Zorg en Zekerheid Leiden bereikte afgelopen seizoen de halve finale van de FIBA Europe Cup, waarin het sneuvelde tegen de latere winnaar Bahcesehir College. Dat was blijkbaar geen reden om de Leidse ploeg dit seizoen direct tot het hoofdtoernooi toe te laten. In het Franse Cholet moet Zorg en Zekerheid Leiden zich deze week zien te kwalificeren voor dit hoofdtoernooi.

Dat zal geen makkelijke opgave zijn, al is de Leidse ploeg wel rechtstreeks geplaatst voor de halve finale van de kwalificatiegroep D. Deze wedstrijd staat gepland voor woensdag 17.30 uur. De tegenstander is nog niet bekend. Czarni Slupsk, de nummer 8 van Polen, neemt het dinsdagavond om 20.00 uur op tegen Jamtland Basket, de nummer 2 van Zweden. Veel informatie over deze ploegen is er niet, behalve dat de Poolse formatie de beschikking heeft over Shavon Coleman, een Amerikaanse forward die in het seizoen 2018-2019 voor Dutch Windmills uitkwam en afgelopen seizoen nog speelde voor Okapi Aalst. Zorg en Zekerheid Leiden heeft wel het voordeel dat deze wedstrijd zeker geanalyseerd kan worden.

Mocht Zorg en Zekerheid Leiden deze halve finale overleven, dan stuit de ploeg vrijdagavond op de winnaar de tweestrijd tussen het evenement organiserende Cholet Basket en het Turkse Besiktas JK. Twee ploegen met een groter budget dan Zorg en Zekerheid Leiden en waarvan verwacht wordt of Cholet Basket of Besiktas JK zich tot winnaar van deze kwalificatiegroep kroont.

Of Zorg en Zekerheid Leiden al klaar voor deze klus is, is nog maar de vraag. De Leidse formatie kende een moeizame voorbereiding met een coach die getekend had, maar uiteindelijk niet kwam, waardoor er enige vertraging plaatsvond. Routinier Roeland Schaftenaar is ook pas twee weken geleden bij de ploeg gekomen. In België gingen oefenwedstrijden tegen Okapi Aalst en Limburg United verloren. In Nederland werd daarna wel gewonnen van Landstede Hammers en Basketbal Academie Limburg. Het Leidse spel kenmerkt zich voorlopig nog wel door wisselvalligheid, al ging dat in de laatste oefenwedstrijd tegen BAL al wel een stuk beter.

Overigens is er nog geen man over boord wanneer Zorg en Zekerheid Leiden zich niet als winnaar plaatst voor het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Er is namelijk nog een ontsnappingsroute. Voor drie van de vier verliezende finalisten is ook nog een plaats gereserveerd in het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Beslissend hiervoor is het doelsaldo van de wedstrijden in de halve finale en de finale. Wil een ploeg hier aanspraak op maken, dan is het zaak om de halve finale ruim te winnen en de finale met gering verschil te verliezen.


Eredivisie EuropeCup FIBA Kwalificaties

Meer nieuwsberichten