Zorg en Zekerheid Leiden heeft nog altijd kans op het bereiken van de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Daarvoor moet het dan wel de twee nog resterende Europese poulewedstrijden zien te winnen, te beginnen aanstaande woensdag thuis tegen Itelyum Varese (20.00 uur). Eerder won Zorg en Zekerheid Leiden in Italië knap met 79-82. Alleen: de roemrijke Italiaanse club heeft zich in de tussentijd behoorlijk versterkt, waar Zorg en Zekerheid Leiden nog altijd een ongelukkige minimale teambezetting kent.

Met pas één overwinning en drie nederlagen is Zorg en Zekerheid Leiden, in elk geval op papier, nog niet uitgeschakeld in deze tweede poulefase. Het bereiken van de kwartfinale van de FIBA Europe Cup is alleen wel méér dan lastig. Zeker met de door blessures sterk uitgedunde spelersgroep en het nog altijd uitblijven van een werkvergunning voor de op 10 januari aangetrokken Amerikaanse forward Brock Gardner, inmiddels bijna drie weken geleden.

Natuurlijk kunnen van een nieuwe speler niet meteen wonderen worden verwacht. Maar het zou in elk geval de wisselmogelijkheden vergroten voor de geplaagde coach Doug Spradley, die qua energie en prestaties tot dusver het maximale uit zijn spelersgroep ‘knijpt’. Maar daarmee ligt ook het gevaar van nieuwe blessures, als gevolg van overbelasting, met de week meer op de loer. Ook afgelopen zaterdag tegen BAL kwamen maar zeven spelers voor Zorg en Zekerheid Leiden in actie en kon de overwinning (72-64) pas in de slotminuten worden veilig gesteld.

Zelfs een tweede overwinning woensdag op het sterke Italiaanse Varese brengt Zorg en Zekerheid Leiden niet meteen naar de volgende ronde. In de laatste poulewedstrijd moet Leiden nog naar het al voor de kwartfinale geplaatste Niners Chemnitz, nog altijd de verrassende koploper in de Duitse competitie. Tegelijkertijd is Zorg en Zekerheid Leiden bij een eventuele winst in Duitsland ook afhankelijk van het resultaat tussen Varese en het Roemeense Oradea.

Maar zover is het uiteraard nog lang niet. Op 13 december verraste Zorg en Zekerheid Leiden door er in Varese na een ijzersterk vierde kwart (13-24) met de winst vandoor te gaan. Inmiddels is er bij de Italiaanse traditieclub (vooral succesvol in de jaren ’60 en ’70, en in totaal liefst tien keer landskampioen) wel het een en ander veranderd. Center en lastpak Willie Cauley-Stein moest het veld ruimen, een andere Amerikaan, Vincent Shahid, mocht weg. Daarvoor in de plaats kwamen Skylar Spencer, een Amerikaanse forward van 2.05 en de Italiaanse-Amerikaan Nico Mannion. Vooral de laatste is een opvallende en vooral uitstekende speler, die eerder uitkwam voor Arizona (college), de Golden State Warriors (NBA) en twee Euroleague teams, Virtus Bologna en Baskonia.

Tel daarbij op dat in de uitwedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden bij Varese zowel de Italiaanse guard Davide Moretti als de Amerikaanse small forward Sean McDermott door blessures niet meededen. McDermott is een scherpschutter die in 2020-2021 18 wedstrijden voor de Memphis Grizzlies speelde in de NBA. En ook Moretti is een gevaarlijke en veel scorende speler die voor een deel in Amerika (Texas) werd opgeleid.

Al met al kan Zorg en Zekerheid Leiden woensdag de borst nat maken tegen een Italiaans topteam, dat zeker uit zal zijn op revanche. Het is dus aan de thuisclub, gesteund door een hopelijk vol Sportcomplex 1574, om te proberen de bezoekers met de ‘staart tussen de benen’ terug naar Italië te sturen.

Zo ver is het uiteraard nog niet, maar voor elke basketballiefhebber is dit wel dé kans om een dapper Leids team en een mooie Italiaanse ploeg van dichtbij aan het werk te zien. Koop dus snel een kaartje, in het geval je dat nog niet hebt gedaan, en tot aanstaande woensdag in Leiden!


Eredivisie EuropeCup FIBA Itelyum_Varese Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten