64-60

Datum: zaterdag 8 februari 2020 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Statistieken

ZZ Leiden ijskoud ten onder

Zorg en Zekerheid Leiden is net terug uit Siberië, waar het 24 graden onder nul was. Die kou was zaterdagavond in Leeuwarden duidelijk merkbaar. Veel schoten waren te kort, de vrije worpen gingen er moeizaam in. Het gebeurt wel vaker dat een Europees spelende ploeg bij terugkeer in Nederland niet uit de verf komt. Dat was bij Zorg en Zekerheid Leiden dit keer ook het geval. Aris Leeuwarden was de ploeg die daarvan profiteerde en met 64-60 de winst greep.

De eerste wedstrijd in Friesland, op 12 oktober, leverde Zorg en Zekerheid Leiden een reglementaire nederlaag op. Het duel zelf werd wel met 66-77 gewonnen, alleen telde dat niet. Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden op 3 mei 2018 een wedstrijd voor de play-offs in Friesland verloor, moet er voor een ‘echte’ verliespartij in een competitiewedstrijd tegen Aris Leeuwarden teruggegaan worden naar 19 maart 2014. Het werd toen 83-71.

Ondanks het niet meespelen van de geblesseerden Tayler Persons en Drago Pasalic en de zware terugreis uit Siberië, waren de vooruitzichten niet bepaald ongunstig. Samuel Idowu, de grote sterke man in het midden van Aris Leeuwarden, kwam vanwege een enkelblessure niet in actie. De jonge Belg Cedric DeDecker hervatte pas afgelopen week de trainingen en zou nog geen factor van betekenis kunnen spelen.

Hoewel de vooruitzichten dan wel gunstig waren, het spel van de Leidse ploeg liet veel te wensen over. Met een schotpercentage van 36,5%, slechts vier driepunters en acht vrije worpen mis uit 18 pogingen zijn cijfers die geen winnend basketbal opleveren. Vooral in de eerste helft waren de punten moeilijk op het bord te krijgen, wat overigens voor beide partijen gold. Waar Zorg en Zekerheid Leiden voor rust nog tegen 30,0% afwerkte, daar kwam Aris Leeuwarden niet verder dan 29,6%.

Braxton Huggins (nog herstellend van de griep) begon op de bank, hetgeen betekende dat Nuni Omot en Sergio de Randamie een plaats in de starting five toebedeeld kregen. Marijn Ververs was de eerste speler die de jury werk bezorgde. Na drie minuten schoot De Randamie met een drietje Zorg en Zekerheid Leiden naar een 5-7 voorsprong. Arunas Mikalauskas (goed voor een double met 18 punten en 11 rebounds) betaalde echter met gelijke munt terug. Tegen het einde van het kwart gaf Huggins min of mee een pass via het bord naar zichzelf om 12-12 aan te laten tekenen. Ververs zorgde nog voor 12-14, maar een drietje van Craig Osaikhwuwuomwan betekende 15-14 na tien minuten spelen.

Het tweede kwart leverde een 10-10 score op. Vanwege de personele problemen maakte Troy Koehler in dit kwart al zijn opwachting. Ondanks een technische fout van Huggins kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor met 16-17. Worthy de Jong (driepunter) en Jarvis Williams (and-1) zorgden 26 seconden voor de pauze voor een 23-24 voorsprong in Leids voordeel. Mikalauskas had echter met twee vrije worpen het laatste woord: 25-24.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de kleedkamer. Via Omot (na een lobpass van Ververs) en De Jong werd een 28-30 voorsprong genomen. Omot benutte nog een vrije worp voor 30-31 en dat zou later de laatste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden te zijn geweest. Een zeldzame technische fout (zes man in het veld) gaf Aris de kans om de schade te repareren. Halverwege het kwart was het 38-31 voor de Friezen. Zorg en Zekerheid Leiden kroop via De Jong en De Randamie weer rap dichterbij. Twee minuten voor het einde van het derde kwart was het verschil teruggebracht naar 40-39. Aris Leeuwarden sloot het kwart echter met een 7-0 run af, waarbij ook de tweede technische fout van de Leidse bank welkom aangenomen werd door de thuisploeg.

Het vierde kwart begon derhalve met een 47-39 voorsprong voor Aris Leeuwarden. De eerste vijf punten van het slotkwart waren ook nog eens voor de Friezen, dus moest Zorg en Zekerheid Leiden snel in de achtervolging. Enige haast is dan wel geboden, maar het felle spel van de laatste weken was niet zichtbaar. Aris Leeuwarden bleef de voordelige marge rond de tien punten houden. Vier minuten voor tijd tekende Huggins voor back-to-back driepunters, hetgeen Ferried Naciri noopte tot een time-out bij een 58-54 stand.
Mikalauskas en De Jong (Leids topscorer met 17 punten) wisselden scores uit. Daarna ging een en ander mis. De schotklok werd na een aanvallende rebound van Aris abusievelijk teruggezet naar 24 seconden, waar dat er 14 hadden moeten zijn. Osaikhwuwuomwan stoorde zich daar niet aan en dunkte anderhalve minuut voor het einde 62-56 op het bord. De Leidse protesten van de bank leidden tot de derde technische fout van de bank en dat betekende dat coach Rolf Franke moest vertrekken.

Omot wist daarna nog wel twee vrije worpen te benutten en enkele seconden voor tijd ook nog hard raak te dunken, maar het leed was al geschied. Aris Leeuwarden bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden met 64-60 een koude douche. Door de verrassende nederlagen van Heroes Den Bosch (thuis tegen Basketbal Academie Limburg) en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (bij Apollo) hadden een gunstige uitwerking kunnen hebben bij een Leidse zege. Het heeft niet zo mogen zijn. Komende week zorgen dat iedereen weer fit(ter) wordt, zodat er komende zaterdag met een voltallige ploeg naar Rotterdam afgereisd kan worden.