Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdagavond 18 oktober (20.00 uur) eindelijk zijn allereerste wedstrijd in de gloednieuwe ZZ Arena 1574. Met het Franse BCM Gravelines Dunkerque komt in deze eerste FIBA Europe Cup-wedstrijd meteen een tegenstander van formaat op bezoek.

Naast de genoemde Franse ploeg treft Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste poulefase ook Hapoel Galil Elion uit Israël en BC Trepca uit Kosovo, dat zich plaatste via de voorrondes. De wedstrijden tegen teams uit Israël zijn door de FIBA vanwege de situatie in het land tot nader order uitgesteld.

In deze poule zijn de Fransen op grond van naam en financiële mogelijkheden veruit favoriet. Deze week werden de budgetten van álle teams in de Franse Pro A bekendgemaakt. Dunkerque staat weliswaar op de achtste plaats (van 18 teams), maar werkt wel met een budget van boven de 6 miljoen euro (€ 6.188.000), waarvan € 1.901.000 geldt als budget voor spelers en staf. Budgetten waar clubs in Nederland alleen maar van kunnen dromen.

Overigens werd nog maar kort geleden, en dus al heel vroeg in het seizoen, de hoofdcoach van Gravelines, Laurent Legname, aan de kant geschoven na zes competitienederlagen in evenzoveel wedstrijden. Diens voormalig assistent Sébastien Devos – de zoon van de president van de club - nam de coaching (voorlopig) over. Voor de beker won Gravelines overigens wel, maar dat was tegen een team uit een lagere divisie.

De coachwissel heeft nog niet geleid tot succes, want afgelopen zaterdag ging BCM Gravelines Dunkerque in eigen huis met 69-78 onderuit tegen Saint Quentin. Na zeven speelronden in de Franse LNB Pro A wacht de ploeg uit Duinkerken nog steeds op de eerste overwinning.

Wie zijn op het veld de meest opvallende spelers bij Dunkerque? Vafessa Fofana is een 31-jarige veteraan uit Ivoorkust, afgelopen zomer nog voor het Afrikaanse land aanwezig op het WK. Daar was hij goed voor gemiddeld 7 punten en bijna 5 rebounds per wedstrijd en werkte hij zijn afstandsschoten af tegen een percentage van 41%. Fofana is begonnen aan zijn derde seizoen in dienst van Gravelines.

Een andere, wellicht bekende naam is Hans van Wijn. De Belgisch international en atletische powerforward verblijft alweer wat jaren in Frankrijk en zal het Leiden graag lastig willen maken in de nieuwe hal. Beste speler op papier is de Eritrees-Canadese shooting guard en scoring threat Johnny Berhanemeskel. Verder zijn de Amerikaanse point guard Loren Jackson (1.73 meter) en center Landry Nnoko belangrijk bij de Fransen. Nnoko speelde in het seizoen 2018-2019 al eens in en tegen Leiden, toen hij uitkwam voor het Turkse Sakarya.

Zorg en Zekerheid Leiden miste al een paar wedstrijden Lucas Kruithof in de rotatie wegens een enkelblessure. In 2022 haalde Leiden heel knap de halve finale van dit toernooi. Dat stadium benaderen, laat staan evenaren zal dit seizoenlastig zijn. Maar het bereiken van in elk geval de volgende ronde is zeker niet onmogelijk.

Het zal wennen zijn voor Leiden. Weg uit de zo vertrouwde Vijf Meihal en een eerste wedstrijd op nog nieuwe bodem. Wat niet ontbreekt is natuurlijk de support van het Leidse publiek. Deze wedstrijd tegen een sterke Franse subtopper, daar mag je als fan of liefhebber (of beide) natuurlijk niet bij ontbreken.


Eredivisie EuropeCup FIBA Gravelines_Dunkerque Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten