72-80

Datum: zaterdag 23 november 2019 · 20:00

Eerste thuisnederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. De Leidse ploeg kwam al vrij snel op achterstand, vocht zich terug, maar moest het incomplete Donar in het vierde kwart laten gaan. Drie turnovers bij een penetratie kwamen Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk duur te staan. Donar pakte derhalve de winst met 72-80.

Zorg en Zekerheid Leiden had zich midweeks geplaatst voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup door in Slowakije van Inter Bratislava te winnen. Dat zou toch een goede opsteker moeten zijn voor de krachtmeting met Donar. Daar was in het eerste kwart echter weinig van te merken. Thomas Koenis zette Donar met een dunk op voorsprong. Jarvis Williams antwoordde aan de andere kant twee keer, waarvan de laatste een dunk was voor 4-3. Daarna kwam Donar mede dankzij een drietje van Carrington Love en een tweede dunk van Koenis op een 4-10 voorsprong.

Zorg en Zekerheid Leiden probeerde aan te klampen via een driepunter van Braxton Huggins, maar Donar had overal een antwoord op. Het ontbreken van Matt Williams Jr. en Jason Dourisseau leek de ploeg niet te deren. Vernon Taylor gooide een paar ballen raak en Deshawn Freeman kwam door met een dunk op een heerlijk passje van Koenis. Bij het ingaan van de laatste minuut stond het 13-27 en leek de Leidse ploeg op een forse nederlaag af te stevenen. Dankzij drietjes van Sergio de Randamie (twee stuks) en eentje van Worthy de Jong, voor de wedstrijd gehuldigd vanwege zijn 5.000ste punt eind vorig seizoen, kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer wat bij: 19-29.

In het tweede kwart waren de rollen omgedraaid. Donar leed alleen in dit kwart al zeven keer balverlies. Na drie minuten spelen was de thuisploeg al teruggekomen tot 29-31. De Randamie zat al snel in de dubbele cijfers. Vijf punten op rij van Williams zorgden voor een gelijke stand na vier minuten spelen: 34-34. Met nog drie minuten te gaan, kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Drago Pasalic en Williams op voorsprong: 40-39. Donar wist zich te herpakken en leek met een voordelige stand te gaan rusten. Huggins dacht daar anders over en bracht de stand met een verre driepunter in evenwicht: 43-43.

Na de pauze nam Donar het heft weer in handen. Via drietjes van Shane Hammink en Love werd een voorsprong van vijf punten opgebouwd en kon Zorg en Zekerheid Leiden weer in de achtervolging. Dat deed de Leidse ploeg op een goede manier, want een 8-0 run leidde tot een 54-51 voorsprong halverwege het derde kwart. Het spel golfde heen en weer. De Jong bracht Zorg en Zekerheid Leiden nog op een 58-56 voorsprong. Love en Hammink kwamen weer door met driepunters, maar Tayler Persons tekende voor 60-62. Praktisch in de buzzer dunkte Koenis 60-64 op het bord.

Zorg en Zekerheid Leiden gaf echter niet op. Kort na het begin van het vierde kwart had de thuisploeg de leiding alweer overgenomen: 65-64. Dunks van Donte Thomas (twee stuks) en Koenis (hard door de bucket) brachten de voorsprong weer terug bij Donar. Turnovers en gemiste schoten werden de thuisploeg vervolgens fataal. Met een driepunter een minuut voor tijd bracht De Jong de spanning nog even terug (72-76), maar Hammink haalde met succes de trekker over. Vanaf de lijn werd de stand vervolgens op 72-80 gebracht en was de eerste thuisnederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden een feit.