86-60

Datum: zaterdag 10 februari 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden voert verschil in laatste kwart op

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste thuiswedstrijd van de nationale fase in winst weten om te zetten. Volgens verwachting werd Den Helder Suns in een volle Arena 1574 verslagen: 86-60. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de marge pas in het laatste kwart (23-6) flink werd opgevoerd.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het lange tijd lastig gehad met Den Helder Suns. Telkens als de Leidse ploeg een kloofje leek te slaan, deed de ploeg uit Den Helder weer wat terug. Dat openbaarde zich al in de openingsfase. Zorg en Zekerheid Leiden stond binnen vier minuten al op een 11-3 voorsprong. Met zijn tweede driepunter maakte Lucas Kruithof er zelfs 14-5 van, maar nog geen twee minuten later was de Leidse voorsprong teruggebracht tot twee punten: 14-12. Via Roeland Schaftenaar, Brock Gardner (driepunter) en Tajion Jones, die zondag 25 zou worden, bouwde Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong weer uit naar 23-15 aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart was het van hetzelfde laken een pak. Zorg en Zekerheid Leiden liep weg naar marges van 10 punten (30-20,34-24), maar bleek niet in staat om door te drukken. Vooropgegaan door Nick Thran, Noah van der Heiden en Jimbo Lull wist Den Helder Suns de schade bij rust te beperken tot zes punten: 43-37.

Wie verwacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze snel zou afrekenen met Den Helder Suns, kwam bedrogen uit. De ploeg uit de kop van Noord-Holland beet van zich af. Ook in dit kwart had de Leidse ploeg moeite om de marge boven de 10 punten te krijgen: 52-42, 57-47. Pas anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart brachten twee driepunters van Tajion Jones de marge op 11 punten: 60-49 en 63-52. Toch was het laatste woord aan de Suns. Tom Koopman was net op tijd om de 63-54 aan te laten tekenen.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden was inmiddels wel sprake van foutenlast. Marijn Ververs stond al vroeg in de wedstrijd op twee persoonlijke fouten, maar wist zich de rest van de wedstrijd in te houden. Luuk van Bree (voor wie een fantastisch spandoek was gemaakt), Brock Gardner en Duko Bos (vooraf gehuldigd als speler van de maand januari) hadden inmiddels vier kruisjes achter hun naam staan.

Nick Thran was na twee minuten in het vierde kwart de eerste speler die een punt wist te scoren: 63-55. Vanaf dat moment ging het hard. Tot 71-58 was Den Helder Suns nog wel in staat om enigszins bij te blijven, maar de daaropvolgende 15-0 run was de gedeelde hekkensluiter te veel. Met name Lucas Kruithof, Roeland Schaftenaar en Brock Gardner wisten de basket makkelijk te vinden, veelal bediend door Marijn Ververs die afsloot met 14 assists. Sean Flood, de Helderse topscorer met 14 punten, zorgde uiteindelijk voor de 86-60 eindstand. Liam van der Schalie en Loek van Zeil (die een dag voor de wedstrijd 18 jaar werd) kregen van coach Doug Spradley ook nog de gelegenheid om in actie te komen.

Tajion Jones sloot af met 20 punten tegen 81,8%. Brock Gardner (17 punten), Lucas Kruithof (16 punten) en Roeland Schaftenaar (12 punten) schoten zich ook in de dubbele cijfers. Tajion Jones, Lucas Kruithof en Alex Gross waren met ieder 6 stuks de beste rebounders. Marijn Ververs deelde 14 assists uit, maar ook Roeland Schaftenaar wist zijn medespelers goed te vinden getuige zijn 6 assists.