Zorg en Zekerheid Leiden treedt komende woensdag voor de elfde keer van dit seizoen aan voor de FIBA Europe Cup. In de Vijf Meihal is Enisey Krasnoyarsk te gast. De Russische formatie stond in de laatste FIBA Rankings op de derde plaats, achter Pinar Karsiyaka en U-BT Cluj Napoca. Wil Zorg en Zekerheid Leiden een rol van betekenis spelen in deze fase van de Europe Cup, dan moet er eigenlijk gewonnen worden.

Gezien de uitslagen in deze groep past bescheidenheid bij Zorg en Zekerheid Leiden. In eigen huis ging de formatie van coach Rolf Franke met 65-105 onderuit tegen Pinar Karsiyaka. Een week later moest de Leidse ploeg ook een nederlaag van Bahcesehir College slikken: 93-71. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Zorg en Zekerheid Leiden aantrad zonder Braxton Huggins en Drago Pasalic en dat scheelt wel wat, al was het alleen maar om een bredere rotatie te creëren. Overigens waren Huggins (27 punten) en Pasalic (16 punten) afgelopen zaterdag tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord wel de twee spelers die de jury op het gebied van scores het meeste werk bezorgden.

Enisey Krasnoyarsk heeft tot nu toe één wedstrijd met een overwinning afgesloten. In de openingsronde van deze tweede groepsfase werd Bahcesehir College met 105-90 teruggewezen. Een week later ging de ploeg uit Siberië met 85-74 ten onder tegen Pinar Karsiyaka. Marges waar Zorg en Zekerheid Leiden nog niet aan toegekomen is.

Franke heeft uiteraard al zijn huiswerk gedaan voor de wedstrijd van woensdag. De Leidse coach kan niet ontkennen dat Enisey Krasnoyarsk een erg sterke ploeg is en dat het een zware dobber voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat worden. “Als we zo spelen als in het eerste kwart tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, dan maken we een kansje”, zei Franke zaterdag na afloop van de wedstrijd tegen de Rotterdammers.

De nederlaag van de Russen tegen Pinar Karsiyaka kan ook in een ander licht worden gezien. Tomislav Zubcic, een 2.11 meter lange Kroaat die tegen Bahcesehir College goed was voor 33 punten, ontbrak in Izmir. In zeven andere wedstrijden was Zubcic gemiddeld goed voor 17.6 punten per wedstrijd (en 6.3 rebounds). Die eer moet de makkelijk drietjes schietende Kroaat laten aan Davion Christopher Lamont Berry. Deze Amerikaan komt in de FIBA Europe Cup per wedstrijd door met gemiddeld 18 punten. Tegen Pinar Karsiyaka noteerde Berry 27 punten.

Franke zal ongetwijfeld weten wat Dustin Morgan Hogue aan kwaliteiten bezit. Deze undersized center kwam vorig jaar nog uit voor Trento. In de acht wedstrijden voor de Europe Cup noteert Hogue gemiddeld 9.5 punten en 6.0 rebounds.

Hogue en Berry hebben inmiddels een nieuwe landgenoot mogen begroeten in Chavaughn Lewis. In de Europe Cup heeft deze van Nizhny Novgorod afkomstige swingman nog niet gespeeld. Wel heeft hij in de competitie al een aantal potjes achter de rug.

In de VTB United League heeft Enisey in december wel een inzinking gekend en dat zou zo maar te maken hebben gehad met een wisseling van Amerikanen. Zowel Kalev/Cramo als Nizhny Novgorod was te sterk voor Enisey Krasnoyarsk, al waren de verschillen klein. De ploeg van coach Drazen Anzulovic staat op de vijfde plaats, maar ook hier is sprake van een vertekend beeld. De ploeg uit Siberië speelde zondag pas voor de elfde keer. De ploegen die de eerste tot en met de vierde plaats bezetten, zitten al aan twaalf wedstrijden, CSKA Moskou zelfs aan dertien.

Berry is eveneens topscorer als het gaat om wedstrijden in de VTB United League. De Amerikaan tekent voor 19.0 punten en drie rake driepunters per wedstrijd. Zubcic staat op 15.3 punten en 5.5 rebounds. Hogue komt door met gemiddeld 12.9 punten en 6.6 rebounds. Denis Zakharov zit met gemiddeld 10.7 punten ook nog in de dubbele cijfers. Anzulovic beschikt overigens over een grote rotatie. In de Russische competitie maken acht spelers gemiddeld meer dan 18 minuten. In de Europe Cup krijgen acht spelers gemiddeld meer dan 17 minuten speeltijd.

Afgelopen zondag ging Enisey Krasnoyarsk opnieuw onderuit. Astana was met 95-90 te sterk voor de ploeg uit Siberië. Berry kwam tot 22 punten, Zubcic was goed voor 17 punten en Zakharov tekende voor 13 punten. Hogue (9 punten) en Lewis (6 punten) kwamen van de bank.

Als je de belangrijkste statistieken van beide ploegen vergelijkt, dan zit er in de meeste gevallen weinig verschil in. Nu is het wel van belang om ballen door de ring te gooien en dat doet Enisey Krasnoyarsk tegen een hoger percentage (49%) dan Zorg en Zekerheid Leiden (44%). Daarnaast komen er van de Russische bank beduidend meer punten dan van de Leidse bank: 12.3 om 29.8.

Elke wedstrijd is natuurlijk weer anders. Het vergelijken van cijfertjes is meer iets voor scorebordjournalistiek. De werkelijke verhoudingen komen op het veld tot uiting. De wedstrijd wordt live gestreamd via het kanaal van de FIBA. De livestats zijn hier te vinden.

Nog beter is het om gewoon naar de hal te komen. Ook al draait Enisey Krasnoyarsk in de Russische competitie momenteel wat minder, het is nog altijd een team om van te genieten. Nog geen kaartje: sla dan hier je slag!


EniseyKrasnoyarsk Eredivisie EuropeCup FIBA Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten