Zorg en Zekerheid Leiden speelt woensdag de eerste thuiswedstrijd uit de groepsfase van de FIBA Europe Cup. Inter Bratislava, dat de openingswedstrijd won, komt dan naar de Vijf Meihal. Er is maar één opdracht voor de Leidse ploeg: thuis alles winnen. Dan houd je de kansen op Europees overwinteren in eigen hand.

Zorg en Zekerheid Leiden zit in een poule van vier ploegen. Benfica en Inter Bratislava hebben allebei de eerste wedstrijd gewonnen. Aan het einde van de zes duels tellende cyclus gaan alleen de nummer één en twee door naar de volgende groepsfase van de FIBA Europe Cup.

De Leidse ploeg ging vorige week pas na verlenging onderuit tegen Benfica (103-99), maar had alle kans om de twee punten mee naar huis te nemen. Dat lukte niet, waardoor de formatie van Rolf Franke op achterstand staat. Nu wordt Benfica door de kenners ingeschaald als de beste ploeg van de vier en daar mag je van verliezen. Bovendien is het een uitwedstrijd en dat zijn doorgaans niet de makkelijkste duels om te winnen. Mocht het ooit op doelsaldo aankomen, dan is een nederlaag met vier punten zelfs heel acceptabel.

Om zo ver te komen, zal Zorg en Zekerheid Leiden op z’n minst de drie thuiswedstrijden in winst moeten omzetten. De eerste horde die dan genomen moet worden, is Inter Bratislava. De Slowaken openden vorige week in eigen huis met een 88-87 overwinning tegen PVSK-Veolia uit het Hongaarse Pécs. Een nederlaag kan Zorg en Zekerheid Leiden zich dus eigenlijk niet veroorloven, want dan wordt het gat met de nummer één en twee vergroot.

Tegen de Hongaren kende Inter Bratislava een sterke start. Na tien minuten stond het al 25-15 en leek een ruime zege in de maak. Naderhand bleek dit het enige kwart dat de Slowaken wisten te winnen, maar de marge was uiteindelijk net genoeg voor de winst.

Een deel van die zege kon op het conto van de 1.98 meter lange small forward Lee Edward Skinner worden geschreven. De Amerikaanse forward had de hoogste efficiency rating voor de thuisploeg met 19. Hij scoorde 13 punten en pakte ook 13 rebounds. Kenneth Dermont Funderburk Jr. (zie foto), een 1.93 meter lange shooting guard, had dankzij 24 punten een rating van 18. Diezelfde score was er voor David Abrhám (11 punten, 5 assists en 2 steals). Coach Aramis Naglic gebruikte in dit treffen negen spelers. Ter vergelijking: Tayler Persons had tegen Benfica een efficiency rating van 30 en Worthy de Jong 22.

In de Slowaakse competitie gaat het in 1963 opgerichte Inter Bratislava met vijf zeges en één nederlaag aan de leiding. Die verliespartij werd afgelopen zaterdag opgelopen tegen Handlova, dat hiermee de eerste zege boekte. Het werd 83-88. Skinner speelde wederom een sterke pit en noteerde 27 punten en 7 rebounds. Funderburk kwam niet verder dan 1 punt.

Skinner is na zes competitiewedstrijden de topscorer van de ploeg met een gemiddelde van 18.0 punten. Wesley Marc Alcegaire, een 1.98 meter lange small forward, is de tweede scorer (11.3 punten), gevolgd door Funderburk (10.7 punten).

Naast Skinner, Alcegaire en Funderburk loopt er nog een vierde Amerikaan rond in de persoon van Steven Browning. Deze 1.90 meter lange shooting guard is in de competitie gemiddeld goed voor 9.3 punten. Browning miste overigens de laatste twee competitiewedstrijden en kwam tegen PVSK-Veolia ook niet in actie.

Buiten de Amerikanen beschikt Inter Bratislava ook nog over een Kroaat (de 2.12 meter lange Domagoj Bubalo) en een Montenegrijn (de 1.86 meter lange Goran Bulatovic). Tegen PVSK-Veolia was Bulatovic de startende spelverdeler. Michal Batka nam de centerpositie in de starting five in. Waar Bulatovic niet verder kwam dan 4 assists, was Batka goed voor 14 punten, 4 rebounds en 3 assists.

Deze cijfers zeggen natuurlijk niets, want woensdag begint iedereen weer op 0. Voor Zorg en Zekerheid Leiden dus zaak om te winnen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor het Leidse legioen. De Vijf Meihal moet vol stromen voor dit soort duels, die op het scherp van de snede worden gespeeld. Hier kun je een kaartje kopen voor dit duel. Maar waarom schaf je geen passe-partout aan? Dan kun je bij de drie thuiswedstrijden plaatsnemen op de tribune en ben je veel voordeliger uit. Wil je zo’n passe-partout? Ga dan hierheen en sla je slag!


Eredivisie EuropeCup FIBA InterBratislava

Meer nieuwsberichten