offs begint met een thuiswedstrijd. Wie de tegenstander in die eerste ronde wordt, is nu nog niet bekend. Het gaat daar tussen Zeeuw & Zeeuw Basketball Feyenoord, LWD Basket en Yoast United.

Zorg en Zekerheid Leiden wil woensdag weer de weg naar de oude vorm terugvinden. Een vorm waarmee de Leidse ploeg twee keer wist te winnen van Hubo Limburg United en één keer van RSW Liège Basket en Spirou Basket Charleroi, maar ook de vorm waarmee bijvoorbeeld twee keer voor de FIBA Europe Cup werd gewonnen van Itelyum Varese en in de beker thuis werd gewonnen van Heroes Den Bosch.

Wel is het zaak dat alle spelers vanaf het begin van de wedstrijd op scherp moeten staan. Ook zouden Tajion Jones en Alex Gross een stapje voorwaarts moeten zetten. Beide Amerikanen kwamen vrijdag in Luik zeker in de eerste helft niet in het verhaal voor. Positief was het spel van Maarten Bouwknecht. Bouwknecht lag er een tijd uit met een blessure. Eenmaal teruggekeerd was het vooral zoeken naar zijn eigen spelletje. Dat lukte afgelopen vrijdag in elk geval voor de eerste keer. Het was jammer dat Roeland Schaftenaar niet mee kon spelen, want dat zou de Leidse ploeg meer kracht onder de borden geven. Het zou dan ook prettig zijn als Schaftenaar tegen de fysiek sterke centers van Filou Oostende mee kan spelen.

Filou Oostende weet al zeker dat het de Elite Gold als eerste gaat afsluiten. Dat betekent thuisvoordeel gedurende de Belgische play-offs en ook thuisvoordeel in het geval de kustploeg de finale voor de BNXT-titel mag spelen. Wat dat betreft staat er voor de Belgische formatie niets meer op het spel behalve natuurlijk heel blijven.

Zorg en Zekerheid Leiden moet het de Amerikanen Damien Jefferson en Khalil-Ullah Ahmad lastig maken, maar daarnaast ook Pierre-Antoine Gillet uit de wedstrijd zien te houden. De Belgische routinier schiet zijn driepunters met gemak raak en is in staat een wedstrijd naar zijn hand te zetten. Deze drie spelers zijn de enige in de formatie van Dario Gjergja die per wedstrijd meer dan 10 punten weten te scoren.

Met het naderen van de play-offs is het terugvinden van de vorm voor Zorg en Zekerheid Leiden belangrijk. Jij kunt daar ook bij helpen door woensdag naar de hal te komen en de ploeg aan te moedigen. Juist nu het even wat stroever loopt, kan de steun van de zesde man de ploeg over het dode punt helpen. Dat is zeker goed voor het zelfvertrouwen van de Leidse ploeg met het oog op de play-offs!


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie FilouOostende Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten