73-62

Datum: woensdag 4 december 2019 · 20:00

ZZ Leiden overtuigt niet

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weer eens twee punten bij kunnen schrijven in de Dutch Basketball League. De Leidse formatie moest er wel hard voor werken, want Aris Leeuwarden bleef tot diep in het vierde kwart in het kielzog van Zorg en Zekerheid Leiden. In de slotfase deed de Leidse ploeg wat het moest doen om de twee punten wel in Leiden te houden: 73-62.

Zorg en Zekerheid Leiden begon goed aan het duel. Binnen anderhalve minuut knalden Worthy de Jong en Drago Pasalic driepunters door de ring en gaf het scorebord 6-2 aan. Daarna zakte het spel naar een bedenkelijk niveau. Aris Leeuwarden plaatste een 9-0 run. Na vier scoreloze minuten brak De Jong de ban door de ring aan te vallen. Verdedigend had de Leidse ploeg het lastig met Samuel Idowu, die na één kwart al op 7 punten stond. Via een lay-up van Tayler Persons en één rake vrije worp van Jarvis Williams wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade te beperken: 13-15.

In het tweede kwart tapte de Leidse ploeg uit een ander vaatje. In de verdediging werd geregeld een double team op de spelverdeler uitgevoerd en dat leidde tot balverlies bij de Friese ploeg. Williams scoorde zes punten op rij om zijn team weer op voorsprong te krijgen. Halverwege het kwart perste Zorg en Zekerheid Leiden er een 7-0 run uit, mede dankzij een driepunter van Troy Koehler, die nu wat meer minuten mocht maken. Verdedigend stond het beter bij de Leidse ploeg en ook het aantal aanvallende rebounds van Aris Leeuwarden bleef beperkt. De Jong bepaalde de ruststand uiteindelijk op 37-27.

Na de pauze bleef het verschil lange tijd rond de 10 punten schommelen. Braxton Huggins pakte een paar scores mee, zodat het halverwege het derde kwart 46-37 stond. Niks aan de hand, zou je zeggen, maar dat was niet het geval. Met nog vier minuten te gaan in het derde kwart, tekende Williams met zijn veertiende punt voor 48-40. In het resterende deel van het derde kwart kwam de Leidse ploeg echter niet meer tot scoren. Idowu voegde er voor Aris nog vijf punten toe, waaronder een dunk over Sergio de Randamie na een uitbal op de achterlijn. Daarmee werd het 48-45 en was het duel nog geenszins beslist.

Williams en De Jong bleven vervolgens scoren, waardoor de marge weer langzaam hersteld werd. Binnen anderhalve minuut stond net 55-47. Aris legde zich nog niet bij een nederlaag neer en wist via Sjoerd Koopmans en Arunas Mikalauskas terug te komen tot 55-51. Dat Huggins in de verdediging twee blocks plaatste, was natuurlijk meegenomen. Met nog vier minuten te spelen, leek er bij een stand van 61-53 niets aan de hand. Een tweede driepunter van Pasalic bracht het verschil zelfs weer boven de tien punten: 68-56.

Toch was het daarmee nog niet gespeeld. Via driepunters van Koopmans en Mikalauskas werd het 68-62 met nog een kleine twee minuten te spelen. Ondanks uiteindelijk 23 aanvallende rebounds kregen de Friezen er in het restant van het duel geen bal meer in. Persons daarentegen pakte nog vijf punten, zodat Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk wel de 73-62 winst pakte. Overtuigend was het niet.

Nuni Omot was als toeschouwer bij het duel aanwezig. De Keniaan zal zaterdag zijn debuut maken tegen Apollo Amsterdam.