78-88

Datum: woensdag 20 november 2019 · 18:00
Locatie: Eurovia Arena, Bratislava (Slowakije)

ZZ Leiden gaat door in Europa

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vanavond geplaatst voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. De Leidse ploeg herstelde zich na een zwakke start, had een inzinking in het derde kwart, maar stond er in het vierde kwart toen het nodig was. Uiteindelijk werd Inter Bratislava met 78-88 verslagen.

Zorg en Zekerheid Leiden had nog geen uitwedstrijden in de FIBA Europe Cup gewonnen, maar dit duel was misschien wel het belangrijkste duel. Benfica had immers dinsdagavond van PVSK-Veolia gewonnen, waardoor de Leidse ploeg bij winst al zeker zou zijn van de tweede groepsfase.

Misschien werkte dat vooruitzicht enigszins verlammend, want in de eerste vier minuten werd Zorg en Zekerheid Leiden gelijk met de rug tegen de muur gezet. Na een dunk van Kenneth Funderburk stond het 13-2 en vluchtte Rolf Franke in een time-out. Met succes, want Jarvis Williams en Tayler Persons namen aanvallend het heft in handen. Na een snoeiharde dunk van Williams was het 13-9 en was het de beurt aan Aramis Naglic om een time-out te nemen.

Zes punten op rij van Braxton Huggins zorgden voor de eerste Leidse voorsprong: 14-15. Al had Huggins het belang van dit duel niet helemaal door, want zijn alley-oop pass op Williams in de break sloeg nergens op. Huggins was wel zo attent om zelf de bal op te rapen en alsnog te scoren. Een buzzer drietje van diezelfde Huggins betekende een 18-20 voorsprong na tien minuten.

De start van het tweede kwart was wederom voor Inter Bratislava. De Slowaken pakten de nodige aanvallende rebounds en pakten een 29-25 voorsprong na vier minuten. Zorg en Zekerheid Leiden sloeg hard terug via een dunk van Williams, een driepunter van Sergio de Randamie en een score van Worthy de Jong: 29-32. De Randamie stond als een meester te rebounden in de aanval, terwijl De Jong uit het niets opeens twee drietjes door de ring gooide. Persons bracht het verschil vlak voor rust op twaalf punten, maar na de tegenscore van de Slowaken, verprutste de Leidse ploeg de laatste aanval. Niettemin stond het toen wel 36-46 en was de tweede groepsfase wel heel dichtbij gekomen.

In de eerste vier minuten van de tweede helft bleef het verschil, mede door een dunk van Williams, rond de tien punten schommelen. Toch ging het daarna faliekant mis bij de Leidse ploeg. Eenvoudige ballen werden gemist, er was geen lijn meer in de aanval, terwijl Marek Kozlik met twee bommetjes de Slowaakse fans weer hoop gaf. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg een 12-0 run om de oren, die door een tip-in van Marijn Ververs werd afgestopt. Op twee minuten voor het einde van het derde kwart was het 59-54 voor de thuisploeg, maar dankzij Williams (uit een aanvallende rebound) en De Jong werd het kwart met een 59-58 achterstand afgesloten.

In de openingsfase van het vierde kwart nam Inter Bratislava nog wel een 63-60 voorsprong, maar daarna nam de Leidse ploeg snel afstand. De Jong gooide er vijf punten op rij in en Drago Pasalic deed met een bommetje ook een duit in het zakje: 63-68. Inter Bratislava kwam nog even terug tot 66-69. Tevergeefs eigenlijk, want Pasalic, spelend met vier persoonlijke fouten, had het kanon wederom goed afgesteld. Na een score van Williams en twee rake vrije worpen was het met nog een kleine vier minuten te spelen 66-76.

Inter Bratislava ging alles of niets spelen en kwam toch nog even terug in de wedstrijd: 74-78. De Slowaken kregen daarna nog een kans, maar Michal Batka maakte een illegal screen tegen De Jong. Het was de vijfde fout voor de beul van Bratislava. Toen Persons uit de daaropvolgende aanval scoorde, was het zeker. Ren 74-80 voorsprong zou Zorg en Zekerheid Leiden toch niet meer weggeven? Dat gebeurde ook niet. De Jong bekroonde zijn sterke spel van het vierde kwart met een steal en een dunk. Ververs zette uiteindelijk de eindstand 78-88 op het bord.

Opmerkelijk was het verschil bij de vrije worpen. Waar Zorg en Zekerheid Leiden 19 op 20 schoot, kwam Inter Bratislava niet verder dan 10 uit 19.

Zorg en Zekerheid Leiden speelt volgende week nog tegen PVSK-Veolia in de eigen Vijf Meihal. De Leidse ploeg is al zeker van de tweede groepsfase, maar kan zelfs nog eerste worden als Benfica zich op de laatste speeldag vergaloppeert.

“Vandaag heeft het team laten zien hoe je samen een belangrijk game kunt winnen”, stelde een blije Franke na afloop. “Zowel in de verdediging als in de aanval stond alles zeer goed. Mentaal een mooie tweede helft, waarbij het momentum van Bratislava goed werd opgepakt. Mijn complimenten aan de spelers. Dit is een big win en geeft ons de mogelijkheid om in de volgende ronde onze volgende stappen te gaan zetten.”