80-67

Datum: woensdag 30 oktober 2019 · 20:00

ZZ Leiden doet wat het moet doen

Zorg en Zekerheid Leiden wist dat winst tegen Inter Bratislava een must was. De Slowaken waren echter niet naar Leiden gekomen om achterover te leunen. Tot diep in het derde kwart bleef Inter Bratislava op voorsprong. Een buzzerbeater van Worthy de Jong stak de lont in het kruitvat. In het vierde kwart liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar een 80-67 zege.

Doordat SL Benfica dinsdagavond al zijn tweede wedstrijd had gewonnen (81-89 tegen PVSK-Veolia) en Inter Bratislava ook al van de Hongaren had gewonnen, moest Zorg en Zekerheid Leiden winnen. Met twee nederlagen en twee ploegen die uit twee wedstrijden de volle buit zouden halen, zou het voor Zorg en Zekerheid Leiden wel heel lastig worden om de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup te bereiken.

Je zou een messcherp Zorg en Zekerheid Leiden mogen verwachten, maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Goed, Worthy de Jong zette de Leidse ploeg met een sterke actie naar de ring wel op voorsprong, maar daar bleef het bij. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde niet sterk en gaf een aantal vrije schoten weg aan Inter Bratislava. Bovendien was het reboundwerk in de verdediging voor de pauze ondermaats.

De Slowaken liepen weg naar 2-7, maar zagen Zorg en Zekerheid Leiden via Jarvis Williams en Tayler Persons weer snel dichterbij komen: 6-7. Missers van Leidse zijde, gaf Inter Bratislava de gelegenheid om het gat te vergroten naar acht punten: 6-14. Williams (dunk) en Persons (driepunter) brachten de thuisploeg weer terug tot 11-14, maar opnieuw liet Zorg en Zekerheid Leiden het even liggen. Dankzij een driepunter van Sergio de Randamie en een score van Persons vlak voor het verstrijken van het eerste kwart sloten beide ploegen het eerste kwart bij 17-17 af.

Het tweede kwart had veel weg van de eerste tien minuten. Inter Bratislava pakte steeds een voorsprong en Zorg en Zekerheid Leiden moest er achteraan. Steven Browning scoorde even een paar keer op rij en er was weer een gat van zes punten: 19-25. Halverwege het tweede kwart knalde Braxton Huggins een drietje binnen, waarna Persons de Leidse ploeg voor even op voorsprong zette: 28-27. Ondanks een fraaie alley-oop dunk van Williams op assist van De Jong, gingen de Slowaken met een 32-38 voorsprong de rust in.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet als herboren uit de kleedkamer. Het spel bleef flets en het leek alsof er weinig beleving was. Mario Ihring dunkte uit een fastbreak voor 34-43. Het Leidse publiek was met stomheid geslagen en die paar Slowaakse fans produceerden een bak herrie. Zij geloofden in de winst van hun ploeg. Met nog 53 seconden te gaan in het derde kwart, ging Inter Bratislava nog steeds voorop: 48-55. Op dat moment stroopte Zorg en Zekerheid Leiden de mouwen op en was er ineens weer die broodnodige beleving. Vrije worpen van Huggins en De Jong zorgden voor 52-55 en nog 22 seconden te gaan. Huggins pakte de rebound op een misser van Ihring, dribbelde snel naar voren en speelde vervolgens De Jong aan. Zijn driepunter op een seconde voor het einde van het derde kwart zorgde voor een gelijke stand: 57-57.

De start van het vierde kwart deed de wedstrijd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden kantelen. Persons scoorde vijf punten op rij en Huggins deed er nog een schepje bovenop met een driepunter. Door een 15-0 run had de Leidse ploeg een gaatje geslagen: 63-55. Tot twee keer toe kwam Inter Bratislava terug tot vier punten, maar telkens had de luid aangemoedigde Leidse ploeg een antwoord. De Randamie stond lekker te buffelen in de verdediging en Williams dunkte zich in de slag in de rondte (onder meer na een alley-oop pass van Huggins). Een bommetje van Persons bracht de marge boven de 10 punten. Zijn lange pass, korte tijd later, stelde De Jong in staat om nog eens hard te dunken voor 78-65.

Inter Bratislava nam nog een time-out met als doel de marge te beperken, maar kwam na die minuut rust meteen met een turnover. Persons was er als de kippen bij om 80-63 aan te tekenen. Richard Körner dunkte de eindstand van 80-67 op het bord.

Persons gaf toe dat het zwaar was om de winst binnen te halen. “Dit was een sterk team dat lastig te verslaan was. Ze hadden een goed strijdplan met druk over het hele veld. Daardoor konden we moeilijk openingen vinden. Tegen het einde ontstonden er scheurtjes in hun verdediging en daar maakten we goed gebruik van.”

Aramis Naglic, de coach van Inter Bratislava, zag voor de pauze al aankomen dat het lastig zou worden voor zijn ploeg. “We speelden een goede eerste helft, alleen is dertien keer balverlies veel te veel. Uiteindelijk zouden we op 18 turnovers uitkomen en daaruit scoorde Zorg en Zekerheid Leiden 25 punten. Wij missen atletische spelers zoals Leiden die wel heeft. En we missen een leider. Person speelde erg goed. Hij mag dan een rookie zijn, maar hij speelde als een ervaren veteraan.”