Zorg en Zekerheid Leiden kan met een derde Europese overwinning vrijwel zeker een plaats in de volgende ronde van de FIBA Europe Cup boeken. Met die missie begint Leiden woensdagavond (20.00 uur) aan de thuiswedstrijd tegen BC Trepca uit Kosovo, dat eerder in eigen huis met 54-84 van Leiden verloor.

Drie keer speelde Zorg en Zekerheid Leiden tot dusver in het nieuwe Sportcomplex 1574. Twee keer voor de competitie en als eerste wedstrijd de openingsgame tegen het Franse BCM Gravelines-Dunkerque. Drie keer werd er ook gewonnen. Afgelopen zaterdag nog tegen LWD Basket Leeuwarden (72-67), maar heel gemakkelijk ging dat niet. Wel herstelde Leiden zich tegen de Friezen van de zeperd in Frankrijk, waar het afgelopen woensdag met bijna dertig punten ten onder ging.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat samen met de Fransen aan de leiding in poule G, waar het Israëlische Hapoel Galil Elion vanaf het begin is weggevallen. BC Trepca uit Kosovo doet met twee verliespotten eigenlijk niet meer echt mee. Tenzij Zorg en Zekerheid Leiden zich lelijk laat verrassen woensdag, en ook Gravelines zich in de laatste speelronde in Kosovo verslikt.

Wint Zorg en Zekerheid Leiden aanstaande woensdag van het zwakker geachte Trepca, dan is het nagenoeg zeker van een plaats in de tweede poulefase en daarmee verzekerd van nog zes Europese wedstrijden. Wat heeft Zorg en Zekerheid Leiden dan te vrezen van de tegenstander uit Kosovo? Aanvallend draait de ploeg van coach Doug Spradley momenteel wat stroef. In de uitwedstrijd op bezoek bij Trepca kon Leiden ook pas in de tweede helft (27-33) echt afstand nemen. Gevaar van de kant van Kosovo kwam in die wedstrijd eind oktober vooral van aanvoerder Drilon Hajrizi (12 punten) en Erjon Kastrati (13 punten).

BC Trepca speelde (inclusief twee wedstrijden in de voorronde) tot dusver vier Europese wedstrijden en scoorde daarin gemiddeld ‘slechts’ 64 punten, tegenover 69 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Beste scorer over die vier wedstrijden is de Amerikaan Kevin Bracy Davis (12,3 punten), gevolgd door Mikaile Tmusic (10,8 punten). Onder de borden is vooral Jordy Tshimanga belangrijk in de rebound (9,3 gemiddeld) en als spelverdeler fungeert Devon van Oostrum met precies 5 assists per wedstrijd.

Wel trok Trepca onlangs een ervaren Amerikaanse point guard aan, Darnell Edge. Zondag speelde hij meteen mee in de met 112-82 gewonnen competitiewedstrijd tegen de nummer laatst Istogu. Edge was daarin meteen goed voor 22 punten (4 op 6 drietjes) en 10 assists in 32 minuten. Van Oostrum was er in die wedstrijd niet bij.
Edge lijkt echter een speler voor Zorg en Zekerheid Leiden om goed op te letten. Maar als de Leidse ploeg woensdagavond geconcentreerd en meteen goed aan de wedstrijd begint, mag het een overwinning normaal gesproken niet mislopen. Zorg dus dat je erbij bent aanstaande woensdag in Sportcomplex 1574 en steun Zorg en Zekerheid Leiden op weg naar een aantrekkelijk Europees vervolg dit seizoen.


BC_Trepca Eredivisie EuropeCup FIBA Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten