Zorg en Zekerheid Leiden is maandag vertrokken naar Siberië voor de laatste wedstrijd uit de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Veel staat er niet op het spel. Enisey Krasnoyarsk en Zorg en Zekerheid Leiden maken in een rechtstreeks duel uit wie er op de derde plaats gaat eindigen. Een klassering die overigens nergens recht op geeft.

In Nederland wil het eigenlijk al jaren niet vlotten met de winter. Sneeuwval is er nauwelijks, de Elfstedentocht is voor het laatst in 1997 gehouden en de vraag naar winterbanden is ook afgenomen. In Siberië is het toch net even anders. Vandaag was het in Krasnoyarsk 17 graden onder nul. Een temperatuur waarbij de rayonhoofden van de Elfstedentocht in één klap uit hun winterslaap worden gewekt en bij elkaar willen komen voor de Tocht der Tochten.

Buiten mag het dan hartje winter zijn in Krasnoyarsk, in de sporthal staat Zorg en Zekerheid Leiden een heet vuurtje te wachten. Althans, dat is wat men in Krasnoyarsk verwacht. De miljoenenploeg Enisey Krasnoyarsk werd vooraf als een van de kanshebbers op de hoofdprijs gezien, maar bakt er eigenlijk weinig van.

In de eerste groepsfase deden de Russen het nog redelijk. Slechts twee nederlagen werden geleden: tegen BV Balkan met 82-80 en tegen U-BT Cluj Napoca met 97-83. In de tweede groepsfase ging het mis. Niet meteen, want op de openingsdag werd met 105-90 gewonnen van Bahcesehir College. Dat er een week later met 85-74 werd verloren van Pinar Karsiyaka, was zeker geen schande. Maar meteen na de jaarwisseling ging Enisey Krasnoyarsk met 89-83 onderuit tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Sindsdien heeft de Russische ploeg niet meer weten te winnen in de FIBA Europe Cup.

Met slechts één overwinning moet Enisey Krasnoyarsk Zorg en Zekerheid Leiden voor zich dulden. De Leidse ploeg heeft weliswaar ook maar één keer weten te winnen, maar dat was juist tegen de Russen. Voor de winnaar van de tweestrijd, die woensdag om 13.30 uur Nederlandse tijd aanvangt, is er geen andere beloning dan de derde plaats. Immers, Pinar Karsiyaka en Bahcesehir College waren door de resultaten van afgelopen week al zeker van de eerste en tweede plaats, en dus kwartfinalist.

In Leiden maakte Enisey Krasnoyarsk de vooruitgesnelde faam amper waar. Er was even een fase aan het eind van het eerste en begin van het tweede kwart waarin de Russen een 0-14 run plaatsten. Met name Tomas Zubcic bleek lastig te bespelen, maar hij kwam in de tweede helft niet meer in het verhaal voor. Zorg en Zekerheid Leiden, spelend zonder Drago Pasalic, repareerde de achterstand al voor de pauze (41-37) en liep in het begin van het derde kwart weg naar 51-39. In de laatste rondgang werd een verschil bereikt van dertien punten: 67-54. Enisey Krasnoyarsk kwam daarna nog wel dichterbij, maar de Leidse zege kwam niet meer in gevaar: 89-83.

Drazen Anzulovic, de coach van Enisey Krasnoyarsk, roemde de inzet, de goede mentaliteit en de wil om te winnen van de Leidse spelers. Zorg en Zekerheid Leiden schoot in dat duel overigens 13 van de 25 driepuntspogingen raak en dat telde natuurlijk hard door. Braxton Huggins (vijf bommetjes) werd topscorer met 21 punten, Worthy de Jong had er 20, Jarvis Williams 19 en Tayler Persons noteerde met 12 punten en 13 assists een double double. Persons zal woensdag trouwens nog niet meespelen vanwege een enkelblessure.

Voor de Russen was Dustin Hogue, een sterke ietwat undersized center, topscorer met 24 punten. Davion Berry (17 punten), Zubcic (16 punten) en Nikola Rebic (11 punten) eindigden ook in de dubbele cijfers.

Zo moeizaam als het tweede deel van de FIBA Europe Cup verloopt, zo moeizaam gaat het ook in de Russische competitie. Enisey Krasnoyarsk startte sterk met vijf zeges (waaronder eentje tegen powerhouse CSKA Moskou) uit zeven wedstrijden. Daarna werd er van de volgende negen competitiewedstrijden maar één keer gewonnen; dat was op 27 december tegen Unics: 95-93.

Sinds de jaarwisseling heeft Enisey Krasnoyarsk alleen maar nederlagen geleden: vijf keer in de Russische competitie en dus drie keer voor de FIBA Europe Cup. Garlon Everett Green was er in Leiden destijds niet bij. De Amerikaanse shooting guard was geblesseerd en werd vervangen door Chavaughn Lewis die niet kon imponeren. Inmiddels is Green al weer enige tijd van de partij. Enisey Krasnoyarsk verloor afgelopen weekend in eigen huis van Parma: 83-85. Green, Berry en Zubcic noteerden elk 17 punten. Hogue sloot af met 10 punten.

De wedstrijd is live te volgen via een stream. De livestats zijn hier te vinden.


EniseyKrasnoyarsk Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten