65-105

Datum: woensdag 11 december 2019 · 20:00

Kansloze nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een lesje in effectiviteit gekregen van Pinar Karsiyaka, de grote favoriet voor de eindzege van de FIBA Europe Cup. De Turken kwamen steeds makkelijk bij de ring. Bij de rust was het al 30-55. In de tweede helft kregen enkele Leidse spelers wat meer rust. Nuni Omot deed nog enkele keren van zich spreken. Aan het eind stond er een 65-105 nederlaag op het scorebord.

Net als negen jaar geleden, in de allereerste Europese wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden, kwam de Leidse ploeg er eigenlijk niet aan te pas tegen Pinar Karsiyaka. Binnen een minuut pakte de Turkse formatie twee aanvallende rebounds (uiteindelijk zou dat in de hele wedstrijd overigens maar vijf keer gebeuren), waarna David Kennedy en Jordan Morgen voor een 0-4 stand zorgden. Braxton Huggins antwoordde nog wel met een driepunter, maar een minuut later stond het al 3-10.

Daarna brak een fase aan waarin Zorg en Zekerheid Leiden ook wat terug deed. Worthy de Jong, die met een blessure kampte, en Jarvis Williams wisten van dichtbij te scoren. Een and-1 van Tayler Persons bracht de stand na iets meer dan vijf minuten op 12-15. Drie minuten voor het einde van het eerste kwart kwam Zorg e n Zekerheid Leiden na een drietje van Drago Pasalic terug tot 15-17.

De Turkse verdediging werd daarna strak aangetrokken, wat volgens de Turkse coach Ukuf Sarica de sleutel tot de overwinning was. De driepunters bij Pinar Karsiyaka begonnen te vallen. Bovendien kwamen de Turken wel erg gemakkelijk bij de ring uit voor simpele inleggers. Na tien minuten was voor het Leidse publiek wel duidelijk dat dit een zwaar avondje zou worden: 17-31.

In het begin van het tweede kwart toonde Zorg en Zekerheid Leiden wat meer leven. Sergio de Randamie knalde een drietje binnen. De mooiste score van de avond viel vlak daarna te bewonderen. Nuni Omot scoorde zijn eerste punten in de Vijf Meihal en deed dat verwoestend over Semih Erden, de 2.10 meter lange center van Pinar Karsiyaka, heen te dunken. Een mooiere binnenkomer kan een nieuwe spelers zich niet wensen.

De Turken waren niet onder de indruk. Erden al helemaal niet. Hij plaatste vlak daarop zelf ook een dunkje. Het verschil bleef even hangen rond de twintig punten, totdat Tony Taylor het genoeg vond. De Amerikaanse spelmaker tekende kort achter elkaar voor twee van zijn zeven driepunters (hij werd topscorer in de wedstrijd met 23 punten) door de ring liet glijden. De pauze brak aan bij 30-55.

Aan de hand van Morgan en Taylor opende Pinar Karsiyaka na de pauze met een 0-8 run. Na vier minuten was het al 35-70 en verdween De Jong voorgoed naar de kant ten faveure van Troy Koehler, die nu de nodige minuten mocht maken. Williams dunkte nog even voor de Leidse formatie, die in het tweede deel van het derde kwart gelijk opspeelde tegen de Turkse formatie. Dat was vooral te danken aan Omot, die in korte tijd 10 punten liet aantekenen en blijk gaf van een gevarieerd arsenaal aan wapens. Bij 50-84 werd het derde kwart afgesloten.

In het vierde kwart opende Taylor met twee driepunters en Arca Tuluoglu deed ook nog een voor drie punten tellende duit in het zakje. Daardoor was na drie minuten de marge al op 40 punten gezet: 53-93. Omot ging nog de strijd met Williams aan om topscorer namens Zorg en Zekerheid Leiden te worden. De Keniaan won die strijd met een haarlengte verschil: 16 om 15 punten. Uiteindelijk werd het 65-105 en is het ongeslagen thuisrecord van Zorg en Zekerheid Leiden in de FIBA Europe Cup tot een einde gekomen. Persons (13 punten en 8 assists) en Huggins (10 punten) eindigden ook nog in de dubbele cijfers.

Overall schoot de Leidse ploeg tegen 34,3% (6 uit 31 driepuntspogingen). De Turken werkten af tegen maar liefst 66,7% en schoten 13 driepunters uit 22 pogingen raak. Taylor eindigde namens Pinar Karsiyaka op 23 punten, Morgan had er 20. Brandon Triche (15) en Amath M’Baye (10) zaten ook nog in de dubbele cijfers.

Zorg en Zekerheid Leiden moet dit resultaat snel van zich afzetten, want zaterdag staat de klassieker tegen Den Bosch voor de 73ste keer sinds de terugkeer van Leids basketbal in de eredivisie op het programma, wederom in de Vijf Meihal.