101-82

Datum: zaterdag 17 februari 2024 · 20:00
Locatie: Sporthal Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden geeft niet thuis in Leeuwarden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft op de slotdag van de nationale fase van de BNXT League de vierde nederlaag van het seizoen geleden. LWD Basket zorgde voor de hoogste tegenscore van de Leidse ploeg dit seizoen, namelijk 101 punten. Omdat de Leidse aanval het lastig had en vooral veel vrije worpen miste (7 van de 13) bleef LWD Basket vanaf de vierde minuut voor rust constant op voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden ging zo ten onder: 101-82.

Eigenlijk waren in het eerste kwart de contouren van deze avond al zichtbaar. Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er niet in om LWD Basket van zich af te schudden en moest constant in de achtervolging. Dunks van Tajion Jones en Luuk van Bree zorgden nog voor wat Leids vuurwerk, maar aan de andere kant slaagden de lange Leidse mannen er niet in om James Moors (22 punten, waarvan 15 voor rust) af te stoppen. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart kreeg LWD Basket twee technische fouten toebedeeld (een voor de bank en een voor coach Vincent van Sliedregt). Jones miste echter beide vrije worpen. Een naast onmogelijke driepunter van Luuk van Bree (wat is voor hem onmogelijk?) in de buzzer zorgde voor een 26-26 stand aan het eind van het eerste kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden leek aan het begin van het tweede kwart door te drukken. Via onder meer twee hoekjes van Roeland Schaftenaar liep de Leidse ploeg uit naar 26-34. Twee minuten later was het echter weer 33-34 en moest Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw beginnen. Via een drietje van Brock Gardner en een score van Luuk van Bree bleef de Leidse ploeg nog even op voorsprong staan, maar in de laatste vier minuten van de eerste helft ging het fout. Eén minuut voor rust moest coach Doug Spradley bij een 49-40 achterstand in een time-out vluchten. Brock Gardner gooide er nog vijf punten in, waardoor de schade bij rust te overzien was: 51-45. Die 51 punten, daar zullen de Leidse coaches niet blij mee geweest zijn. Evenals 2 uit 6 vrije worpen.

Na de pauze duurde het bijna vier minuten voordat de Leidse ploeg via Tajion Jones tot scoren kwam. LWD Basket had er op dat moment al wel twee drietjes in liggen, waardoor de marge boven de 10 punten was gekomen. Marijn Ververs was op dat moment eigenlijk de enige Leidse speler die een voldoende wist te scoren. In zijn eentje zorgde hij ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden nog één keer terugkwam tot zes punten (61-55), maar dichterbij komen lukte niet. Na drie kwarten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 69-62 achterstand aan.

Eén rake vrije worp van Brock Gardner aan het begin van het vierde kwart werd meteen beantwoord met een driepunter van José Dimitri Maconda. LWD Basket schoot met scherp en produceerde in het laatste kwart maar liefst 32 punten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet verder dan 20 punten. Ook de foutenlast speelde Zorg en Zekerheid Leiden parten. Marijn Ververs bleef voor rust een poosje op de bank met twee persoonlijke fouten. Tajion Jones liep in het begin van het vierde kwart zijn vierde persoonlijke fout op. Lucas Kruithof haalde het einde van de wedstrijd helemaal niet. Met nog 6’23 te gaan was zijn strafkaart vol en kon hij gaan zitten.

Toch had er nog iets in kunnen zitten. Een kleine drie minuten voor tijd was het verschil slechts 11 punten, nadat het al 14 was geweest. Vanaf dat moment moest Zorg en Zekerheid Leiden gehaast te werk gaan, maar verder dan een dunk van Roeland Schaftenaar niet. Met een 101-82 nederlaag kon Zorg en Zekerheid Leiden aan de terugreis naar de Sleutelstad beginnen.

Marijn Ververs eindigde met 19 punten, 5 rebounds en 5 assists. Luuk van Bree droeg nog 14 punten bij. Brock Gardner en Tajion Jones sloten af met 13 punten. Voor Zorg en Zekerheid Leiden ligt de competitie stil tot 2 maart, wanneer de Elite Gold van start gaat. Luuk van Bree en Marijn Ververs mogen zich de komende periode vervoegen bij de Orange Lions, die twee kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2025 gaan afwerken.