78-57

Datum: woensdag 7 februari 2024 · 19:00
Locatie: Messe Chemnitz, Chemnitz (Duitsland)

Europees avontuur eindigt in Chemnitz

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om het verblijf in de FIBA Europe Cup met nog eens twee wedstrijden te verlengen. Niners Chemnitz was met 78-57 te sterk voor de Leidse formatie, waar de 17-jarige Loek van Zeil in de slotfase zijn debuut in de hoofdmacht maakte. Wrang detail is dat Itelyum Varese, waar Zorg en Zekerheid Leiden twee keer van gewonnen heeft, zich als tweede ploeg, naast Niners Chemnitz, geplaatst heeft voor de kwartfinale van de FIBA Europe Cup.

Zorg en Zekerheid Leiden wist dat het bereiken van de laatste acht een zeer moeilijke klus zou zijn. Immers, in de thuiswedstrijd kreeg de Leidse ploeg met 30 punten klop van de koploper van Duitsland, die destijds niet kon beschikken over DeAndre Lansdowne, een van de betere spelers van de ploeg.

Binnen enkele minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden al tegen een achterstand van 8 punten aan (12-4), maar een dunk in de break van Tajion Jones gaf de ploeg moed. Zodanig dat Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste minuut van het eerste kwart na een driepunter van Jones even op voorsprong kwam: 14-15. Lansdowne gooide echter nog twee vrije worpen raak ter besluit van het eerste kwart: 16-15.

In het tweede kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden nog drie minuten goed mee. Na een driepunter van Luuk van Bree gaf het scorebord 22-20 aan, maar nog geen minuut later moest coach Doug Spradley bij een stand van 26-20 in een time-out vluchten. De aanhoudende druk van de Duitse formatie leidde tot enkele turnovers en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Zorg en Zekerheid Leiden zag de achterstand oplopen tot 13 punten, maar via twee rake vrije worpen van Roeland Schaftenaar en een driepunter van Brock Gardner drie seconden voor het rustsignaal bleef de schade halverwege beperkt tot 10 punten: 41-31.

Na de pauze moest Zorg en Zekerheid Leiden vrij snel afhaken. Na vier minuten was het gat al opgelopen naar 15 punten: 50-35. De Leidse ploeg werd hoog in het veld, ver weg van de basket gehouden en dat leidde tot balverlies (7 in het derde kwart, 22 in totaal) en een paar noodschoten aan het einde van de 24 seconden. Bovendien wist Niners Chemnitz over de hele wedstrijd 18 punten uit 12 aanvallende rebounds te noteren. Marijn Ververs benutte nog wel vier vrije worpen op rij, maar dat had weinig invloed op de stand: 62-42 na drie kwarten.

In het vierde kwart besloot Spradley om Tajion Jones, Luuk van Bree en Roeland Schaftenaar wat rust te gunnen. Liam van der Schalie pakte wat minuten mee en iets meer dan een minuut voor tijd mocht ook Loek van Zeil, de 17-jarige jeugdinternational, het veld betreden. Aanvallend kwam Zorg en Zekerheid Leiden nu wel wat meer in de buurt van de basket. Vooral Alex Gross benutte de ruimte door 9 van zijn 13 punten in dit kwart aan te laten tekenen. Gardner voegde ook nog 4 punten aan zijn totaal toe. De enige andere speler die nog tot scoren kwam, was Lucas Kruithof. Bij 78-57 kwam er een einde aan de wedstrijd.

In de andere poulewedstrijd kon SM CSU Oradea in eigen huis niet winnen van Itelyum Varese. Bij rust stonden de Roemenen nog wel met 50-43 voor, maar in het derde kwart pakten de Italianen uit met 39 punten. Uiteindelijk eindigde dat duel in een 96-103 overwinning voor Itelyum Varese. Zorg en Zekerheid Leiden kwam feitelijk één zege tekort om door te kunnen gaan. Dat had dan eigenlijk één keer moeten gebeuren tegen Oradea. Zeker in de thuiswedstrijd waren er kansen, maar dat lukte echter niet.

Alex Gross werd topscorer met 13 punten. Daarnaast pakte de Amerikaan ook nog 8 rebounds. Dat leidde tot een efficiency van 20. Alleen Lansdowne had een hoger efficiency met een score van 21. Tajion Jones scoorde al zijn 12 punten in de eerste helft. De andere punten kwamen van Luuk van Bree (10), Brock Gardner (8), Marijn Ververs (6), Roeland Schaftenaar (4) en Lucas Kruithof (4). Marijn Ververs deelde 5 assists uit.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu volledig gaan richten op de BNXT League. Komende zaterdag staat er al weer een thuiswedstrijd op het programma. De Leidse ploeg neemt het dan op tegen Den Helder Suns.