Voor Zorg en Zekerheid Leiden wacht deze week een legendarische naam in het Europese basketbal. In Lombardije, Noord-Italië, mag Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond (vanaf 20.30 uur) proberen de punten te pakken in de lastige uitwedstrijd bij Itelyum Varese. Winst is voor beide teams bittere noodzaak, na een verliespartij in de eerste wedstrijdronde in groep N van de FIBA Europe Cup.

Pallacanestro Varese, zoals de club al in 1945 werd opgericht, is een van de grootste clubs in Italië. Het werd maar liefst tien keer landskampioen (voor het laatst in 1999) en won ook vier keer de Italiaanse beker. In de periode 1979-1981 speelde het toenmalige Parker Leiden vier keer tegen de Italianen, wat in de thuiswedstrijd in 1980 een 85-84 overwinning opleverde.

Onder leiding van de huidige CEO en eigenaar van de club, de Argentijnse basketbalgrootheid Luis Scola, probeert Varese weer terug te keren naar de jaren van weleer. Tot op heden lukt dat nog niet erg. Op dit moment staat Varese twee na laatste in de Italiaanse Lega Basket Serie A (8x verlies, 3x winst). Afgelopen weekend beleefde het ook geen goede generale, met een verliespartij uit bij de nummer laatst Brindisi.

Twee seizoenen geleden begon Varese ook al slecht aan het seizoen. Destijds werd de Nederlandse coach Johan Roijakkers in januari 2022 binnengehaald als beoogde verlosser. Dat leek met een flinke opmars op de ranglijst goed te lukken. Totdat onenigheid binnen de club al in april leidde tot een vroegtijdig vertrek van Roijakkers.

Dit seizoen heeft, net als bij Zorg en Zekerheid Leiden, een Amerikaanse coach de leiding over Varese. Tomas Bialaszewski had eerder uiteenlopende rollen bij verschillende NBA-teams en zat vervolgens drie jaar bij de NBA Academy in Australia. Daarna was hij nog drie jaar assistent-coach bij Olimpia Milano om het nu zelfstandig bij Varese te mogen proberen.

Zijn huidige ploeg bestaat uit een stevige mix van geroutineerde en jonge Amerikaanse (vijf) en Italiaanse spelers. Geleid door een in Europa zeer ervaren en sterke Canadese guard Olivier Hanlan (zie foto). Hanlan is ook de topscorer van de ploeg in Europees verband, met gemiddeld bijna 18 punten en ook bijna 8 assists per gespeelde wedstrijd.

In de FIBA Europe Cup bereikte Varese overigens deze tweede ronde samen met het Duitse Göttingen. In een poule met verder nog Keravnos (Cyprus) en TSU Tbilisi (Georgië). Vorige week verloor Varese echter vrij kansloos bij Chemnitz (109-85), dat verrassend de huidige koploper is in de sterke Duitse competitie.

Een andere grote speler voor Varese, in meerdere opzichten, is de Amerikaanse center Willie Cauley-Stein (2.13 meter) die na acht seizoenen in de NBA dit seizoen voor het eerst zijn geluk in Europa beproeft. In Europa is hij tot nu toe goed voor gemiddeld een double-double (10,5 punten en 10,5 rebounds). Ook de Amerikanen Gabe Brown (small forward van 2.00 meter) en Vincent Shahid (point guard) zijn met respectievelijk gemiddeld 16 en 15 punten kwaliteitsspelers met in elk geval veel scorend vermogen.

In het Europese toernooi staat Varese na zeven gespeelde wedstrijden qua assists en punten op de eerste plaats van alle deelnemende teams. Oppassen geblazen dus voor Zorg en Zekerheid Leiden dat in de verdediging uiterst scherp zal moeten zijn. Afgelopen zondag in Bemmel lukte dat eigenlijk alleen in het begin van het vierde kwart met een 0-14 run. Maar die inhaalslag, zonder de afwezige Stan van den Elzen, kwam te laat.

Zorg en Zekerheid Leiden zal, met de fanatieke Italiaanse aanhang op de tribune, woensdag een wereldprestatie moeten leveren om Varese te verslaan. Maar de Leidse wonderen zijn de wereld nog niet uit. Met veertig minuten opperste concentratie en wat extra geloof in eigen kunnen is een stunt in Italië wellicht mogelijk.


Eredivisie EuropeCup FIBA Itelyum_Varese Preview

Meer nieuwsberichten