Voor Zorg en Zekerheid Leiden is de opgave aanstaande woensdag in Istanbul (aanvangstijdstip 19.00 Nederlandse tijd) even helder als lastig. Alleen een overwinning met zeven of méér punten verschil tegen Bahcesehir College brengt Zorg en Zekerheid Leiden in de finale van de FIBA Europe Cup. Dat betekent niet dat Leiden bij voorbaat kansloos is. In tegendeel.

Waarom zou Leiden ook niet mogen blijven geloven in het behalen van de finale? Natuurlijk, met een thuisoverwinning op zak, in plaats van de ‘negatieve’ uitslag van 71-77 vorige week, was de uitgangspositie voor de return een stuk gunstiger geweest.

Maar coach Geert Hammink reist met zijn ploeg niet helemaal af naar Istanbul, zonder te geloven dat daar ook iets te halen valt. Natuurlijk moet ‘alles kloppen’ in zo’n topwedstrijd. Moeten alle spelers van Leiden op schot zijn, verrassende dingen doen en liefst allen boven zichzelf uitstijgen. En moeten de hoger aangeslagen Turken collectief een mindere dag hebben. Te arrogant en gemakzuchtig spelen, de scheidsrechters tegen hebben, één of liefst meerdere Leidse spelers niet kunnen afstoppen en meer van dit soort voor Leiden positieve scenario’s. Maar ook als Leiden als doen gebruikelijk veel energie in de verdediging stopt, het gemaakte afspraken strak nakomt en sterk uitvoert, zuinig omspringt met balbezit en een hoog aantal punten scoort, zoals het dat het al het hele seizoen in Europees verband doet (liefst meer dan het huidige gemiddelde van 78,7 punten), liggen er kansen.

De Turken hadden het vorige week in Leiden drie kwarten uiterst lastig en raakte als ervaren ploeg uiteindelijk net niet in paniek. Leiden speelde constant, met achtereenvolgens 19, 19 en 20 punten in die drie periodes. Bahcesehir College zette daar 16, 17 en 18 punten tegenover en keek dus na dertig minuten tegen een 7 punten achterstand aan. Toevalligerwijs precies de marge die Leiden nu een week later nodig heeft. Alleen in het laatste kwart speelde de vermoeidheid op en haperde de Leidse motor. Er werd plotseling te weinig bewogen in de aanval, schoten werden te veel geforceerd. De Turken, met de beide uitblinkers Jamar Smith en Sam Dekker voorop, profiteerden van onnodig balverlies en zetten de achterstand om in een zes punten voorsprong aan het einde van die wedstrijd (13-26 voor het 4e kwart).

Een blik op de cijfers van die wedstrijd leert echter dat Leiden en Bahcesehir behoorlijk in evenwicht waren. Leiden schoot 25 op 64 uit het veld. De Turken namen 1 poging minder (31 uit 63). Ze misten vooral heel veel driepunters (slechts 4 raak op 23 pogingen), waar Leiden 9 uit 28 driepunters liet noteren (32%). Leiden had ook het betere teamspel (21 om 12 assists), paste in de aanval beter op de bal (14 om 19 turnovers) en maakte minder persoonlijke fouten (16 om 20). De Turken waren daarentegen duidelijk sterker in de rebound (30 om 42) en vooral heel doeltreffend ‘in the paint’. Van onder de basket maakte Bahcesehir liefst 48 punten, waar Leiden niet verder kwam dan precies de helft. Daar ligt dus zeker ruimte voor verbetering, zonder uiteraard meer rake driepunters prijs te geven.

Bahcesehir speelde zondagavond in de Turkse competitie en leed in eigen huis een duidelijke nederlaag tegen Euroleague team Anadolu Efes (83-102, 42-54 bij rust). Leiden kwam zaterdagavond ook na een verlenging niet langs Antwerpen (92-96). Arunas Mikalauskas viel in die wedstrijd al vroeg uit met een pijnlijke knie na een ongelukkige botsing, maar kan vermoedelijk wel spelen tegen de Turken.

Bahcesehir College zal de wedstrijd van aanstaande woensdag in eigen huis zo snel mogelijk willen beslissen. Aan Zorg en Zekerheid Leiden om dat te verhinderen en de Turken zenuwachtig proberen te maken. Al eerder dit seizoen heeft de ploeg aangetoond stoïcijns te kunnen blijven en ook lastige uitwedstrijden te kunnen winnen. De Turken hebben álles en Zorg en Zekerheid Leiden een stuk minder te verliezen. Al zullen Hammink en zijn spelers daar ongetwijfeld anders over te denken.

Het bereiken van de finale is immers nog steeds binnen bereik. Het eventuele missen ervan maakt onmiddellijk een einde aan een heel succesvolle Europese campagne dit seizoen.


BahcesehirCollege Eredivisie EuropeCup FIBA Preview

Meer nieuwsberichten