In een weekend zonder basketbal in de BNXT League werd tijdens een live uitzending van de Belgische bekerfinale bekendgemaakt dat het format van de BNXT League er komend seizoen wel eens heel anders uit kan zien. Dichterbij is in elk geval de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden in de Elite Gold. Komende zaterdag speelt de Leidse formatie namelijk om 20.30 uur aan de Belgische kust tegen Filou Oostende.

Het voorstel van het bestuur van de BNXT houdt in dat er komend seizoen geen aparte nationale competitie zal zijn, maar dat vanaf september 20 ploegen de strijd met elkaar aangaan in thuis- en uitwedstrijden. Uitgaande van 20 ploegen betekent dat 19 thuiswedstrijd en 19 uitwedstrijden. In totaal dus 38 wedstrijden. Na afloop van deze gecombineerde competitie vinden dan de nationale play-offs plaats om tot een kampioen per land te komen. Die twee ploegen strijden vervolgens, net als dit seizoen al, om het kampioenschap van de BNXT League.

Een van de redenen om hiertoe over te gaan, is de onduidelijkheid van het huidige format en de verminderde aandacht voor de ploegen die in de Elite Silver actief zijn. In hoeverre dit voorstel werkelijkheid wordt, zal in april moeten blijken tijdens de vergadering van de clubs. Een van de pijnpunten in het voorstel is dat er na volgend seizoen twee ploegen moeten verdwijnen, omdat men 38 wedstrijden iets te veel van het goede vindt. In het seizoen 2025-2026 zouden er dan 18 ploegen aan de competitie deelnemen. Een ander punt, waar nog weinig aandacht aan is besteed, is een eventuele terugkeer van Apollo Amsterdam in de BNXT League. Daar zou een grote sponsor een contract voor drie jaar hebben afgesloten. Over een dikke maand zal er meer duidelijkheid komen.

Filou Oostende
Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat er zaterdag een uitwedstrijd tegen Filou Oostende op het programma. Sinds de invoering van de BNXT League, twee seizoenen geleden, heeft de Leidse formatie vijf keer in Oostende tegen de recordkampioen van België gespeeld. In de reguliere cross-border fase leverde dat twee nederlagen op: 78-70 in 2022 en 81-56 in 2023. Opvallend is dat Zorg en Zekerheid Leiden in de BNXT play-offs de drie uitwedstrijden in Oostende allemaal wel wist te winnen: 78-88 in 2022 en afgelopen seizoen 66-79 en 80-91. In beide seizoenen legde Zorg en Zekerheid Leiden dan ook beslag op het kampioenschap van de BNXT League.

Successen behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Aan het begin van dit seizoen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden, nog in de Vijf Meihal, met 59-89 klop van Filou Oostende. Kort na het begin van het vierde kwart keek de Leidse ploeg tegen een achterstand van 37 punten aan. Zorg en Zekerheid Leiden was nog duidelijk zoekende naar de balans in het team. Aanvallend viel het schot bij de Leidse ploeg niet, terwijl de verdediging veel moeite had om met name Damien Jefferson (20 punten) en Pierre-Antoine Gillet (21 punten, 4 uit 5 drietjes, 10 rebounds, 5 steals) af te stoppen. Aan Leidse zijde was Luuk van Beek topschutter met 11 punten. Voor Tajion Jones en Maarten Bouwknecht waren 10 punten weggelegd.

Nu is het seizoen natuurlijk al een stuk verder gevorderd. Zorg en Zekerheid Leiden raakte Stan van den Elzen, Maarten Bouwknecht en Jibbe Sicking kwijt met blessures. Vooralsnog lijkt alleen Bouwknecht op korte termijn terug te kunnen keren. Versterking kwam er van Brock Gardner, terwijl Duko Bos ook liet zien mee te kunnen komen. Een gemankeerd Zorg en Zekerheid Leiden wist bijvoorbeeld wel twee keer te winnen van Itelyum Varese, dat ondanks deze twee nederlagen wel doordrong tot de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Voor de beker werd één keer gewonnen van Heroes Den Bosch en in de openingswedstrijd van de Elite Gold werd Charleroi, toch de bekerfinalist in België, met 70-45 verslagen. Dat neemt niet weg dat winnen in Oostende een lastige kluif zal zijn.


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie FilouOostende Format Preview

Meer nieuwsberichten