96-84

Datum: woensdag 5 februari 2020 · 13:30
Locatie: Arena Sever, Krasnoyarsk (Rusland)

ZZ Leiden sluit Europe Cup af met verlies

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de FIBA Europe Cup afgesloten met een verdienstelijke nederlaag. Zonder Tayler Persons (enkel) en Braxton Huggins (buikgriep) leek een ruime nederlaag in het verschiet. De Leidse ploeg legde zich daar bij voorbaat niet bij neer en gaf Enisey Krasnoyarsk goed partij. De Russen mogen Dennis Zakharvov danken, want de guard schoot zeven drietjes binnen. Met zijn 28 punten werd hij overigens geen topscorer van de wedstrijd. Die eer ging naar Nuni Omot die 31 punten liet aantekenen. De eindstand luidde overigens 96-84.

Door het wegvallen van Persons en Huggins moest er wel wat geschoven worden voor de starting five. Net als afgelopen zaterdag ging Marijn Ververs van start als spelmaker en ruilde Nuni Omot de bank in voor een startende positie. Het toeval wilde dat Enisey Krasnoyarsk ook niet compleet aantrad. Tomas Zubcic, Dustin Hogue en Garlon Green moesten dit duel laten schieten.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam aan de hand van Drago Pasalic en Jarvis Williams (28 punten) goed uit de startblokken. Na 1-5 in de tweede minuut kwamen de Russen op stoom. Een 13-2 run zorgde voor een voorsprong voor de voor vrijwel lege tribunes spelende thuisploeg. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug in de wedstrijd. Anderhalve minuut voor het eind van het eerste kwart stond het 21-19. Troy Koehler leek de gelijkmaker binnen te dunken, maar de arbitrage keurde de score af en besloot tot twee vrije worpen omdat de fout voor de doelpoging was begaan. Koehler miste de twee buitenkansjes, waarna Denis Zakharov met twee bommetjes de stand na tien minuten op 27-19 bepaalde.

Aan het begin van het tweede kwart werden wat scores uitgewisseld. Voor de Leidse ploeg was Omot hot. De Keniaan had voor rust al 21 punten bijeen gesprokkeld. De Russen moesten het of van snelle uitvallen na Leids balverlies hebben of van de driepunter. Over de hele wedstrijd schoot Enisey Krasnoyarsk zestien driepunters binnen uit 33 pogingen. Met zeven uit tien was Zakharov de grote boosdoener.

Na vier minuten spelen in het tweede kwart nam het verschil toch wat toe: 40-26. Alle reden voor een Leidse time-out. Dat pakte goed uit. Williams kwam door met een drietje, Omot benutte de nodige vrije worpen en ook Worthy de Jong deed een duit in het zakje. Na een dunk van Omot stond het drie minuten voor rust 42-37 en nam Drazen Anzulovic een time-out. Ondanks een misdunk van Williams was het verschil vlak voor rust nog maar vier punten: 45-41. Davion Berry tekende voor de 47-41 ruststand.

Na de pauze liep de thuisploeg binnen vier minuten weg naar 61-47. Vooral het balverlies leidde tot makkelijke scores voor de Russen. Dit keer volgde er geen Leidse time-out, maar Leids herstel binnen de lijnen. De Jong scoorde twee keer op rij en Williams knalde een drietje raak voor 61-54. De run van Zorg en Zekerheid Leiden werd voor even afgestopt door Anzulovic, die wederom zijn ploeg voor een minuut naar de kant haalde. De marge liep weer op naar elf punten. In de slotseconden kreeg Omot de bal uit een klutssituatie, waarop hij de stand na drie kwarten naar 69-60 dunkte.

In het laatste kwart slaagde Zorg en Zekerheid Leiden, dat in dit duel een aantal pressvormen uitprobeerde, er niet meer in om terug te komen. Het verschil werd meteen naar tien punten getild. Een driepunter vanaf de maan van De Jong zorgde halverwege het kwart nog wel voor 79-70, maar daarna volgden drie driepunters van Enisey Krasnoyarsk en was het pleit wel beslecht. Uiteindelijk werd het 96-84 en dat is zeker geen schande.

Daarmee is het Europese avontuur van Zorg en Zekerheid Leiden na veertien wedstrijden tot een einde gekomen. Na een lastige kwalificatieserie tegen BC Beroe deed de Leidse ploeg van zich spreken door met slechts twee nederlagen de eerste groepsfade te overleven. De fraaie overwinning in eigen huis tegen SL Benfica (84-68) werd gevolgd door een 78-88 overwinning in Bratislava. Daarmee was kwalificatie voor de laatste zestien bewerkstelligd. Zoals verwacht was Pinar Karsiyaka veel te sterk voor de Leidse ploeg, maar zeker in de thuiswedstrijden tegen Enisey Krasnoyarsk (89-83 winst) en Bahcesehir College (87-89 nederlaag) liet Zorg en Zekerheid Leiden zich van zijn goede kant zien. De vraag is nu wat het spelen van Europese wedstrijden in de rest van het seizoen gaat betekenen.

Scores Enisey Krasnoyarsk: Denis Zakharov 28, Nikola Rebic 13 (6 assists), Davion Berry 11 (8 rebounds, 6 assists), Artem Komissarov 10, Ivan Viktorov 10, Ilya Popov 9, Aleksandr Gudumak 7, Sergei Mitusov 6 en Ilia Usoltcev 2.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Nuni Omot 31 (69,2% schot, 5 rebounds, 5 assists), Jarvis Williams 28 52,6% schot), Worthy de Jong 18 (6 rebounds, 7 assists), Drago Pasalic 5 (5 rebounds) en Marijn Ververs 2. Sergio de Randamie en Troy Koehler kwamen niet tot scoren.