Zorg en Zekerheid Leiden kan zichzelf woensdagavond vanaf 20.00 uur een uitstekende dienst bewijzen in Noord-Frankrijk. Als het net als in de thuiswedstrijd (77-69) opnieuw weet te winnen van het geplaagde BCM Gravelines Dunkerque, plaatst het zich automatisch voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup.

De Franse formatie staat met tien gespeelde en evenzoveel verloren competitiewedstrijden stijf onderaan in de LNB Pro A. Afgelopen zaterdag kon de ploeg in eigen huis wederom niet winnen. Tegen middenmoter Le Mans werd het een teleurstellende 71-84 nederlaag.

Sinds 29 oktober zit er met Jean-Christophe Prat (tot voor kort assistent bij Euroleague team ASVEL) een nieuwe coach op de bank bij de Fransen. Tot successen heeft dit echter nog niet geleid. Afgelopen zaterdag maakte de Belgische forward Hans Vanwijn bekend dat hij Gravelines om ‘persoonlijke redenen’ inmiddels had verlaten. De coachwissel, maar ook een door de club verplicht te vroeg beginnen na een zware enkelblessure in combinatie met extra ingevoerde trainingen vanwege de slechte resultaten, waren mede debet aan zijn wens om op te stappen.

Conclusie, het rommelt nog steeds aan alle kanten bij de Fransen, maar dat maakt de ploeg er niet minder gevaarlijk om. Er loopt met een budget van 6 miljoen euro nog altijd veel kwaliteit op het veld. En als het in de competitie dan totaal niet loopt, is een Europese wedstrijd een uitstekende kans om een ommekeer in te zetten.

Zorg en Zekerheid Leiden daarentegen kon zich na de lastige uitwedstrijd zaterdag in Weert in alle rust voorbereiden op deze Europese uitwedstrijd. Tegen BAL viel vooral het goede optreden van de beide Amerikanen Tajion Jones (21 punten) en center Alex Gross (19 punten) op. Met vijf spelers in de dubbele cijfers is Leiden sowieso een ploeg die lastig is te verdedigen, omdat iedereen in staat is te scoren. Bovendien kan de ploeg van coach Doug Spradley leunen op een sterke verdediging die de rijen goed gesloten kan houden.

Voor Gravelines zit juist daar het probleem, dat het lastig aan scores toekomt. Met de tussentijdse komst van de ervaren point guard Michael Stockton (inderdaad de zoon van…) komt er bij de Fransen wellicht wat meer lijn in het spel. Een andere Amerikaan, Caleb Walker, deed ook niet mee in de thuiswedstrijd tegen Leiden. Hij scoorde in de wedstrijd tegen de andere tegenstander in de poule (Trepca uit Kosovo) echter wel 14 punten in 24 minuten. Zorg en Zekerheid Leiden is dus gewaarschuwd, maar de ploeg is inmiddels wel wat gewend. Het zal zich niet zo snel gek laten maken in de ongetwijfeld Franse heksenketel, waar het publiek smacht naar een overwinning.


Eredivisie EuropeCup FIBA Gravelines_Dunkerque Preview

Meer nieuwsberichten