Zorg en Zekerheid Leiden speelt aankomende woensdag (aanvang 19.30 uur) zijn 17e (!) Europese wedstrijd van dit lopende seizoen. Inzet: een plek in de finale van de FIBA Europe Cup. Om die eindstrijd te bereiken, moet Leiden over twee wedstrijden beter zijn dan een ‘oude bekende’, het Turkse Bahcesehir College.

Voor wie het nog niet helemaal op het netvlies heeft: Zorg en Zekerheid Leiden beleeft tot op heden een fantastisch Europees seizoen. Na het overleven van twee poulefasen was Zorg en Zekerheid Leiden recent over twee wedstrijden in de kwartfinale te sterk voor de Duitse subtopper Merlins Crailsheim. Een halve finaleplaats in een Europees bekertoernooi is overigens maar voor weinig Nederlandse ploegen weggelegd. Groningen presteerde het een paar jaar geleden en alleen Den Bosch bereikte in een ver verleden een Europese finale (die het verloor van Cantù).

Voor het Leiden van coach Geert Hammink de schone taak om de Nederlandse basketbalhuid zo duur mogelijk te verkopen tegen het sterke Bahcesehir College. De Turkse topploeg uit Istanbul, momenteel op plek vijf in de sterke Turkse competitie, komt voor de tweede keer dit seizoen naar de sleutelstad. En twee keer eerder speelde Leiden in de eerste poulefase van de FIBA Europe Cup dus al tegen Bahcesehir. Op 27 oktober eindigde de eerste ontmoeting in een 69-79 nederlaag. Drie weken later, op 17 november, was Leiden in Istanbul redelijk kansloos (84-61).

In de thuiswedstrijd hield Leiden overigens in het eerste en vierde kwart keurig gelijke tred met de Turken (21-21 en 20-20). Het verschil werd gemaakt in het tweede (12-16) en vooral derde kwart (16-22). Nu staat iedere wedstrijd op zich, maar het zijn wel cijfers waar Leiden kracht en inspiratie uit kan putten.

Waar de Turken in die eerste poulefase ongeslagen de volgende ronde bereikten, plaatste Zorg en Zekerheid Leiden zich ternauwernood voor de tweede poulefase. Dit dankzij een destijds verrassende overwinning van het al uitgeschakelde Griekse Iraklis op Mornar Bar uit Montenegro. Bahcesehir liet op zijn beurt in de tweede poulefase onder meer London Lions, Avtodor Saratov en het Deense Bakken Bears (eveneens kandidaat voor de finale) achter zich. In de kwartfinale rekende de Turkse ploeg over twee duels af met Sporting Club Portugal (70-73 en vervolgens 66-54 in Istanbul).

Waar de Turken slechts één keer in Europees verband verloren (het Russische Avtodor Saratov was medio januari met 75-70 te sterk), kan ook Zorg en Zekerheid Leiden bogen op een goed thuisrecord (5-2). Naast Bahcesehir vertrok alleen het Poolse Legia Warschau met een overwinning uit de Vijf Meihal. Wil Leiden een serieuze kans maken op de finale, dan moet het sowieso zien te winnen in Leiden, het liefst met een zo ruim mogelijk verschil. Bahcesehir zal immers in Istanbul maar heel moeilijk zijn te verslaan.

De Turken hebben zich ten opzichte van de eerdere ontmoetingen met Leiden wel tussentijds versterkt. Naast de Amerikaanse center Tarik Black hebben de Turken met vooral Sam Dekker een ervaren, ex-NBA speler, binnengehaald. Belangrijkste speler van de ploeg is echter de 34-jarige spelverdeler Jamar Smith, goed voor gemiddeld 16,2 punten en ook nog eens 5,5 assists gemiddeld). De twee andere spelers die gemiddeld in de dubbele cijfers scoren zijn Sam Dekker (13,3 punten en 8,3 rebounds over 6 Europese wedstrijden) en de ervaren Turkse center Oguz Savas (10,2 punten en 5,1 rebounds).

De Turken hebben een zeer brede selectie, met 12 spelers die allemaal het niveau goed aankunnen en die bulkt van de ervaring en talent. Zorg en Zekerheid Leiden is echter een ploeg om serieus rekening mee te houden dit Europese seizoen. Iedere wedstrijd staan weer andere spelers op. Bovendien is een uitverkochte Vijf Meihal zelfs voor de meest ervaren tegenstanders een hel zijn om in te spelen.

Met steun van een uitzinnige ‘zesde man’ is er dus zeker iets mogelijks aanstaande woensdag. Afgelopen zondag beleefde Leiden geen al te beste generale tegen de Belgische topploeg Oostende. Maar wellicht was Leiden met het hoofd al een klein beetje bij de Turken en heeft de ploeg zich lichtjes ‘gespaard’. In de slotfase van die wedstrijd kwam Leiden terug van een flinke achterstand. Het laat eens te meer zien dat Leiden tot het laatst blijft spelen voor een goed resultaat en geen enkele tegenstander zo maar van de ploeg af is.
Vooral in verdedigend opzicht heeft Leiden een flinke progressie gemaakt dit seizoen. Als het aanvallend ook loopt tegen de Turken, kunnen er nog wel eens ‘gekke dingen’ gebeuren. Zeker omdat Leiden heeft aangetoond voor geen enkele tegenstander angst te hebben in dit Europese seizoen.


BahcesehirCollege Eredivisie EuropeCup FIBA Halve_finale Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten