Op het vervroegde tijdstip van 19.00 uur ontvangt Zorg en Zekerheid Leiden woensdag het Duitse medi Bayreuth. Bij een overwinning in de Vijf Meihal, waar maximaal 700 fans weer zijn toegestaan, houdt Zorg en Zekerheid Leiden het bereiken van de volgende ronde van de FIBA Europe Cup in eigen hand.

Door de knappe uitoverwinningen in Duitsland en vorige week nog in het Russische Perm, staat Leiden op een gedeelde eerste plaats in de poule. Alleen op doelsaldo legt Leiden het voorlopig nog af tegen Parma en het Poolse Legia Warschau, van wie thuis werd verloren.

medi Bayreuth, dat op 8 december voor lege tribunes met 84-89 van Leiden verloor, staat met drie recente Europese nederlagen stijf onderaan. De Duitsers, momenteel op de tiende plaats in de eigen competitie (van 18 teams), vechten dus voor hun laatste kans. Dat moeten zij doen zonder de sturing vanaf de bank van hoofdcoach Raoul Korner. De Oostenrijker is vanwege een besmetting met corona niet mee naar Leiden afgereisd. Verder ontbreken door blessures de Duitse internationals Andreas Seiferth en spelverdeler en teamcaptain Bastian Doreth.

Dat neemt niet weg dat Bayreuth nog altijd een sterke ploeg overeind heeft die minimaal gelijkwaardig is aan Leiden. De Duitsers hebben wel de pech dat dit al hun derde wedstrijd binnen zes dagen is en ze net als Leiden een krappe rotatie hebben. Iets waar Zorg en Zekerheid Leiden, door met veel energie te spelen en gesteund door de eigen fans, wellicht van kan profiteren.

Na de thuisoverwinning vrijdag op Braunschweig kwam Bayreuth, heel ongebruikelijk, afgelopen zondagavond ook uit tegen Legia Warschau voor de FIBA Europe Cup. Die wedstrijd verloor Bayreuth, na overigens een sterk openingskwart (27-18), met 88-95.

Topscorer in Europees verband voor Bayreuth is guard Marcus Thornton, goed voor 14,7 punten gemiddeld over 11 Europese wedstrijden. Hij wordt op de voet gevolgd door center Martynas Sajus (12,9 punten gemiddeld). De Litouwer is een mooie match-up voor de Deense center in Leidse dienst, Asbjørn Midtgaard en treft bij Leiden bovendien twee landgenoten met Einaras Tubutis en Arunas Mikalauskas. Verder is het voor Zorg en Zekerheid Leiden ook oppassen voor de Amerikaanse power forward Terry Allen (12,8 punten), spelverdeler Cameron Wells (10,6 punten en 7,6 assist gemiddeld) en guard Sacar Anim 9,7 punten. Wells (zie foto) kent het speelterrein van de Vijf Meihal overigens nog wel. In 2011 begon hij zijn profcarrière in Zwolle, waarna hij bij verschillende Europese clubs zijn geld verdiende.

Met het passend en scorend vermogen in de ploeg zit het bij de Duitse formatie ook wel goed, maar in verdedigend opzicht krijgt de ploeg met gemiddeld 92 punten (na drie wedstrijden) veel scores tegen. Daar liggen dus zeker kansen voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat zelf net iets meer punten tegen krijgt, dan dat het scoort. Gemeten over drie wedstrijden is de balans 86 punten voor en 87,3 tegen).

Bij Zorg en Zekerheid Leiden, dat afgelopen zaterdag in eigen huis verloor van Donar, ontbraken nog Worthy de Jong en Marijn Ververs. De verwachting is dat zij er tegen Bayreuth weer bij zijn en hopelijk voor Leiden ook een positief verschil kunnen maken.


Eredivisie EuropeCup FIBA mediBayreuth Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten