Zorg en Zekerheid Leiden stuit zaterdag in de voorlaatste thuiswedstrijd van de Elite Gold van de BNXT League op Filou Oostende. Het is de derde keer dat de landskampioenen van Nederland en België elkaar treffen. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur.

Zorg en Zekerheid Leiden en Filou Oostende kwamen elkaar voor het eerst tegen op 11 september. Met deze SuperCup wedstrijd werd het seizoen van de BNXT League afgetrapt. Zorg en Zekerheid Leiden was vooral bezig met de voorbereiding voor de kwalificatiewedstrijden voor de Basketball Champions League. Immers, twee dagen later moest er in Treviso aangetreden worden tegen Belfius Mins-Hainaut.

Via Jhonathan Dunn pakte Zorg en Zekerheid Leiden een snelle voorsprong (17-10), maar bij rust keek de Leidse ploeg al tegen een 39-49 achterstand aan. Dat gat werd niet meer gedicht, waarna de wedstrijd 68-90 werd afgesloten. Dunn noteerde 22 punten, Asbjørn Midtgaard kwam tot 16 punten. Levi Randolph was de Belgische topscorer met 16 punten, Keye van der Vuurst de Vries noteerde 13 assists.

Op 27 maart was wedstrijd nummer twee in de Belgische kustplaats. Bij de Leidse ploeg waren er in de dagen voorafgaand aan dit duel de nodige griepjes. Reden waarom Midtgaard ook vanaf de bank kwam en niet startte. Zorg en Zekerheid Leiden keek meteen tegen een grote achterstand aan: 17-4. Onder aanvoering van Midtgaard en Arunas Mikalauskas kwam de Leidse ploeg terug tot 34-30, maar halverwege was het verschil toch weer aanzienlijk: 53-36. De marge werd steeds groter en met nog negen minuten te spelen gaapte er een kloof van 25 punten: 71-46. Opeens schoot Zorg en Zekerheid Leiden de ene na de andere driepunter binnen en had Dunn zelfs een 4-point play. Tot tweemaal toe moest Oostende een time-out nemen, maar vlak voor het einde was het verschil nog maar vijf punten. Uiteindelijk werd het 78-70. Dunn tekende voor 16 punten, Midtgaard en Mikalauskas kwamen tot 12 punten. Phil Booth en Randolph lieten ieder 16 punten aantekenen voor Oostende.

Met Randolph en Booth zijn ook meteen de twee topscorers van Filou Oostende genoemd. Zij zijn respectievelijk goed voor 15.5 en 14.0 punten per wedstrijd. Center Amida Brimah is de enige andere speler met een gemiddelde score-inbreng van meer dan 10 punten: 11.4. Echter, Oostende beschikt over veel aanvallende wapens, want Keye van der Vuurst de Vries (9.2), Haris Bratanovic (8.2), Mikael Jantunen (9.3) en Demitrius Conger (8.8) kunnen ook scoren wanneer dat gewenst is. Routinier Dusan Djordjevic is nog steeds de startende spelverdeler, maar Van der Vuurst de Vries is wel de assistkoning van de Belgische nummer één.

Toch is Filou Oostende niet onaantastbaar. Onlangs ging de Belgische formatie voor de eerste keer dit seizoen onderuit. Heroes Den Bosch, dat verdedigend de zaakjes goed voor elkaar had, won met 75-66. Een weekje later werd het in de Belgische kustplaats wel weer gewoon 100-69 voor Filou Oostende.

Als Zorg en Zekerheid Leiden goed voor de dag wil komen, dan zal het opnieuw de steun van het publiek nodig hebben. Juist die luidruchtige steun was afgelopen woensdag van groot belang om een achterstand van 20 punten tegen Belfius Mons-Hainaut in zeven minuten tijd weg te poetsen. De Vijf Meihal moet zaterdagavond weer op haar grondvesten trillen!


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie FilouOostende Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten