Gesterkt door de goede uitoverwinning in Rotterdam afgelopen zondag speelt Zorg en Zekerheid Leiden woensdag de eerste Europese uitwedstrijd van dit seizoen. In het Kosovaarse Mitrovice wacht vanaf 19.00 een ‘heet avondje’, op bezoek bij het onbekende KB Trepca.

Na de fraaie thuisoverwinning op het Franse BCM Gravelines Dunkerque, vooraf ingeschat als de sterkst tegenstander in de poule, is Zorg en Zekerheid Leiden er veel aangelegen voor een passend vervolg te zorgen. Daarvoor moet het een Europese uitzege zien te behalen in Kosovo. Een opgave die makkelijker klinkt dan in werkelijkheid zal zijn.

Klub i Basketbollit Trepca is een van de meest succesvolle clubs in Kosovo. De club werd al opgericht in 1947 en is nauw verbonden aan de gelijknamige Trepca-mijnen in deze regio, in het noorden van Kosovo. De vereniging heeft een heuse basketbalschool en speelt in de clubkleuren groen-zwart.

KB Trepca plaatste zich voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup via overwinningen op het IJslandse Tindastoll (69-77) en het Estse Parnu (77-67), vorig seizoen nog twee keer tegenstander van Heroes Den Bosch in Europees verband. In de eerste speelronde kwam Trepca niet in actie tegen Hapoel Galil Elion, vanwege het voorlopige stilleggen van alle Israëlische teams in Europees verband.

De ploeg uit de Republiek Kosovo (het land scheidde zich begin 2008 af van Servië en wordt voor ruim 90% bevolkt door etnische Albanezen) wordt uitstekend geleid door de ervaren Bosniër Adis Beciragic. Coach en spelers weten zich in eigen huis gesteund door zo’n 3000 fanatieke supporters, als de Minatori Sports Hall tenminste volledig gevuld is.

De selectie in Kosovo bestaat uit spelers van diverse nationaliteiten. Naast vijf Kosovaren zijn dit twee Amerikanen, een Canadees, een Puerto Ricaan en een Montenegrijn. Bekendste speler is echter de Britse Nederlander Devon van Oostrum. De ervaren spelverdeler, met een verleden bij talrijke Europese clubs waaronder Den Bosch en Zwolle, streek vanuit Slowakije begin dit seizoen neer in Kosovo.

De 2.03 lange Amerikaanse forward Kevin Bracy Davis (16 punten gemiddeld over twee Europese wedstrijden), shooting guard Mikaile Tmusic (18 punten in twee duels) en aanvoerder en Kosovaars international Drilon Hajrizi (10,5 punten gemiddeld) lijken op voorhand de belangrijkste spelers voor Leiden om in de gaten te houden. Center Isaiah Manderson (2.08 meter) uit Puerto Rico kwam in de twee kwalificatieduels niet in actie. In de rebound oogt vooral Jordy Tshimanga, een Canadese center van 2.10 meter met Congolese roots, sterk. Met gemiddeld 9 rebounds in twee Europese duels.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het zaak om direct vanaf het begin bij de les te zijn en zich niet mee te laten slepen door het ongetwijfeld aanwezige ‘Balkan-temperament’ van de tegenstander. Afgaand op de eerste twee wedstrijden van Trepca zijn 78 Leidse punten precies voldoende voor een overwinning. Maar dat is uiteraard allesbehalve een garantie.


Eredivisie EuropeCup FIBA KB_Trepca Preview

Meer nieuwsberichten