81-77

Datum: woensdag 31 januari 2024 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Statistieken

Sensationele overwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor een daverende verrassing gezorgd door ook in de thuiswedstrijd Itelyum Varese te kloppen. Daar zag het aan het begin van het tweede kwart niet naar uit (21-32 achter), maar de Leidse ploeg toonde veerkracht. Door een buzzer beater van Luuk van Bree vanaf net voor de eigen vrije worplijn ging Zorg en Zekerheid Leiden rusten met een 46-40 voorsprong. Varese maakte na rust snel gelijk, maar moest daarna weer passen. Zorg en Zekerheid Leiden bleef sterk spelen en pakte met 81-77 de winst en houdt nog een kleine kans op het bereiken van de kwartfinale van de FIBA Europe Cup.

Op 13 december had Zorg en Zekerheid Leiden al voor een stunt gezorgd door met slechts zeven man in Italië van Varese te winnen met 79-82. Sindsdien is er behoorlijk wat veranderd bij Varese. Nico Mannion is bij de ploeg gekomen. De Italiaanse Amerikaan speelde in het seizoen 2020-2021 nog voor de Golden State Warriors. Op de centerpositie was Skylar Spencer Willy Cauley-Stein komen vervangen. Daarnaast waren Sean McDermott en Davide Moretti dit keer weer fit en van de partij. Kortom, een zware tegenstander.

Dat bleek in het eerste kwart. De guards van Varese - Olivier Hanlan en Davide Moretti – sneden door de Leise defensie voor makkelijke scores. Van10-11 liepen de Italianen uit naar 12-20. Nico Mannion deed daar nog een schepje bovenop. Het was aan een driepunter van debutant Brock Gardner te danken dat de achterstand na het eerste kwart slechts 8 punten bedroeg: 19-27.

Na één minuut spelen in het tweede kwart was de marge al opgelopen naar 11 punten: 21-32. Zorg en Zekerheid Leiden, dat vrijuit kon spelen en met Gardner erbij een rotatie van acht man hanteerde, weigerde op te geven. Wat volgde, waren zeven punten van Tajion Jones en een hook shot van Roeland Schaftenaar. Binnen drie minuten was Zorg en Zekerheid Leiden terug in de wedstrijd: 30-32. Na scores van Duko Bos en Lucas Kruithof schoot Schaftenaar de Leidse ploeg drie minuten voor rust naar een 36-34 voorsprong. Het momentum was op dat moment voor Zorg en Zekerheid Leiden. En als alles lekker loopt, dan kun je dus ook vanaf een dikke meter voor de eigen vrije worplijn de bal aan de andere kant door de ring laten gaan. Was getekend: Luuk van Bree. Ruststand 46-40.

Het duurde na de pauze anderhalve minuut voor het weer gelijk was. Pas na drie minuten viel de eerste score van Zorg en Zekerheid Leiden: Kruithof verzilverde een lay-up na een steal van Marijn Ververs. Halverwege het kwart was het 50-50. Niet voor lang, want Zorg en Zekerheid Leiden gaf nog een beetje gas tegen het te individualistisch spelende Varese. Schaftenaar en Van Bree zorgden voor de scores in een 9-2 run om wat meer afstand te nemen van de Italiaanse miljoenenformatie. Na scores van Gardner en opnieuw Schaftenaar stond er in de negende minuut opeens een verschil van 10 punten op het scorebord. Varese bracht de marge terug naar vijf punten, maar het laatste woord van het derde kwart was aan Schaftenaar, die de stand op 65-58 bracht.

In het laatste bedrijf duurde het drie minuten voordat een van de partijen een score kon laten aantekenen. Van Bree was daar verantwoordelijk voor met een driepunter voor 68-58. Varese sloop langzaam dichterbij, maar als de nood aan de man was, stond er wel iemand op bij Zorg en Zekerheid Leiden. Zoals Gardner met twee rake vrije worpen en Ververs met een droog jumpertje. Nadat Schaftenaar een steal zelf verzilverde en Van Bree maar weer eens raak schoot, was het anderhalve minuut voor tijd 78-66 en was het duel wel beslist. Natuurlijk ging Varese pressen en Leidse spelers naar de lijn sturen. Bij een stand van 78-71 miste Schaftenaar de enige Leidse vrije worp (dit keer als team 7 uit 8), maar de tweede ging wel raak. Hanlan antwoordde 12 seconden voor tijd met een driepunter, waarna Jones vanaf de lijn koeltjes beide vrije worpen raak schoot. Dat McDermott in de buzzer nog achteloos een driepunter door de ring liet glijden, was alleen nog maar voer voor de statistici. Met de 81-77 overwinning behoudt Zorg en Zekerheid Leiden nog kans om de laatste acht te halen. Dan zal het zelf bij Niners Chemnitz moeten winnen en mag Itelyum Varese niet verliezen van Oradea. De Italianen zullen dat duel zeker willen winnen, want als ze daarin slagen en Zorg en Zekerheid Leiden wint niet bij het reeds geplaatste Chemnitz, dan gaan de Italianen als tweede door.

Luuk van Bree sloot het duel als topscorer af met 19 punten. Tajion Jones tekende voor 18 punten. Roeland Schaftenaar zette een fraaie double double neer: 15 punten, 14 rebounds. Brock Gardner schoot zich met 11 punten ook nog in de dubbele cijfers.