Na het pijnlijk mislopen van de Nederlandse bekerfinale wacht voor Zorg en Zekerheid Leiden woensdag alweer een nieuwe uitdaging. In Roemenië treft het CSM CSU Oradea als tegenstander in de FIBA Europe Cup (wedstrijd begint om 18.00 uur Nederlandse tijd). Een overwinning brengt Zorg en Zeker Leiden een stap dichter bij het bereiken van de volgende ronde. Al zal dat met de sterk gedecimeerde ploeg bepaald geen eenvoudige ‘klus’ worden.

Op 6 december van het vorig kalenderjaar ontmoetten beide teams elkaar al in Leiden. In het nieuwe Sportcomplex 1574 trok Zorg en Zekerheid Leiden in de slotfase net aan het kortste eind (77-82). Een groot verschil met toen is dat zowel Maarten Bouwknecht, Stan van den Elzen als ook Jibbe Sicking in die wedstrijd alle drie nog meededen. Door hun blessures beschikt coach Doug Spradley inmiddels nog maar over een krappe acht man, inclusief de jonkies Liam van der Schalie en Duko Bos. Laatstgenoemde krijgt met de week noodgedwongen steeds meer speelminuten, maar vult de vrijgekomen plek in de rotatie tot dusver meer dan naar behoren in.

Winnen met een krappe zeven of acht spelers wordt in Oradea voor Leiden een lastig verhaal. De Roemenen beschikken in hun eigen onderkomen (Oradea Arena, gebouwd in 2022 en goed voor een capaciteit van liefst 5200 toeschouwers) over een sterke selectie. Vooral in aanvallend opzicht is de ploeg krachtig, met gemiddeld 87.7 punten per wedstrijd in Europees verband.

Met de Litouwer Donatas Tarolis (18.6 punten, 5.4 rebounds gemiddeld), de razendsnelle Amerikaanse pointguard Eric Neal (15.9 punten, 8.4 assists en daarmee de beste aangever van alle spelverdelers in de Europe Cup) en de Amerikaanse forward Nijal Pearson (15.8 punten, 3.2 assists) staan er drie sterke spelers op het veld. En dat aangevuld met nog een aantal andere Amerikaanse en Roemeense sterkhouders. Afgelopen zaterdag won Oradea in de Roemeense competitie alweer voor de veertiende keer (91-77 van CS Valcea 1924), tegenover slechts twee nederlagen.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden weegt de Nederlandse competitie (en het tweede deel van de BNXT League) zwaarder dan een eventueel vervolg in Europa. Daarom is het vooral zaak om ongeschonden uit de wedstrijd in Roemenië te komen. Een Europese uitwedstrijd winnen is lastig, zo niet vrijwel onmogelijk met zo’n gehavende selectie. Daarom ook blijft het te hopen dat de nieuw aangetrokken Amerikaan Brock Gardner snel groen licht krijgt van de verantwoordelijke instanties om te mogen spelen.
Ondertussen maakt coach Doug Spradley van de nood een deugd om de jeugd, zo veel als mogelijk en verantwoord is, nieuwe speel- en leerervaring op te laten doen. Ook om overbelasting op het overgebleven deel van de krappe selectie zoveel mogelijk proberen te voorkomen.


Eredivisie EuropeCup FIBA Oradea Preview

Meer nieuwsberichten