Na de even verdiende als verrassende thuisoverwinning op Varese, afgelopen woensdag, heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog altijd kans op het bereiken van de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Daarvoor is een overwinning nodig op de al gekwalificeerde en zekere poulewinnaar Niners Chemnitz (woensdag om 19.00 uur). Tegelijkertijd mag het Roemeense Oradea thuis beslist niet winnen van Varese.

Met twee winstpartijen uit vijf wedstrijden doet Zorg en Zekerheid Leiden dus nog gewoon mee in de strijd om de tweede plek in Groep N. Goed voor een dubbele ontmoeting in de kwartfinale tegen ERA Nymburk uit Tsjechië.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden echt door in Europa, dan zal het in elk geval de zware uitwedstrijd in het Duitse Chemnitz winnend moeten afsluiten. Om dezelfde tijd spelen overigens ook Varese en Oradea tegen elkaar. Waarbij de Roemenen moéten verliezen, omdat anders zij (en niet Zorg en Zekerheid Leiden) doorgaan op basis van onderling resultaat. Ondanks dus een eventuele overwinning van Leiden in Duitsland. Varese heeft daarentegen genoeg aan een overwinning op Oradea om door te gaan, mocht Zorg en Zekerheid Leiden in Duitsland verliezen.

Niners Chemnitz verloor in de poule van Zorg en Zekerheid Leiden alleen uit bij Varese (90-78) en won zaterdag in de eigen Duitse competitie nipt bij Rostock (90-94). Met 16 overwinningen en slechts drie nederlagen is Chemnitz nog altijd de verrassende koploper in de Duitse BBL.

Zorg en Zekerheid Leiden was dit weekend vrij in de BNXT League en kan dus in alle rust toewerken naar deze belangrijke Europese uitwedstrijd. Het bereiken van de kwartfinale zou een absolute topprestatie voor Zorg en Zekerheid Leiden betekenen. Vooral gezien de krappe selectie (mede door drie zware blessuregevallen) en het kaliber van de tegenstanders in deze en ook de vorige poulefase, met veelal een stuk hogere spelersbudgetten.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in elk geval een goede naam voor zichzelf opgebouwd in Europa in de voorbije jaren en zeker ook dit seizoen. En mochten er basketbalvolgers zijn die Zorg en Zekerheid Leiden nog niet goed kennen. Na het zien van het filmpje van de ongekende score van Luuk van Bree vorige week tegen Varese (van eigen helft en áchter de eigen vrije worplijn), blijft de naam Zorg en Zekerheid Leiden nog beter hangen.

Maar terug naar de uitwedstrijd van aanstaande woensdag. Wat zijn precies de kansen van Zorg en Zekerheid Leiden op een overwinning in Chemnitz? In de thuiswedstrijd op 10 januari kon de ploeg van coach Doug Spradley de Duitse formatie drie kwarten redelijk bijbenen. Een 7-27 tussensprint in het tweede kwart leidde echter een forse 58-88 nederlaag in. Topscorer in die wedstrijd was jongeling Jibbe Sicking, maar die is er door zijn forse enkelblessure nu zeker niet bij.

Wie wel van de partij is aanstaande woensdag, is de geblokte nieuwe Amerikaan Brock Gardner die tegen Varese een prima debuut kende (11 punten, 4 rebounds, 3 assists). Na amper één teamtraining hebben coaching staf en spelers de afgelopen dagen goed kunnen benutten om hem verder te integreren in het team en dan vooral op het speelveld.

Zorg en Zekerheid Leiden zal iedereen heel hard nodig om een nieuwe stunt uit te halen in Europees verband. Maar dat zoiets niet onmogelijk is, heeft de Leidse ploeg al eerder laten zien. Bovendien, Chemnitz kan de eerste plek niet meer ontgaan. Natuurlijk zullen de Duitsers ook hun laatste wedstrijd in de poule willen winnen, maar de noodzaak is minder groot en wie weet krijgt een aantal spelers van Chemnitz wat meer rust.

Het zou een klein voordeel voor Zorg en Zekerheid Leiden kunnen betekenen. Toch zal het vooral op eigen kracht moeten zien te winnen van Chemnitz en in dat geval hopen dat Varese eveneens wint bij Oradea. Woensdag rond 21.00 uur zijn de kaarten geschud en is alles duidelijk.


Eredivisie EuropeCup FIBA Niners_Chemnitz Preview

Meer nieuwsberichten