Zorg en Zekerheid Leiden kan de kwartfinale van de FIBA Europe Cup bijna niet meer ontgaan. Met de nadruk op bíjna. Een grote thuisnederlaag tegen Parma-Parimatch, aanstaande woensdag om 19.30 uur, kan nog roet in het Leidse feestmaal gooien.

Bij een nieuwe overwinning van Leiden op de Russische topploeg Parma is de Nederlandse titelhouder automatisch de verrassende poulewinnaar in deze tweede fase van het Europese bekertoernooi. Leiden heeft dan met vijf overwinningen en slechts één nederlaag, thuis tegen het Poolse Legia Warschau, meer dan uitstekend gepresteerd.

De ploeg van Geert Hammink kan zich in dat geval direct opmaken voor de kwartfinale tegen de nummer 2 uit poule J (uit- en thuiswedstrijd). Vermoedelijk wordt dan het Duitse Crailsheim of het Oekraïense Kyev de tegenstander. Al kan het ook nog het Italiaanse Reggio Emilia worden. Het Belgische Antwerpen is met één overwinning uit vijf wedstrijden al uitgeschakeld in deze poule.

Ook een nederlaag tegen Parma hoeft voor de Leidenaars allesbehalve fataal te zijn. Wel is het dan afhankelijk van wat met name de Polen doen in hun laatste twee (!) wedstrijden. Legia komt woensdagavond al om 17.30 uur in actie tegen het nog overwinningsloze Duitse medi Bayreuth. Gaat die wedstrijd in Warschau onverhoopt verloren voor de Polen, dan is Zorg en Zekerheid Leiden meteen al zeker van de kwartfinale. Ongeacht het eigen resultaat later die avond tegen Parma, al staat dan nog steeds wel de eerste plaats in de poule op het spel. En daarmee een in theorie iets mindere tegenstander in de kwartfinale.

Winnen de Polen wel gewoon van Bayreuth en verliest Zorg en Zekerheid Leiden van de Russen met 9 of meer punten, dan is Leiden nog niet direct geplaatst voor de kwartfinale. Het is dan afhankelijk van de (exacte) uitslag volgende week in Rusland. Dan nemen Parma en Legia het namelijk nog tegen elkaar op in de eerder uitgestelde, laatste poulewedstrijd.

Bij een eventuele winst van Warschau op Parma volgende week eindigen zowaar drie teams op de gedeelde eerste plaats en dan gaan de onderlinge resultaten tellen. Op dit moment staat Leiden er met een doelsaldo van +9 het beste voor. Een nederlaag tegen Parma brengt dat totaal automatisch naar beneden. Parma staat vóór de wedstrijd tegen Leiden op een negatief saldo van -1 en Legia staat nu op -8 (een verschil met Leiden van 17).

Verliest Leiden met 8 punten of minder van Parma, dan blijft het Leidse doelsaldo positief en kan maximaal één team (Legia of Parma) Leiden nog voorbijstreven op basis van doelsaldo. Met andere woorden, Leiden eindigt hoe dan ook als tweede in de poule.

Zorg en Zekerheid Leiden is woensdagavond uiteraard het meest gebaat bij een overwinning op Parma en moet op voorhand niet te veel willen rekenen, maar vooral het eigen spel spelen. De Russen zullen zich echter met hand en tand verdedigen. Niet alleen om de dure thuisnederlaag tegen Leiden op 13 januari (88-91) uit te wissen, maar vooral ook om in en tegen Leiden de koppositie in de poule te heroveren.

Van alle teams in het toernooi geven de Russen nog steeds de meeste assists (21,8 gemiddeld) en staan ze vierde qua gemaakte aantal punten (84,8). Leiden zet daar 19,9 assists (zesde plek) en 79,8 punten (negende) tegenover, maar is wel het op een na beste reboundende team met 39,7 rebounds gemiddeld. De Russen plukken gemiddeld ruim 5 rebounds minder, maar ook dit zijn ‘slechts’ cijfers.

Ook de Leidse spelers hebben veel eergevoel en zullen tegen Parma willen laten zien dat zij zonder twijfel de sterkste in de poule zijn. Tegen Den Helder dit weekend werden de minuten keurig over liefst elf man verdeeld en zodoende broodnodige krachten gespaard. Bovendien geeft ook een voor eenderde gevulde Vijf Meihal de ploeg een geweldige boost om een positief verschil te kunnen maken.

Een overwinning op Parma, met de makkelijk scorende Jeremiah Hill in de ploeg, zou een geweldig mooie nieuwe opsteker zijn voor het Nederlandse basketbal en Leiden in het bijzonder. En wie weet wat hierna in de kwartfinale mogelijk is, al is het zover uiteraard nog lang niet.


Eredivisie EuropeCup FIBA Parma-Parimatch Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten