Na het bekersucces van afgelopen zondag in Zwolle kan Zorg en Zekerheid Leiden zich nu weer richten op de Elite Gold. De eerste wedstrijd leverde in Mechelen een kleine nederlaag op (80-79), deze zaterdag komt Filou Oostende naar de Vijf Meihal.

Filou Oostende was vorig seizoen eigenlijk de grote verliezer. Vooraf was vrijwel iedere kenner het er wel over eens: Filou Oostende zou zich tot de allereerste kampioen van de BNXT League gaan kronen. Zo ver kwam het niet, want uitgerekend Zorg en Zekerheid Leiden stond in de weg.

Na twee nederlagen tegen de Belgen (in de strijd om de BNXT SuperCup en de allereerste uitwedstrijd in de Elite Gold) trok Zorg en Zekerheid Leiden drie keer op rij aan het langste eind. Eerst in de Elite Gold en daarna twee keer in de halve finale van de BNXT play-offs. In Leiden werd het 84-82. Een kleine winst, dus de beslissing moest in het duel aan de Belgische kust vallen. Daarin liet Zorg en Zekerheid Leiden zich niet onbetuigd. Met een 78-88 overwinning plaatste de Leidse formatie zich voor de finale van de BNXT play-offs, die uiteindelijk ook een titel naar Leiden bracht.

Aan het roer staat Dario Gjergja, die het geregeld aan de stik heeft met de arbitrage. Buiten Keye van der Vuurst de Vries zijn enkele bepalende spelers gebleven, zoals Haris Bratanovic, Dusan Djordjevic, Simon Buysse, Servaas Buysschaert, Pierre-Antoine Gilet, Xander Pintelon en Olivier Troisfontaines. Een van de nieuwkomers is Vrenz Bleijenbergh. De guard probeerde afgelopen zomer een contract in de NBA te versieren.

Van overzee zijn drie Amerikanen gekomen. Alex Barcello, Tre’Shawn Thurman en Breein Tyree. Met name Tyree laat zich in aanvallend opzicht gelden. De Amerikaanse guard is gemiddeld goed voor 16.6 punten en 3 assists per wedstrijd. Keye van der Vuurst de Vries geeft nog steeds de meeste assists: gemiddeld 6.2 per wedstrijd.

Vlak voor de splitsing in Elite Gold en Elite Silver werd de 2.11 meter lange Servische center Nikola Jovanovic binnengehaald. In zijn debuut tegen Aris Leeuwarden was hij goed voor 24 punten en 7 rebounds.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zondag de Nederlandse beker in de wacht wist te slepen, daar moest Filou Oostende voor de tweede keer op rij genoegen nemen met een zilveren plak. Vorig seizoen lag Limburg United in de weg, dit seizoen was Telenet Giants Antwerp met 77-71 te sterk. Gillet werd topschutter aan de zijde van Oostende met 18 punten, gevolgd door Troisfontaines met 17. Jovanovic was met 7 punten geen factor te noemen.

Filou Oostende sloot de nationale Belgische fase nog wel als eerste af, maar de overmacht was minder groot dan in voorbije jaren. In de competitie gingen vier van de 18 wedstrijden verloren.

Of Zorg en Zekerheid Leiden op volle oorlogssterkte kan aantreden, is de vraag. David Collins liep vijf dagen voor de bekerfinale een enkelblessure op, Roeland Schaftenaar verstapte zich in de finale, maar beet op zijn lippen en speelde tot het einde. Hoe dan ook, alle support is gewenst. Een ideale gelegenheid om de kersverse bekerwinnaar toe te juichen en te steunen tegen Filou Oostende!


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie FilouOostende Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten