81-100

Datum: zaterdag 7 december 2019 · 20:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden laat twee gezichten zien

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start in Amsterdam. Halverwege leidde de ploeg met 32-52. Na de pauze was Apollo scherper. De Amsterdammers kwamen terug tot acht punten. Zorg en Zekerheid Leiden, dat Nuni Omot en Tijmen de Haas zag debuteren, hervond de scherpte op tijd terug en pakte de winst met 81-100.

Zorg en Zekerheid Leiden lijkt er in Amsterdam zin in te hebben. Jarvis Williams opent meteen met een driepunter en een dunk. Als Worthy de Jong er 0-7 van maakt, vlucht coach Patrick Faijdherbe in een time-out. Dat lijkt even te werken, want Berend Weijs zet met een dunk de Amsterdammers op het scorebord. Daarna pakt de Leidse ploeg de draad weer op. Via Braxton Huggins, twee keer Tayler Persons en een drietje van Drago Pasalic staat het na vijf minuten al 2-16.

Apollo komt via Lucas Faijdherbe en Xavier Cannefax door met een 7-0 run, maar daarna zet Zorg en Zekerheid Leiden weer even aan. Worthy de Jong en Sergio de Randamie knallen twee bommetjes binnen. De laatste score van het eerste kwart is voor Nuni Omot, die uit een aanvallende rebound 11-28 aantekent.

Het tweede kwart is nog maar amper begonnen of Omot doet weer van zich spreken. Vanuit het niets blockt hij een schot het veld uit. Dat ging zo snel dat de scouts dit niet opgemerkt hadden. Met een driepunter brengt Marijn Ververs het verschil voor het eerst op 20 punten: 13-33. Na een dunk en een driepunter van Huggins bereikt Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het tweede kwart de grootste voorsprong: 18-41. Rolf Franke wisselt lekker door en voor rust komen al negen spelers binnen de lijnen. Met een soepele drive naar de ring is Omot verantwoordelijk voor de 32-52 ruststand.

De eerste score na de pauze is van Williams, maar daarna pakt Apollo Amsterdam uit met een 11-0 run. De ‘boosdoeners’ zijn Dexter Hope en Mladen Vitkovic. Reden voor Franke om al na vier minuten naar een time-out te grijpen. Omot probeert het publiek nog op de banken te krijgen wanneer hij tegen Weijs voor een verwoestende dunk wil gaan. Weijs stopt hem met een fout af, maar vanaf de lijn faalt Omot niet. Toch weet Zorg en Zekerheid Leiden niet verder afstand te nemen van Apollo. Anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart brengt Vitkovic met een driepunter Apollo terug tot acht punten: 59-67. Huggins besluit het kwart met twee rake vrije worpen na een onsportieve fout van Cannefax: 60-71.

In de eerste vier minuten van het laatste kwart blijft Apollo op een puntje of acht achterstand goed meedoen. Een verre driepunter van De Jong, op het randje van de schotklok lijkt de genadeklap te zijn voor de Amsterdammers. Via een 0-8 run loopt Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 69-85. De Leidse ploeg laat zich niet meer in slaap sussen en gaat op jacht naar de honderd punten. Er wordt nog een poging gewaagd om de meegereisde Tijmen de Haas te laten scoren, maar die vlieger gaat net niet op. Met zijn 20ste punt zorgt Williams voor de eerste century in dit seizoen van de Dutch Basketball League: 81-100.

Op het derde kwart en het eerste deel van het vierde kwart na, speelde Zorg en Zekerheid Leiden een goede wedstrijd. De spelers oogden scherp. Misschien ging het voor rust te makkelijk, waardoor de scherpte na de pauze lange tijd verdwenen was. Toen Apollo Amsterdam aandrong, was Zorg en Zekerheid Leiden wel weer bij de les. Persons zette mooie cijfers neer met 20 punten (64,3% schot), 12 rebounds, 7 assists, 4 steals en 1 block. Als team heerste Zorg en Zekerheid Leiden in de rebound: 45 om 21. Vanaf de driepuntslijn werkte het team af tegen 52,6% en dat is een mooi percentage. Next up: Pinar Karsiyaka voor de FIBA Europe Cup.