89-83

Datum: woensdag 8 januari 2020 · 20:00

Daverende stunt van ZZ Leiden

Niemand had het verwacht. De meeste positievelingen zouden een kleine nederlaag tegen Enisey Krasnoyarsk al een goed resultaat vinden. Spelend zonder Drago Pasalic legde de Leidse ploeg een veel hogere intensiteit aan de dag dan de ietwat hautain spelende Russen. Mede dankzij een hoog percentage driepunters wist Zorg en Zekerheid Leiden voor een daverende verrassing te zorgen door de Russen met een 89-83 nederlaag terug naar Siberië te sturen.

Na twee wedstrijden in de tweede groepsfase stond Zorg en Zekerheid Leiden nog met lege handen en twee ruime nederlagen rijker. Enisey Krasnoyarsk leek nou niet bepaald de ideale tegenstander om de eerste zege te boeken. Rolf Franke liet dat zaterdag na de gewonnen wedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal al doorschemeren. Alleen als de Leidse ploeg zou spelen zoals zaterdag in het eerste kwart, dan was er een kansje op succes.

Met Sergio de Randamie in de startende vijf begon Zorg en Zekerheid Leiden aan de zware klus. Vanaf de eerste seconde toonde de Leidse ploeg een enorme vechtlust. Na de openingsscore van Tayler Persons gaf Worthy de Jong even zijn visitekaartje af. De international dunkte verwoestend hard over Aleksandr Gudumak heen. Hij benutte ook zijn bonus vrije worp. Toen Braxton Huggins een verre driepunter met succes losliet, stond het binnen drie minuten 8-0.

Halverwege het kwart stond de thuisploeg nog steeds op een voorsprong (13-5), maar de ploeg uit Siberië krabbelde terug. Tomislav Zubcic begon zich met de score te bemoeien en tekende voor een 4-point play. Bij 18-12 plaatsten de bezoekers een 11-0 run om het kwart met 18-23 af te sluiten. Leids balverlies deed de wedstrijd op dat moment kantelen. Zubcic had na tien minuten al 10 punten achter zijn naam staan. Dustin Hogue (6 punten) en Davion Berry (5 punten) waren de andere plaaggeesten.

Binnen een minuut van het tweede kwart had Hogue nog eens drie punten aan zijn totaal toegevoegd, waarmee hij het verschil op acht punten wist te brengen. Huggins maakte met een lay-up een eind aan de 14-0 run van Enisey Krasnoyarsk.

Die score gaf de Leidse spelers weer wat vertrouwen. Dankzij een driepunter en een dunk van Nuni Omot en een tweede rake driepunter van Huggins pakte Zorg en Zekerheid Leiden de leiding weer terug: 28-26. Een driepunter van Marijn Ververs bracht het verschil even op vier punten. De Russen kwamen weer op gelijke hoogte, maar daarna volgden achter elkaar driepunters van De Jong en Huggins. Zo werd het drie minuten voor de pauze 37-31. Berry en Zubcic deden wat terug, maar konden niet voorkomen dat Zorg en Zekerheid Leiden met een 41-37 voorsprong ging rusten.

Na de pauze zou Enisey Krasnoyarsk dan toch wel loskomen, was de verwachting. Zubcic leek dat ook te doen door 41-39 te dunken, maar daar bleef het even bij. Jarvis Williams zag zijn driepunters door de ring vallen, ook al waren daar drie stuiters vanaf de ring voor nodig. Omdat De Randamie (na een keurige fake) en Williams ook nog onder het bord wist te scoren, was er binnen drie minuten opeens een serieus gat van twaalf punten ontstaan: 51-39.

Natuurlijk greep Drazen Anzulovic naar een time-out. Berry en Hogue brachten het verschil weer onder de tien punten, maar ook weer niet verder dan acht punten. Telkens kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer met antwoorden: De Jong dunkte achterwaarts na een steal, Huggins liet zijn vierde driepunter door de ring glijden: 58-48.

Chavaughn Lewis, de nieuwe Amerikaan bij Enisey Krasnoyarsk, gaf de Russen weer nieuwe hoop door een drive met een dunk af te ronden. Na een misdunk van Williams bracht Berry het verschil terug naar zes punten met nog twee minuten te gaan in het derde kwart: 58-52. De Amerikaanse spelmaker had het gat zelfs nog kleiner kunnen maken, ware het niet dat hij zijn beide vrije worpen miste. Williams deed dat aan de andere kant niet (vanaf de lijn schoot de Leidse ploeg 16 van de 17 vrije worpen raak) en zorgde weer voor een gaatje. Omot liet na een pass van Williams zien dat hij ook hard kan dunken. Uiteindelijk sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een 62-54 voorsprong af.

De start van het vierde kwart was wederom voor de thuisploeg. Persons benutte eerst een lay-up, waarna de Amerikaan met zijn tiende assist (totaal 13 assists) De Jong in staat stelde om een driepunter binnen te schieten. Binnen een minuut was het verschil opgelopen tot dertien punten, het grootste verschil in de wedstrijd: 67-54.

De Leidse ploeg wist deze marge twee minuten vast te houden, tot het moment dat er een paar keer balverlies werd geleden. Nikola Rebic tekende binnen een minuut voor vijf punten, met als gevolgd dat de Russen weer op zes punten kwamen: 71-65. Vanaf de lijn wisten Ververs, Persons en De Jong het gat weer te vergroten, waarbij de Leidse ploeg geholpen werd door Denis Zakharov die een open lay-up niet wist te benutten.

De vijfde driepunter van Huggins, drie minuten voor tijd, betekende 80-69. Iedereen leek nu toch te gaan geloven in de eerste winstpartij in de tweede groepsfase. Op de rand van de 24 seconden benutte De Randamie een fade away jumper voor 82-72. De populaire De Randamie liet zich in de slotfase gelden door in één aanval tot twee keer toe de rebound te pakken. Zo kon de klok in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden doortikken en kwam de zege steeds dichterbij. Eén minuut voor tijd bracht Hogue, topscorer aan Russische zijde met 24 punten, Enisey Krasnoyarsk nog terug tot zes punten (85-79), maar de Leidse ploeg liet zich, ondanks 19 turnovers, niet meer verrassen. De Jong en Persons sloten af met lay-ups voor de 89-83 overwinning. Tot genoegen van het Leidse publiek, dat met de spelers een feestje vierde.

Inzet, een goede mentaliteit en de wil om te winnen; dat waren volgens Anzulovic de belangrijkste redenen voor de Leidse zege, die hij niet meer dan terecht vond. Vooral verdedigend lieten de gelouterde Russen het afweten. “Als het verdedigend maar niet goed wil gaan, gaat zich dat in de aanval ook wreken”, gaf Hogue te kennen. Dat de Leidse ploeg 13 van de 25 driepunters raak schoot (de Russen 3 uit 15), hielp natuurlijk ook mee.

Door deze overwinning deelt Zorg en Zekerheid Leiden nu de tweede plaats met Enisey Krasnoyarsk en Bahcesehir College, dat eerder op de dag in eigen huis met 68-100 onderuit ging tegen het nog ongeslagen Pinar Karsiyaka. De Leidse ploeg moet het op onderling resultaat nog wel afleggen. Over twee weken gaat de Europe Cup voor Zorg en Zekerheid Leiden weer verder met een uitwedstrijd tegen Pinar Karsiyaka.