Met Niners Chemnitz, de verrassende lijstaanvoerder in de sterke Duitse BBL-competitie, wacht Zorg en Zekerheid Leiden aanstaande woensdag (20.00 uur) een meer dan uitdagende tegenstander. Eerder dit seizoen in de FIBA Europe Cup waren de Duitsers al twee keer te sterk voor Heroes Den Bosch. Wil Zorg en Zekerheid Leiden de kans op het bereiken van de volgende ronde levend houden, dan is een overwinning woensdag in eigen huis een must.

Zorg en Zekerheid Leiden beleefde afgelopen zaterdag in elk geval een goede start van het nieuwe jaar, met een ruime zege op Feyenoord Basketball (78-58). Zorg en Zekerheid Leiden deed dat behalve zonder Stan van den Elzen (seizoensbeëindigende blessure) ook zonder Maarten Bouwknecht (breuk in voet). In BNXT-verband is dit met de kleine rotatie die overblijft nog redelijk op te vangen. Woensdag tegen het op alle posities dubbel bezette Chemnitz wordt dat een ‘hell of a job’.

De Duitsers hebben tot nog toe al hun acht Europese wedstrijden dit seizoen gewonnen. In de poule met Zorg en Zekerheid Leiden werden in eigen huis Varese en Oradea (in Roemenië) vrij eenvoudig opzijgezet. Vooral het gemiddelde aantal punten per Europese wedstrijd (93,4), gekoppeld aan gemiddeld 22,9 assists, valt op. Geen enkele andere ploeg in de Europe Cup kan op dit moment dergelijke cijfers overleggen. En ook in de rebound (40,1 gemiddeld) hoort Chemnitz bij de beste zes teams.

In de competitie in eigen land gaat Niners Chemnitz al enige tijd trots aan de leiding, met 13 gewonnen en slechts 2 verloren wedstrijden. Dus nog vóór titelverdediger Ulm en de beide Euroleague teams München en Berlijn. En dat is even verrassend als knap, zeker als je bedenkt dat Chemnitz pas sinds 2020 in de BBL speelt, nadat het dat jaar promoveerde vanuit de Duitse tweede divisie (ProA). Afgelopen zaterdag won Niners Chemnitz thuis met 85-66 van de nummer 9 Ludwigsburg. Inderdaad de club waar nu Deion Hammond (vorig seizoen nog Leiden) speelt.

Niners Chemnitz, uit de gelijknamige stad gelegen in voormalig Oost-Duitsland, is dan ook een oerdegelijke ploeg, met een heel strakke verdediging en effectief, gevarieerd aanvalsspel, zonder afhankelijk te zijn van slechts één of twee spelers. De Duitsers worden sinds 2015 gecoacht door de Argentijn Rodrigo Pastore die zijn ploeg zeer gedisciplineerd laat spelen. Meest bekende naam in de selectie wellicht is de Canadese pointguard Kaza Kajami-Keane die in het seizoen 2018-2019 als Europese rookie bij Landstede speelde en in dat seizoen MVP van de DBL play-offs werd. Ook de Amerikaanse power forward Ousman Krubally kwam in een ver verleden een jaar uit voor een Nederlandse club (Den Helder, 2012-2013).

Zorg en Zekerheid Leiden zal echter vooral een zware dobber hebben aan Kevin Yebo. Een Duitse power forward van 2.07 meter, die kracht en atletisch weet te koppelen aan scorend vermogen en afgelopen zaterdag bijvoorbeeld nog 27 punten liet noteren. Verder is de Amerikaanse shooting guard Wesley van Beck (beste speler van de Duitse competitie in de maand december) een speler voor Zorg en Zekerheid Leiden om meer dan in de gaten te houden.

Ook beschikt Chemnitz over sterke en belangrijke buitenlandse spelers als de Amerikaanse power forward Jeff Garrett, de Canadese forward Aher Uguak, de Keniaanse forward Tylor Ongwae en de Amerikaanse shooting guard DeAndre Lansdowne. De belangrijkste Duitse spelers, naast de eerder genoemde Yebo, zijn Jonas Richter (forward van 2.06 meter) en guard/forward Dominic Lockhart.

Een door het wegvallen van twee spelers flink gehandicapt Zorg en Zekerheid Leiden zal een ware topprestatie moeten leveren om dit sterke Chemnitz te verslaan. Maar Zorg en Zekerheid Leiden kennende zal het de huid duur weten te verkopen en wie weet wat er met de steun van de eigen fans dan mogelijk is.


Eredivisie EuropeCup FIBA Niners_Chemnitz Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten