105-100

Datum: woensdag 27 november 2019 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden wint na overtime

Zorg en Zekerheid Leiden is na vier Europese duels in eigen huis nog steeds ongeslagen, al ging dat woensdagavond verre van makkelijk. PVSK-Veolia had de winst voor het grijpen, maar Worthy de Jong blockte een dunkpoging en Sergio de Randamie gooide net voor de buzzer afging de gelijkmakende driepunter door de ring. In de verlenging pakte Zorg en Zekerheid Leiden alsnog de winst: 105-100.

Voor aanvang van de wedstrijd was het nog lange tijd spannend of Zorg en Zekerheid Leiden nog voor de eerste plaats moest spelen. Benfica wist in de slotminuten van Inter Bratislava te winnen, dus was de Leidse ploeg veroordeeld tot de tweede plaats.

Braxton Huggins opende de score met een dunk uit de break, maar daarna antwoordde PVSK-Veolia met het wapen van de driepunter. Máté Pongó en Veljko Budimir waren trefzeker van afstand en brachten de Hongaren aan de leiding. Huggins en Worthy de Jong reageerden echter alert. Een dunk van De Jong over een tegenstander heen betekende 17-14 voor de Leidse formatie. Andras Rujak benutte echter ook eend driepunter, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden ondanks een vrije dunk van Jarvis Williams niet wist weg te lopen van de zonder center (Charles Aiken) spelende Hongaren: 23-22.

In het tweede kwart ging het aanvankelijk nog gelijk op tot 27-27. Na twee rake vrije worpen brak de tijd aan van Christopher McPhaul Smith. Mede door zijn zeven punten sloop PVSK-Veolia weg naar een 29-36 voorsprong. Na een driepunter van Andrija Ciric werd het zelfs 31-39 en leek Zorg en Zekerheid Leiden van een koude kermis thuis te komen. Drago Pasalic en Tayler Persons wisten daarna het netje wel te vinden, maar verdedigend gaf de Leidse ploeg niet thuis. Smith was in de eerste rondgang al goed voor 15 punten en mede door zijn scherpschutterswerk was het halverwege 43-48 voor de Hongaren.

Met Persons en De Jong aan het kanon kwam Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze snel weer terug. Binnen drie minuten stond het weer gelijk. Een dunkje van De Jong bracht de thuisploeg op een 54-51 voorsprong. PVSK-Veolia, dat gedwongen was om small ball te spelen, was niet onder de indruk. Onder aanvoering van Smith en Balint Horti namen de Hongaren de leiding weer over. Met nog twee minuten te gaan in het derde kwart gaf het scorebord 57-64 aan. Vier punten van Persons en een bommetje van Huggins later was het weer gelijk na drie kwarten: 64-64.

In het laatste kwart begon Quincy Diggs zicht te roeren bij de bezoekers. Halverwege het kwart was het 71-80 voor de Hongaarse formatie en zag het er voor Zorg en Zekerheid Leiden donker uit. Driepunters van Marijn Ververs en Pasalic brachten de Leidse ploeg echter weer dichterbij. Bij het ingaan van de laatste minuut stond het 81-84. Eerst blockte De Jong een dunkpoging van Smith om vervolgens aan de andere kant te scoren. Na deze score was De Jong gedwongen zijn vijfde fout te maken. Rujak benutte beide vrije worpen voor 83-86. Zorg en Zekerheid Leiden had nog 13 seconden voor de gelijkmaker. Huggins miste de driepunter, maar hij pakte zelf de aanvallende rebound. De Randamie kreeg het leder in zijn handen en drukte net voor de zoemer af. Zijn driepunter was goed voor 86-86 en dus verlengen.

Het publiek zong Sergio als een held toe, zoals dat vorig seizoen ook gebeurde tijdens de bekerfinale. Door drietjes van Huggins en opnieuw De Randamie kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 94-88. Vrije worpen van De Randamie en Persons zorgden voor 98-89 met nog iets meer dan twee minuten te spelen. Huggins was inmiddels ook tegen zijn vijfde fout aangelopen, waarop Franke reageerde door Troy Koehler binnen de lijnen te brengen.

Toch werd het nog spannend doordat Persons drie van de vier vrije worpen miste en de Hongaren uit alle macht probeerden aan te sluiten door het benutten van driepunters. Met nog tien seconden te gaan, was het 103-100 en werd Koehler vervolgens naar de lijn gestuurd. Hij benutte zijn beide vrije worpen, waarna het game over was: 105-100.

“Ik zit momenteel in een goede flow”, gaf Sergio de Randamie na afloop te kennen. “Ik heb er vertrouwen in om belangrijke schoten raak te schieten. Dit keer zorgde mijn driepunter voor de verlenging en heb ik eigenlijk de basis gelegd voor de overwinning.”

In de volgende ronde van de FIBA Europe Cup is Zorg en Zekerheid in Group L ingedeeld met Pinar Karsiyaka (Turkije), Bahcesehir College (Turkije) en Enisey Krasnoyarsk (Rusland). Zorg en Zekerheid Leiden opent op 11 december tegen Pinar Karsiyaka. Voor de kerst volgt dan nog een uitwedstrijd in Besiktas tegen Bahcesehir College.