Als Zorg en Zekerheid Leiden de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup wil bereiken, dan is een overwinning in Slowakije tegen Inter Bratislava van groot belang. Sterker nog, als Benfica vanavond wint van PVSK-Veolia, dan is winst morgenavond voldoende om door te gaan in Europa.

Een nederlaag hoeft nog niet fataal te zijn, maar dan heeft Zorg en Zekerheid Leiden het niet meer in eigen hand. De Leidse ploeg moet dan de slotwedstrijd tegen PVSK-Veolia in winst omzetten en Inter Bratislava mag niet winnen van Benfica. Dat scenario zou nog kunnen werken, maar dan mag een nederlaag niet groter uitvallen dan twaalf punten verschil. Zorg en Zekerheid Leiden won thuis immers met 80-67.

De website van de FIBA Europe Cup produceert altijd een ranking na de gespeelde wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden staat daar ingeschaald als zestiende van 32 ploegen. In het begeleidend stukje vraagt de schrijver zich af welk Zorg en Zekerheid Leiden het plankier in Bratislava op komt: de ploeg die met 16 punten verschil van Benfica won of de formatie die met 10 punten verschil van PVSK-Veolia verloor.

Zorg en Zekerheid Leiden is in Europese uitwedstrijden nog niet echt gelukkig geweest. Bij BC Beroe werd in de kwalificaties toch ruim verloren, in Portugal kon de winst in de laatste 2,5 seconden niet veilig gesteld worden en in Hongarije maakte de Leidse ploeg in het derde kwart geen gebruik van de geboden kansen. Het is nu zaak om 40 minuten lang scherp te zijn en als het vanavond in Portugal meezit een plek in de tweede groepsfase af te dwingen.

Inter Bratislava staat in de Slowaakse competitie fier bovenaan met zeven zeges uit acht wedstrijden. Zonder Kenneth Funderburk Jr. (zie foto) werd er zaterdag afgerekend met de nummer vijf uit de competitie, Iskra Svit: 106-69. Maar liefst 64 punten werden in de paint gescoord en dat werd gecombineerd met 12 driepunters. Mario Ihring was goed voor 24 punten en vier drietjes. Lee Edward Skinner kwam van de bank voor 16 punten. Marek Kozlik droeg vanaf de bank mede via vier drietjes 14 punten bij. Michal Batka en Wes Alcegaire tekenden voor 12 punten. Richard Korner zat met 11 punten ook nog in de dubbele cijfers.

Tegen PVSK-Veolia (93-94 winst in de buzzer) was Funderburk on fire, getuige 30 punten, 5 drietjes, 8 rebounds en 8 assists. Batka tekende voor 14 punten, gevolgd door Goran Bulatovic met 13 punten, Skinner en Domagoj Bubalo ieder 12.

Voordeel van zoveel wedstrijden in een kort tijdsbestek is wel dat je de vorige wedstrijd al snel weer achter je kunt laten. Zorg en Zekerheid Leiden verloor natuurlijk afgelopen zondag met 92-75 van Landstede Hammers. Uit die wedstrijd kun je bepaalde zaken meenemen naar de volgende wedstrijd. Braxton Huggins was tegen Landstee goed voor 21 punten en staat met 20 drietjes in de Europese wedstrijd op basis van totalen bovenaan.

De wedstrijd in Bratislava begint woensdagavond om 18.00 uur en is te volgen via het YouTube kanaal van de FIBA.


Eredivisie EuropeCup FIBA InterBratislava

Meer nieuwsberichten