Met een thuiswedstrijd tegen het Roemeense CSM CSU Oradea begint voor Zorg en Zekerheid Leiden aanstaande woensdag (aanvang 20.00 uur) de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. In een groep met ook het sterke Duitse Chemnitz en het Italiaanse Varese een thuiswedstrijd die Zorg en Zekerheid Leiden niét meteen mag verliezen.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden überhaupt een kans maken in deze poule, met teams uit kapitaalkrachtigere competities, dan moet het in elk geval langs Oradea zien te geraken. Zeker geen eenvoudige opgave, want de ploeg uit de gelijknamige universiteitsstad in Roemenië (dichtbij de grens met Hongarije) is in eigen land een topploeg. Naast bijvoorbeeld U-BT Cluj Napoca, dat zelfs een Europees niveau hoger uitkomt in de Champions League.

Het Roemeense team wordt sinds 2010 vanaf de bank geleid door de 53-jarige coach Cristian Achim. Onder zijn bewind werd Oradea drie keer kampioen van het land. In 2016, 2018 en 2019. In 2021 en 2023 verloor het de finale om het kampioenschap. Ook in Europa is Oradea zeker geen onbekende. In 2022 haalde het de kwartfinale van de FIBA Europe Cup en in 2021 zelfs de halve finale. In de eerste poulefase van dit seizoen eindigde Oradea als tweede achter het Poolse Legia Warschau en plaatste zich als een van de zes beste nummers twee voor de tweede ronde. Oradea verloor alleen thuis van Levice uit Slowakije en uit bij Legia, maar eindigde dus als tweede, voor ook het Finse Kataja.

De selectie van Oradea bestaat uit 7 Roemenen (waaronder een speler met ook een Amerikaans paspoort), 5 Amerikanen, een Litouwer en nog een speler uit Servië. Beste speler is zonder meer de 28-jarige Amerikaanse point guard Erick Neal. In zes Europese wedstrijden was hij goed voor gemiddelden van 17,5 punten en liefst 8,8 assists (tegenover 3,7 turnovers). Ook in de Roemeense competitie is Neal op dit moment de beste speler voor Oradea.

Een ander mogelijk groot gevaar komt van Donatas Tarolis. Een power forward van 2.02 meter uit Litouwen en met 18,4 punten tot dusver topscorer van zijn team in Europees verband. Lengte heeft Oradea ook. Catalin Baciu is een heuse 7-footer. Een Roemeense center van 2.13 meter en met gemiddeld 8,5 punten en 7,2 rebounds uiterst effectief in de FIBA Europe Cup.

Andere spelers voor Leiden om goed in de gaten te houden zijn Nijal Pearson. Een Amerikaanse small forward, goed voor 14,7 punten gemiddeld. Kris Richard, een Roemeens-Amerikaanse shooting guard (goed voor 11,3 punten gemiddeld) en Toddrick Gotcher, een andere Amerikaanse shooting guard. Half november versterkte Oradea zich nog maar eens met de linkshandige power forward Jonathan Arledge. Een zeer ervaren 32-jarige Amerikaan, met ook een Libanees paspoort.

Wat moet en kan Zorg en Zekerheid Leiden hier dan tegenover stellen? Voor de Leidse ploeg is het vooral zaak om de bucket goed gesloten te houden. Verdedigend de boel goed op orde hebben en zo min mogelijk tweede kansen weggeven. Oradea is een ploeg die makkelijk scoort en waarbij het gevaar van veel kanten komt. Met 89,5 punten en 40 rebounds in zes wedstrijden staat Oradea in beide teamklassementen op de 7e plaats. Ook de gemiddeld 20 assists getuige van goed teamspel aan de kant van de Roemenen. Misschien ligt in een wat tragere, low scoring game een oplossing, maar dat is ook niet helemaal het speltype van Leiden, dat vooral gecontroleerd moet aanvallen en verdedigen.

Zorg en Zekerheid Leiden had afgelopen zaterdag in elk geval een lekker ‘opwarmertje’ voor de beker tegen de amateurs van de Leidse vereniging. De vaste basisspelers hoefden niet veel in actie te komen en kunnen goed uitgerust aan de tweede fase in Europa beginnen. Oradea speelde wel in competitieverband en won uit bij Sibiu met 85-95. De enige ploeg waar het dit seizoen eerder van verloor. Oradea staat overigens na 9 wedstrijden op de 2e plaats in groep B van de Liga Nationala De Baschet (LNDB). De nationale Roemeense competitie, die in totaal uit 18 teams bestaat.

Zorg en Zekerheid Leiden wacht dus woensdag een heet avondje in de nieuwe hal. Voor coach Doug Spradley is het te hopen dat hij weer kan beschikken over de licht geblesseerde Lucas Kruithof en dat Stan van den Elzen zijn goede vorm van de laatste weken ook in Europees verband kan tonen. Heel Zorg en Zekerheid Leiden zal op de toppen van zijn kunnen moeten spelen om deze belangrijke thuiswedstrijd in winst om te kunnen zetten. Met de steun van het trouwe publiek worden die kansen natuurlijk sterk vergroot. Dus koop nog snel een kaartje als je dat nog niet hebt gedaan en kom woensdag op tijd naar Sportcomplex 1574. Het belooft een mooi Europees avondje te worden!


Eredivisie EuropeCup FIBA Oradea Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten