Was het bereiken van de kwartfinale dit seizoen al een Europees hoogtepunt in de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden, aanstaande woensdag ligt een nieuwe historische mijlpaal in het verschiet. Met een overwinning aanstaande woensdag (aanvang 19.30 uur) van minimaal vier punten verschil op HAKRO Merlins Crailsheim schaart Zorg en Zekerheid Leiden zich bij de laatste vier van de FIBA Europe Cup.

Zo eenvoudig als dat klinkt is het zeker niet. Iedere vergelijking tussen het Nederlandse (BNXT League) en Duitse basketbal (BBL) is in het voordeel van onze oosterburen. Qua sponsoring, toeschouwersaantallen en dus budgetten en daarmee vooral het spelersniveau. Maar ook: de breedte en sterkte van de competitie, kwaliteit van de jeugdopleiding, media-aandacht merchandise, noem maar op.

Een wedstrijd tussen het vorig seizoen beste team van Nederland en Merlins, als de huidige nummer acht in de Duitse BBL, is dus geen uitgemaakte zaak voor de Nederlandse landskampioen. De Duitsers hebben eenvoudigweg meer geld te besteden en dus een bredere selectie, met meerdere spelers die in Nederland meteen tot de besten van de competitie zouden behoren. Maar ook in Leiden staat er dit jaar een sterk team, met een goede mix van jeugdig enthousiasme, spelers met bewijsdrang en ervaring. Bovendien geleid door een coach, Geert Hammink, met autoriteit en ervaring die in staat is om het beste uit zijn spelers en team te halen.

In Crailsheim werkte Zorg en Zekerheid Leiden vorige week woensdag een gedegen eerste confrontatie af. Na een sterk openingskwart (11-15) en twee vrijwel gelijkopgaande periodes nam de thuisploeg pas in het laatste kwart afstand (21-16). De in totaal 16 keer balverlies voor Leiden en vooral de 12 steals van Crailsheim waar de Duitsers gretig van profiteerden, kostten Zorg en Zekerheid Leiden een mogelijke zege. Het zijn dergelijke belangrijke details die voor Leiden bepalen of het door kan stoten naar de halve finale. Iets waar coach Geert Hammink in de voorbereiding ongetwijfeld sterk op zal hameren, zonder dat zijn team aan creativiteit moet inboeten.

Zorg en Zekerheid Leiden is goed in vorm, heeft zelfvertrouwen en kan in Europese wedstrijden nog een versnelling hoger spelen. De 71-68 nederlaag moet dus in de eigen Vijf Meihal worden weggewerkt. Concentratie, geduld en slimheid zijn woensdagavond nodig om Merlins met mimimaal vier punten verschil te verslaan. Voorwaar geen gemakkelijke, maar ook zeker geen onmogelijke opgave. Zeker met de steun van een fanatiek Leids publiek, dat uiteraard voor een volle hal en hels kabaal moet zorgen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende in elk geval dit weekend een goede generale repetitie. Na de 10-0 tussenstand tussen Belgische en Nederlandse teams in de BNXT-League liet het de eerste Nederlandse overwinning noteren door zaterdagavond in Mons met 74-80 van Bergen te winnen. Nu zijn ook de Belgische clubs door de bank genomen net iets minder sterk dan de Duitse teams, maar een goede indicatie voor het vereiste niveau en een opsteker voor Leiden was dit wel.

Crailsheim beleefde overigens zelf een stuk minder goede zaterdagavond. Op bezoek bij Würzburg, de huidige nummer 16 in de BBL en in het verleden zelf ook eens te gast in Leiden, ging het ruim onderuit met 91-74. Alleen het laatste kwart ging met 21-25 naar Crailsheim, maar die wedstrijd was toen uiteraard allang beslist. Vooral vanachter de driepuntslijn (8 uit 34 pogingen, een magere 23,5%) kon Crailsheim de scores maar moeilijk vinden. Behoudens topscorer TJ Shorts II en Terrell Harris (zie foto), goed voor respectievelijk 19 en 16 punten, kwam niemand in de dubbele cijfers.

Ook de in totaal slechts 23 rebounds (6 aanvallend) voor Crailsheim en 45 rebounds voor de tegenstander waren opmerkelijke gegevens in die wedstrijd. Ook hier liggen kansen voor Leiden, dat met gemiddeld 40.1 rebounds het op één na beste reboundende team in de FIBA Europe Cup is.

Heb je nog geen belangrijke plannen voor aanstaande woensdag? Zorg dan dat je erbij bent, live in de Vijf Meihal en schreeuw je longen helemaal leeg. Mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich inderdaad plaatsen voor de halve finale, dan wil je dat natuurlijk niet gemist hebben! Er zijn nog kaarten beschikbaar.


Crailsheim Eredivisie EuropeCup FIBA Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten