Zorg en Zekerheid Leiden begint maandagmiddag aan de kwalificatiereeks voor de Basketball Champions League. Om deel te mogen nemen aan het grote bal, zal de Leidse ploeg drie wedstrijden in vijf dagen winnend moeten afsluiten. Te beginnen maandag om 17.30 uur tegen het Belgische Belfius Mons-Hainaut.

De bekendste speler van Belfius Mons-Hainaut, afgelopen seizoen verliezend finalist in de Belgische play-offs, is natuurlijk Emmanuel Nzekwesi. De 2.03 meter lange forward was afgelopen seizoen een van de sterkhouders van Zorg en Zekerheid Leiden. Hij werd MVP, Rookie en Statistical MVP van de Dutch Basketball League en werd ook opgenomen in het All*Star Team en het All*Rookie Team. Gemiddeld was Nzekwesi bij Zorg en Zekerheid Leiden in het reguliere seizoen goed voor 21.5 punten, 8.9 rebounds, 2.1 assists en 1.6 steals. Geweldige cijfers natuurlijk, maar het zou zo maar kunnen zijn dat de Leidse spelers weten hoe ze het gevaar Nzekwesi moeten neutraliseren.

Overigens loopt er nog een bekende speler in de Belgische ploeg rond. De Amerikaanse forward Payton Henson was in het seizoen 2018-2019 een van de betere spelers bij Heroes Den Bosch. Net als Nzekwesi is Henson nieuw in het team van de uit Bosnië en Herzegovina afkomstige coach Vedran Bosnic.

Er zijn sowieso veel nieuwe spelers neergestreken in Mons. Naast Henson en Nzekwesi werden nog eens zes nieuwe krachten ingelijfd. Een van de belangrijkste spelers is Davids Nichols, een Amerikaanse spelmaker die makkelijk scoort.

Het is voor Zorg en Zekerheid Leiden te hopen dat het drukke schema met op zaterdagavond nog een wedstrijd tegen Filou Oostende en een vroege vlucht naar Italië de spelers geen parten gaat spelen. Wil Zorg en Zekerheid Leiden de eerste finale overleven, dan zal er toch uit een ander vaatje getapt moeten worden dan zaterdagavond in de wedstrijd voor BNXT Supercup. Er zal meer steun moeten komen voor Jhonathan Dunn en Asbjørn Midtgaard.

Mocht de Leidse ploeg de eerste strijd overleden, dan volgt woensdag eveneens om 17.30 uur de tweede ‘finale’ tegen Tsmoki Minsk.

Het duel begint maandagavond om 17.30 uur en is live te volgen via Ziggo Sport. Voor livestats moet je hier zijn.


BelfiusMons-Hainaut ChampionsLeague Eredivisie FIBA Preview

Meer nieuwsberichten