Met de lastige uitwedstrijd woensdagavond om 19.30 uur in Griekenland tegen BC Iraklis begint Zorg en Zekerheid Leiden aan de drie terugontmoetingen in poule E van de FIBA Europe Cup. In eigen huis won Leiden het openingsduel van Iraklis met 71-63. De Grieken wachten nog op hun eerste overwinning, maar zijn in theorie nog niet helemaal kansloos voor het bereiken van de laatste ronde.

Door het puntensysteem, waarin een overwinning twee punten en een nederlaag altijd nog één punt oplevert, hebben alle vier de teams halverwege nog zicht op een vervolg in het toernooi. Leiden zou zelfs kunnen volstaan met een kleine nederlaag in Griekenland, mits het de twee laatste wedstrijden (thuis tegen Mornar Bar en in Turkije op bezoek bij Bahcesehir College) wint. Vooral dat laatste is een hele lastige opgave. Derhalve is winst in Griekenland en thuis tegen Mornar Bar een veel beter scenario om verder te komen.

De Grieken kunnen op hun beurt nog op 9 punten komen en daarmee een plek in de volgende ronde afdwingen. Dit gebeurt als zij nog drie keer weten te winnen en Mornar Bar drie keer verliest. Op onderling resultaat kan het dan Leiden voorbij steken (bij een overwinning van meer dan 8 punten op Leiden) en zodoende als tweede eindigen achter de onbereikbare Turken.

Twee weken geleden ging de Griekse ploeg maar nipt onderuit (63-64) tegen de Turken. Vorige week was het verschil met Mornar Bar een stuk groter, 88-65. Topscoorder voor Iraklis in Europees verband na vijf wedstrijden (de twee kwalificatieduels in de voorronde meegerekend) is de ervaren guard Toney Douglas met gemiddeld 14.4 punten. Dubbele cijfers zijn er ook voor twee andere Amerikanen in de ploeg: point guard Ryan Woolridge (11.6) en center Reggie Lynch (zie foto) met 10.4 punten.

Een blik op de statistieken leert dat er weinig licht tussen beide teams zit. Leiden werkt z’n tweepunters tegen een iets hoger percentage af (49,1% om 45%), kent een vergelijkbaar driepuntspercentage (33,3% om 3,1%) en neem wel iets beter z’n vrije worpen.

Zowel qua rebounds, assists als steals doen beide teams helemaal niet voor elkaar onder. Alleen laat Zorg en Zekerheid Leiden een stuk meer balverliezen noteren (18 om 13). Juist daar ligt een kwetsbaarheid van de Nederlandse ploeg en dus een heel belangrijke sleutel voor een positieve afloop van deze wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde dit weekend als opwarmer tegen Apollo en had daar weinig van te verduren (101-63). Iraklis had zondag in de Griekse Basket League een uitwedstrijd bij Ermis Agias op het programma staan, die het won met 55-70 (na 13-28 in het vierde kwart).

In Griekenland zal Zorg en Zekerheid Leiden tot de laatste minuut scherp moeten acteren en vooral niet denken dat Iraklis de volgende ronde al uit het hoofd heeft gezet. In Leiden versloeg het Iraklis door in het vierde kwart uitstekend te verdedigen (18-12). Een soortgelijke prestatie is nu opnieuw nodig door de mannen van coach Geert Hammink. Die ooit zelf speelde in de Griekse competitie voor liefst drie clubs (Panionios, AEK Athene en Aris).


Eredivisie EuropeCup FIBA IraklisBC Preview

Meer nieuwsberichten