81-73

Datum: zaterdag 1 februari 2020 · 20:00

Vechtend ZZ Leiden wijst Donar terug

Zorg en Zekerheid Leiden leek een zware avond tegemoet te gaan. De Leidse ploeg moest het stellen zonder spelmaker Tayler Persons, terwijl Donar op volle oorlogssterkte naar de Vijf Meihal was gekomen. Het werd wel een lastig avondje, maar Zorg en Zekerheid Leiden hield stand. De Leidse ploeg pakte meteen de leiding, kwam heel kort achter te staan in het derde kwart, maar boog die nadelige marge snel weer om. Aan het eind stond er een prachtige 81-73 overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden op het bord.

Het lag in de lijn der verwachting dat Marijn Ververs de startende positie van Persons over zou nemen. Na anderhalve minuut zonder scores, opende Braxton Huggins met twee rake vrije worpen het bal. Carrington Love, die nog een seizoen voor de Leidse ploeg uitkwam, bracht hoogstpersoonlijk Donar naar een 2-4 voorsprong. Met een driepunter schoot Worthy de Jong zijn team naar 5-4. Die driepunter was de aanzet van een 10-0 run. Drie rake vrije worpen van de inmiddels in het veld gekomen Nuni Omot betekenden 12-4. Donar was inmiddels ook al in de penalty gekomen.

Toch slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er niet in om verder weg te lopen van de aartsrivaal uit Groningen. Donte Thomas en Vernon Taylor zorgden ervoor dat Donar weer rap naderbij sloop. Matt McCarthy tekende voor 16-14, maar het laatste woord dit kwart was van Omot die een lay-up in de paint afrondde voor 18-14.

De start van het tweede kwart was voor Donar, dat via een and-1 van Thomas en een bommetje van Taylor de leiding overnam: 18-20. De intensiteit binnen de lijnen was hoog, al leden beide ploegen over de hele wedstrijd gezien wel veel balverlies. De spanning vergoedde veel voor het weer talrijk opgekomen publiek. Omot zette met een and-1 de Leidse ploeg weer op voorsprong, maar in de daaropvolgende aanval knalde Jason Dourisseau een driepunter uit de hoek raak. Driepunters schieten kan Huggins ook en hij bracht de stand na drie minuten op 28-25.

Via lay-ups van De Jong en Omot sloop Zorg en Zekerheid Leiden even weg naar 32-27, maar met drietje verkleinde Love de marge weer. Anderhalve minuut voor de pauze liet Taylor de balans weer doorslaan naar Donar: 34-35. Toch sloeg de Leidse ploeg nog snel terug. Ververs benutte twee vrije worpen, De Jong pakte een steal om met een lay-up af te ronden en na een misser van McCarthy sloot Jarvis Williams de eerste helft met een driepunter af. Zorg en Zekerheid Leiden ging derhalve rusten met een 41-35 voorsprong. Omot stond al wel op drie persoonlijke fouten, maar dat gold ook voor Thomas en Andrew Smith aan Groningse zijde.

De vraag in de rust was of Zorg en Zekerheid Leiden dit met slechts zeven spelers vast zou kunnen houden. Al binnen anderhalve minuut bleek dat Donar niet van plan was om de punten in Leiden achter te laten. Vijf punten op rij van Love (topscorer bij Donar met 26 punten) en twee vrije worpen van Shane Hammink zorgden voor 41-42. Het was niet voor niets dat Rolf Franke al binnen een minuut zijn troepen naar de kant haalde en Ververs inwisselde voor Omot.

Jarvis Williams tekende met één rake vrije worp voor de gelijkmaker, waarna Thomas Koenis (ook een oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden) Donar met een dunk op 42-44 bracht. Via een lay-up van Huggins en een lay-up na een offensieve rebound van Ververs kwam de Leidse ploeg op 46-44. Een and-1 van Jarvis Williams, na een verwoestende dunk van de Amerikaan, werd weer beantwoord met een bommetje van Love. Matt Williams Jr. schoot met een drietje Donar zelfs naar 49-52, maar Omot betaalde met gelijke munt terug. Via twee vrije worpen van Ververs en een score in de paint van Jarvis Williams, die tot twee keer toe in vijf seconden tijd twee aanvallende rebounds pakte, werd het derde kwart afgesloten bij 56-52.

Hoewel Huggins het laatste kwart met een score opende, bleef Donar aanhaken. Dit was mede te wijten aan een onsportieve fout van Jarvis Williams. Leon Williams benutte beide vrije worpen, waarna Love ook nog een vrije worp benutte voor 58-57 in de tweede minuut.

Daarna volgden twee minuten waarin alles wat Zorg en Zekerheid Leiden deed in goud veranderde. De Jong benutte een lay-up, Drago Pasalic drukte onder druk van de schotklok succesvol af voor drie, waarna misschien wel de mooiste actie kwam. De Jong ging op de basket af met twee verdedigers net achter zich. Hij speelde de bal tussen zijn benen door naar Omot die met een spijkerharde dunk voor 65-57 zorgde. De time-out van Erik Braal, met nog zes minuten te gaan, was dan ook logisch

Een minuut later was het Rolf Franke die naar de time-out greep. Donar was mede door slordig spel van de Leidenaren weer teruggekomen tot 67-63. Weer kwam er fase van anderhalve minuut waarin Zorg en Zekerheid Leiden voor goud ging: driepunter van De Jong, kort jumpertje van Huggins en een lay-up van Huggins. Met nog iets meer dan drie minuten te gaan, was het 76-65 en moest Braal opnieuw naar de time-out grijpen.

Een score van Koenis werd gevolgd door een driepunter van Huggins: 79-67. Door twee opeenvolgende driepunters van Love werd het met iets meer dan een minuut te gaan 79-73. Na een gemiste driepunter van Sergio de Randamie greep Ververs de aanvallende rebound om vervolgens ook te scoren: 81-73. Daarmee deelde hij de genadeklap uit aan Donar.

De Groningse formatie leed daarmee de vierde nederlaag van deze competitie, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden langs Zeeuw & Zeeuw Feyenoord bezit nam van de vierde plaats.